eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kérdőjeleket látnak a büdzsében a szakértők

A koronavírus gazdasági hatásai miatt az idei és a jövő évi költségvetést nem lehet külön kezelni – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője. Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója szerint aggasztó, hogy a kormány nem ismertette részletesen, hogy a büdzsé egyes tételeit hogyan érinti a válság. A műsorban az is elhangzott, a 2021-es költségvetéssel a kormány fő célja, hogy 3 százalék alá hozza a hiányt, amit a viszonylag alacsony tartalékszint és az önkormányzatok elvonása jellemez.

A 2020-as és 2021-es évet egyfajta egységként kell tekinteni, ez mindenképp szükséges ahhoz, hogy jövő évi költségvetés fontosabb tételeit értelmezni lehessen – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Nyeste Orsolya, aki egyúttal emlékeztetett: a járványhelyzet miatt teljesen átalakult a gazdaság, és a várt növekedés helyett várhatóan recesszióval kell majd szembenéznie az országnak az idei évben. Ez pedig nagyban érinti a költségvetést is – az eredetileg tervezett 400 milliárd forintot nem meghaladó pénzforgalmi hiány mértékét 1000 milliárdnál is többre teszi legújabb prognózisa szerint a Pénzügyminisztérium, ami eredményszemléletben a GDP 3,8 százalékát fogja kitenni – fogalmazott az Erste Bank vezető elemzője, hozzátéve:

vagyis a tárca számításai szerint is a „kritikus”, 3 százalékos maastrichti limit fölé emelkedik,

és egy olyan nagymértékű változás látszik már idén is, ami mindenképpen rá fogja nyomni a bélyegét a 2021-es évre, így a költségvetési folyamatokra is.

A Portfolio lapigazgatója megjegyezte: sok minden még nem derült ki a 2020-es költségvetésről, ami számára aggasztóan hat a 2021-es büdzsé értékelése kapcsán. A kormány ugyanis nem vezette át pontosan, hogy az egyes tételeket hogyan érinti a járvány, beleértve a bevételek visszaesését, és hogy miért „száll el” a költségvetés az eredeti, tavaly nyáron elfogadott 1 százalékhoz képest. Nem ismert, hogy miből adódik a különbség – tette hozzá.

Csiki Gergely szerint, miután komoly méretű gazdaságvédelmi és járvány elleni védekezési alap állt föl, miközben csak sejtések vannak az idei számokat illetően, például a konvergencia programból, amelyet néhány hete nyújtott be Brüsszelnek a kormány, vagy a költségvetési tanács véleményéből adódóan, nem ártana a részletes bemutatása annak, hogy a járvány hatásai és annak kezelése pontosan, az egyes költségvetési sorokat idén hogyan érinti.

Csak látszólag?

A Portfolio lapigazgatója arra is kitért, ugyan a kormány látszólag a járványkezelés alá rendelte a költségvetést, a valóságban ez nem így van. Mint fogalmazott, jövőre alacsonyabb lesz a költségvetési hiánycél, mint idén várható, tehát fiskális stimulusról távolról sem beszélhetünk, és

jellemzően csak átcsoportosítások, átnevezések történtek a járvány tekintetében.

Itt említhető a gazdaságvédelmi és a járványvédelmi alap, amik a legjelentősebb járványügyi helyzetet kezelő tételek. Előbbi 2500 milliárd forintban áll föl, de ebben nagy részt, nagyjából 2050 milliárd forint értékben már jól ismert, egyedi, nagy értékű beruházásokat csoportosított át a kormány – magyarázta a szakember, megjegyezve: az idei évben is körülbelül 2070 milliárd forintnyi állami beruházás szerepel, vagyis ebből a szempontból nagy változás nincs, legfeljebb, hogy a gazdasági alapba lettek átcsoportosítva. Hasonlóan „átnevezésről” lehet csak beszélni a 3000 milliárdosnak kommunikált egészségbiztosítási és járvány elleni védekezés alap esetében – tette hozzá –, miután ennek jelentős része, 2900 milliárd egészségbiztosítással kapcsolatos, normál működésben is meglévő kiadás. Vagyis

rendkívüli alkalmazkodásról a jövő évi költségvetésben szerinte nem beszélhetünk.

Mint ismert, Varga Mihály pénzügyminiszter egy vasárnapi rádióinterújban ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a kormány átcsoportosította az erőforrásokat, a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben.

A 2021-es költségvetés „különlegességei”

Az Arénában az is elhangzott, a 2021-es költségvetéssel a kormány fő célja, hogy 3 százalék alá hozza a hiányt, ami az Európai Unió által is elvárt fontos küszöbérték. Csiki Gergely kiemelte, ennek során, a korábbi években megszokottal ellentétben, egy alacsonyabb, 270 milliárdos „szabad” tartalékkal terveznek, de fontos, új elem lesz a jövő évi kiadások között a 13. havi nyugdíj első negyedének visszavezetése is, ami 77 milliárdot tesz ki, és szintén a gazdaságvédelmi alapban jelenik meg.

Ami a kormány relatív költségvetési mozgásterét javíthatja, az a jövőre is megmaradó kiskereskedelmi különadó, mintegy 50 milliárd forint értékben, továbbá az önkormányzatoktól elvonásra kerülő, 80 milliárdot jelentő gépjárműadó, és a szintén az önkormányzatok kárára megvalósuló szolidaritási hozzájárulás mintegy négyszeresére növekszik, 160 milliárd forint értékben – sorolta a Portfolio lapigazgatója.

Nyeste Orsolya a jövő évi büdzsé legfőbb elemei között szintén a viszonylag alacsony tartalékot, az önkormányzatokra nagy teherként tornyosuló gépjárműadó elvonását és a szolidaritási hozzájárulást említette, amelyek kapcsán szerinte fel is merülnek a kérdőjelek, hogy

egy válságot követő évben képesek lesznek-e megnégyszerezni a hozzájárulásukat

a központi költségvetéshez. Kiemelte továbbá, azzal, hogy a kormányzat 4,8 százékes GDP-növekedést tervez, azt vetíti előre, hogy az idei évi visszaesés után egy relatíve gyors visszapattanást remélnek a gazdasági növekedésben. A kormány által várt jövő évi 3 százalék körüli inflációt, ami a jegybanki céllal is egybecseng, azt pedig reálisnak tartja.

A forint árfolyamának előrejelzése kapcsán megjegyezte: miután a kormány a költségvetés tervezésekor egy 356-os szintet vett alapul, vélhetően

nem számít annak tartós visszaerősödésre

a 2021-es évben sem, vagyis elfogadták, hogy a hazai fizetőeszköz az euróhoz képest egy tartósan gyenge színten fog stabilizálódni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×