eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (elöl, j), mellette Gyenisz Ivanov, a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank (IBEC) elnöke (elöl, k) és Konkoly Norbert moszkvai nagykövet (elöl, b) a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum területén 2019. június 6-án. Jobbról Jákli Gergely, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIM) vezérigazgatója (j2).
Nyitókép: MTI/KKM/Burger Zsolt

Újabb moszkvai bank találhat otthonra Budapesten

A Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) után a kormány egy újabb orosz gyökerű bank Magyarországra költöztetéséről folytat tárgyalásokat.

A Népszava – pénzügyi körökből származó – információi szerint a kormány a moszkvai központú, volt KGST elszámoló és finanszírozó bankjának, a moszkvai központú, 400 millió euró tőkével rendelkező Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Banknak (IBEC) kínálna új, európai uniós székhelyet Budapesten.

A lap megjegyezi, Szijjártó Péter tavaly novemberben jelentette be, hogy Magyarország 1991-es kilépése után ismét csatlakozik az 1963-ban, az akkori szocialista országok által alapított pénzintézethez, „hogy minél több nemzetközi finanszírozási forrást vonjon be a gazdaság működésébe, különös tekintettel a beruházásokra és a külkereskedelemre”.

Korábban a Respekt című cseh hetilap arról cikkezett, hogy az elmúlt időszakban szintén Magyarországra költöző Nemzetközi Beruházási Bank és a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank egyesülne, a tulajdonosi körükben nagy az átfedés, olvasható.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×