eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. március 25-én. A gyárban három éve kezdték meg a B-osztályú, 2013-ban a CLA, majd 2015-ben a CLA Shooting autók gyártását.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Óvatosan újraindulnak a hazai autógyárak

Úgy tűnik, sikerül megoldást találniuk az autógyáraknak arra, hogyan oldható meg a munka úgy, hogy az embereknek ne kelljen egymáshoz közel kerülniük. A héten kis kapacitással újraindult az Audi, készen áll a Suzuki és az Opel üzeme is, április 28-án pedig a Mercedesnél is kezdhetnek.

Az eddig tervezettnél hat nappal később, de április 28-tól részlegesen, fokozatosan és szigorú járványvédelmi intézkedések mellett újraindulhat a munka a kecskeméti Mercedes-gyárban - írta a hvg.hu. Addig csak az elengedhetetlenül szükséges feladatokat végzik el, ezeken a részlegeken a dolgozók létszámát minimálisra csökkentették. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közölte azt is, hogy folyamatosan egyeztetnek a szakszervezetekkel, hogy megtalálják a megoldást, miként lehet a dolgozók munkahelyét és bérét is hosszú távon biztosítani.

A győri Audi-gyárban kedden indult újra a termelés, de a közel 13 ezer dolgozóból csak százan álltak munkába egyetlen gyártósornál, és a hét végén kezdődhet meg a munka még egy összeszerelő soron, egy műszakban, a járműgyárat pedig még egy héttel később indíthatják be. A dolgozók biztonsága érdekében átrendezik a gyár területét, hogy minél kevesebb dolgozó találkozzon egymással, ahol pedig muszáj, ott másfél méternél távolabb legyenek egymástól. Gondoskodtak arról is, hogy a korábbinál kétszer több busz vigye be az embereket a munkába, biztosítják a távmunkát az erre alkalmas munkakörökben, és a munkahelyi étterem is elvitelesre alakul át.

A tervek szerint a Suzuki esztergomi gyára is elindul április 27-én, szigorú járványvédelmi intézkedések mellett, de a vállalat közleménye szerint, "folyamatosan elemzi a piacok alakulását, figyeli az esetleges további belföldi és külföldi kormányzati intézkedéseket, amelyek tükrében hetente felülvizsgálja az indulás időpontját".

A mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó Linamar is újraindul részlegesen – erősítette meg a portál érdeklődésére Tóth Zoltán, a Vasas szakszervezet helyi elnöke. Az orosházi központú, de Békéscsabán is üzemet működtető, kanadai tulajdonú cég két hétre állt le. Egyelőre az LPP divíziójában indulnak a gyártósorok, illetve az Oros részlege is megmozdul, ez utóbbiban két egység kivételével indul a gyártás. Így ettől a héttől a már újrainduló részlegek ismét három műszakban termelnek, de mindez egyelőre a kényszerszabadságra küldött dolgozók töredékét érinti. Tóth szerint a munkaerő közvetítőkön keresztül szerződött dolgozókat a március 30-i leállással már elküldték, az alkalmazottaknak minden esélyük megvan, hogy fokozatosan visszaálljon a rend.

Magyarország számára a nagy autógyárak újraindulása makrogazdasági szinten, és a kiépült beszállítói kör túlélése érdekében is fontos, hogy újraindulnak az üzemek. Az elmúlt években a teljes magyar GDP 4-5 százalékát köszönhettük a járműgyártásnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×