eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Az álhíreknek néha a megbízható orgánumok is felülnek

Sokszor a legnépszerűbb közösségi oldalak segítik, hogy a félrevezető, álhírnek minősülő információk futótűzként terjedjenek – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva a kibervédelmi szakértő egy csütörtökön rendezett szakmai konferencia egyik kiemelt témájáról. Marosi-Bauer Attila szerint, ha a tartalomfogyasztók a pontos, megbízható forrásokra figyelnek, kevésbé teszik ki magukat hamis információknak.

Bebizonyosodott, hogy milyen könnyű létrehozni álhíreket és a közösségi médiumok segítségével sokakhoz eljuttatni – mondta a szakértő. Az álhír lényege, hogy nem valós tényeket állít, de kontextusa miatt sokak számára hihetővé válik, akik valódi információként oszthatják tovább. „Az összes jelenlegi közösségi média sajnos erre platformot ad, és segíti ezt a folyamatot” – fogalmazott Marosi-Bauer Attila.

A szakértő kiemelte:

sok energiát igényel felderíteni, hogy egy hír mennyire megalapozott. Könnyű ugyanis olyan kontextusba helyezni, olyan képeket, videókat hozzá kapcsolni, melyek miatt hitelesnek tűnik.

Fontos lehet, hogy kitől származik az információ, illetve kik erősítik azt meg, de olykor egy-egy megbízható sajtóorgánum is „fel tud ülni a hullámokra” – figyelmeztetett Marosi-Bauer Attila. Ha a hír olyan oldalról származik, amelyről soha nem hallottunk, nem találkoztunk vele, akkor valószínűleg téves információkat tartalmaz – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×