eur:
392.5
usd:
362.56
bux:
72003.53
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Egy érdeklődő a Libri Könyvpalotában 2015. október 10-én, a harmadik Olvasás éjszakáján. Az esemény elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást mint örömforrást mutassa be.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Stratégiai kisebbségi tulajdont szerzett a Libriben a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány

Az adásvételi tranzakció az MCC szakmai-szellemi építkezését szolgálja, másrészt racionális üzleti döntés az alapítvány közleménye szerint.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) a Spéder Zoltán közvetett tulajdonába tartozó, összetett vállalatcsoport megvásárlásával a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) részvényeinek közvetett stratégiai kisebbségi tulajdonát is megszerezte március 24-én. A piacvezető könyvkiadó és könyvterjesztő vállalatcsoportban az MCC közvetett részesedése 30,94 százalék, a megszerzett egyéb vállalkozásokban az MCC közvetett részesedése 100 százalékos – írja közleményében az MCC.

Az adásvételi tranzakció egyrészt az MCC szakmai-szellemi építkezését szolgálja, másrészt racionális üzleti döntés, mert az MCC tevékenységének bővítésére is módot adhat. Az eredményekből származó bevételeket az MCC a jövőben a legtehetségesebb diákok képzésére, ösztöndíjára, mentorálására, külföldi taníttatási lehetőségeik kibővítésére fordíthatja.

A tranzakció előkészítése során az MCC megszerezte a céltársaságok ügyvezetői pozícióit. A Libri-Bookline Zrt. március 22-i rendkívüli közgyűlésének döntései alapján a Libri-Bookline Zrt. vezető testületeibe is megválasztották a jelöltjeit: a Libri-Bookline Zrt. igazgatósági elnöki feladatait Kovács Zoltán, az MCC Üzleti Ismeretek Műhelyének vezetője, neves üzletember látja el a jövőben, az igazgatóság további tagja Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója. Madarász László, az MCC kuratóriumi tagja, neves nemzetközi bankár a Libri felügyelő bizottságának elnöke, Spéder Zoltán eddigi igazgatósági elnököt pedig a felügyelőbizottság tagjává választották. A többségi tulajdonos által jelölt tagok személye mindkét testületben változatlan.

„Nagy örömömre szolgál, hogy nyolc éven keresztül, 2013–2021 között stratégiai kisebbségi tulajdonosként és a Libri-Bookline Zrt. igazgatósági elnökeként részese lehettem a Libri-Bookline vállalatcsoport erős fundamentumainak a kialakításában, a stratégia sikerre vitelében, a kimagasló piaci, üzleti és pénzügyi teljesítmények elérésében, azaz a Libri-Bookline sikersztori megvalósításában. Köszönet a vállalatcsoport menedzsmentjének, minden dolgozójának a – válság idején is felmutatott – példamutató munkájukért, s külön köszönet a többségi tulajdonosnak az eredményes együttműködésért. A tranzakció nemzetközi piaci standardok szerint bonyolított, hosszú, kemény és professzionális tárgyalások, mindkét oldalon korrekt tárgyalópartnerek erőfeszítései eredményeként tudott létrejönni. Az elmúlt nyolc év sikerei után ugyanakkor számomra megérett a helyzet a váltásra, az MCC-nek pedig sok sikert kívánok a megszerzett vállalatokkal kapcsolatos munkához" – mondta Spéder Zoltán, az eladó SZI 2020 Invest Kft. képviselője.

„A 2020. augusztusában megkezdett folyamat közel hét hónap után, 2021. március 24-én sikerrel zárult. Tavaly augusztusban indultak a nemzetközi piaci standardok szerint bonyolított, szakmailag és emberileg is izgalmas tárgyalások. Az elmúlt időszakban több hónapig tartó jogi, pénzügyi és adóátvilágítások zajlottak, menedzsmentinterjúk készültek. A folyamat megerősített minket abban, hogy a tranzakció tárgyát képező vállalatcsoport biztos alapokon áll, kiváló befektetési célpont és további növekedési lehetőségek előtt áll. Az MCC a Libri-Bookline Csoport új stratégiai kisebbségi tulajdonosaként valódi hozzáadott értéket tud majd nyújtani a vállaltcsoport számára. Célunk, hogy az elmúlt időszak eredményeit további sikeres évek kövessék” – mondta Szalai Zoltán, a vevő MCC kurátora és egyben főigazgatója.

Az MCC

A 25 éve a fiatalok tehetséggondozásával foglalkozó MCC közérdekű tevékenységet folytató tudásközpont: oktatási és pedagógiai programjához kapcsolódóan nemzetközi kutatói és ösztöndíjakat működtet, szakmai fórumokat, konferenciákat szervez, valamint könyveket, szakmai kiadványokat publikál. Az MCC 2008-tól van jelen a könyvpiacon, a mostani tulajdonszerzéssel pedig kiadói és könyvkereskedelmi tevékenységét is tovább fejleszti.

A Libri-Bookline Csoport

A magyar könyvkereskedelmi és könyvkiadói piacnak meghatározó szereplője a Libri-Bookline Csoport. A Libri-Bookline Csoport a Libri-Bookline Zrt. irányításával működő, a könyvkereskedelmi piac közel 50%-át, a könyvkiadói piac 15-20%-át magáénak tudó, 58 könyvesboltot üzemeltető, domináns online piaci jelentléttel bíró (bookline.hu, libri.hu) legnagyobb magyar könyvpiaci vállalatcsoport. A Társaság 100%-os tulajdonosa a Libri Könyvkereskedelmi Kft-nek, aki mára szintén 100%-os tulajdonosa lett a Libri Könyvkiadó Kft.-nek. A Libri Könyvkiadó Kft. 100%-os tulajdonában áll többek között a Helikon Kiadó Kft., a Park Könyvkiadó Kft., a Kolibri Gyermekkönyvkiadó Kft., a Jelenkor Kiadó Kft. A Scolar Kiadó Kft. 49%-ának és a Jaffa Kiadó 50%-ának a tulajdonosa közvetlenül a Libri-Bookline Zrt.

A Libri-Bookline Csoport a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Shopline Nyrt. (később: Bookline) 2013-as fúziójából jött létre, s a közös irányítású vállalatcsoport létrejöttét követően az elmúlt 8 évben óriási fejlődést felmutató, üzletileg és pénzügyileg is sikeres, eredményeit megsokszorozó, meghatározó könyvpiaci szereplő lett. A Libri-Bookline Csoport nettó árbevétele 12.358 millió forint, EBITDÁ-ja 540 millió forint, adózás előtti eredménye 101 millió forint, adózott eredménye pedig 89 millió forint volt a 2013-as üzleti évben. A fejlődés napjainkig töretlen, a Libri-Bookline Csoport konszolidált szinten a 2019-as üzleti évben 26.442 millió forint nettó árbevételt, 2.365 millió forint EBITDA-t, 1.704 millió forint adózás előtti eredményt, 1.589 millió forint adózott eredményt teljesített.

A 2020-ban Magyarországra érkező COVID-19 a Libri-Bookline Csoport teljesítményére is negatív hatással volt, de a stabil fundamentumok és a sikeres válságmenedzselés hatására a szakértői becslések csökkenő, de továbbra is erős 2020-as üzleti eredményeket jeleznek előre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 09:28
×
×
×
×