Nem változott a szőlőhelyzet a szüret végére sem - így foglalható össze a Teol.hu portálon megjelent szüretvégi összeállítás. És általános igazság: a szüretelőknél is munkaerőhiány van.
Tolnában már csak a prémium borok alapanyagai vannak a tőkéken,
az újborok már a pincékben vannak, színük kitűnő, és az évjárat is kifogástalan lehet majd.
A szekszárdi borvidéken dolgozó Bősz Adrián borász szerint
idén kiváló mustfokokat mértek közvetlenül a szüret után a borászok, a rozéboroknak emiatt nem is volt könnyű kiválasztani a megfelelő alapanyagot,
nagyon érett, erős színanyagú volt a szőlő, már hetekkel ezelőtt is. A munkaerőhiány ellen kombájnnal próbálnak védekezni.
A jó minőség mellett viszont nem volt sok a szőlő, ennek a rossz kalkuláció, a helytelen növényvédelem vagy az időjárás lehet az oka.
Módos Ernőnél egy kevés kékfrankos, merlot illetve a cabernet fajták vannak még a tőkéken. A cukorfokok meglepően jól alakultak, a minőség szép reményeket ébreszt.
Nincsenek magas felvásárlási árak, de Villányban a feldolgozók megadták kilónként a 100-120 forintot is a jó minőségű szőlőért.
Legrosszabban az alföldi termelők jártak, ők még a felét sem kapták ennek.
A munkaerőhiány mellett komoly ágazati probléma még, hogy a pincékben nagy az áthúzódó készlet mennyisége.