eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Egy zsűritag kóstol a CBA 2017-es borversenyén a cég alsónémedi logisztikai központjában 2017. március 9-én. A Magyar Bor Akadémia védnökségével zajló versenyen 121 borászat 888 borát értékelik.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Jó, sőt felgyorsult ütemben halad a szüret, már javában zajlanak a középérésű fajták szüretelése is; a Tokaji borvidéken a száraz furmintoknak való alapanyagok beszedése zajlik. Ugyanígy a kékszőlőknél is a középérésűeknél tartanak.

"Azokon a területeken, ahol az elmúlt másfél-két hétben az átlagosnál melegebb napok voltak, egy kicsit az érés dinamikája felgyorsult, de alapvetően az átlagos évjárati hatásoknak megfelelően, normális ütemben zajlanak a szüretek" - ismertette az InfoRádióban Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Mint elmondta,

az elmúlt hét év termésátlagához képest magasabb terméssel számolnak, körülbelül 4,5 millió mázsa szőlő szüretelésére van lehetőség, amiből összesen 2,8-3 millió hektoliter bort állíthatnak elő a termelők.

"A korai fajtáknál egyértelműen mondható, hogy nagyon szép aroma- és savstruktúrájú, kiegyensúlyozott borokat lehetett előállítani. A most szüretelt szőlők esetében a mustok analitikájából is arra lehet következtetni, hogy

egy nagyon szép évjárat

előtt állunk" - mondta Brazsil Dávid.

A tavalyról megmaradt készletből 0,8-1 millió hektoliter maradt a pincékben, ezért a szaktárca idén komoly forrásokkal támogatta a "zöldszüretet", vagyis azt, hogy a gazdák akár éretlenül levágják a tőkékről a fürtöket. Ez Brazsil Dávid szerint azoknak volt kárenyhítő menekülőút, akik az ősz előtt úgy gondolták, bizonyos szőlőfajták idén rajtuk fognak maradni.

"Összesen 3500 hektáron, tehát az ország szőlőtermő területének 4-5 százalékán valósítottak meg zöldszüretet, az elméletileg kivont szőlő mennyisége 450 ezer mázsa."

Arra a kérdésre, hogy csökkenhet-e idén a borár annak hatására, hogy nyomott a szőlőár és megmaradt nagyobb mennyiségű tavalyi borkészlet, azt mondta, az előállításhoz kapcsolódó egyéb költségek jelentős növekedése (munkabér, csomagolás, logisztika) miatt nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×