eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Veszélyben idén a hosszú hétvégi pihenés

Idén hét hosszú hétvége lesz, és a 2018-as adatokhoz képest már most 80 százalékkal nagyobb az előfoglaltság ezen időszakokra. Hiába özönlenek a turisták, a magyar szállodák komoly gondokkal küzdenek, hatalmas problémát okoz a munkaerőhiány.

Évek óta rekordokat dönt a turizmus teljesítménye Magyarországon, a KSH adatai szerint a 2017-es év pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. A Magyar Turisztikai Ügynökség decemberben azt prognosztizálta, hogy 2018 még erősebb év lesz és a vendégéjszakák száma eléri majd a 31 milliót.

2019-ben hét hosszú hétvégénk lesz, és már most érdemes lefoglalni a szállást, ha valaki belföldi utazást tervez a munkaszüneti napokon. A 2018-as adatokhoz képest

már most 80 százalékkal nagyobb az előfoglaltság ezen időszakokra,

így vélhetően nagyon hamar fognak elfogyni a jó szálláshelyek - mondta a Portfoliónak Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője. 2018-ban az augusztus 17-19-i hétvége volt a legerősebb és várhatóan idén is ez lesz, hiszen augusztus 20-a keddre fog esni, vagyis négy munkaszüneti nap áll majd rendelkezésre.

A hosszú hétvégék számának éves szinten is érzékelhető hatása van, ezt már az éves üzleti tervek összeállításakor figyelembe szokták venni. A belföldi vendégek közül egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy évente többször elutazzanak otthonról egy-egy rövidebb tartózkodásra. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének decemberben publikált Trend Riportja is megerősíti, hogy

a hosszú hétvégék jelentős teljesítménynövekedést eredményeznek.

Az elemzés szerint október végéig a szállodák átlagos kihasználtsága 62,5 százalék volt, ez 2,2 százalékponttal meghaladta a bázist. A bruttó átlag szobaár a vizsgált időszakban 20 849 forintot tett ki, ami 4 százalékkal nagyobb a 2017 hasonló időszakában elértnél.

A főváros egész éves célpont, és ugyan a balatoni nyár folyamatosan hosszabbodik, de még mindig nagyon jelentősen júliusi és augusztusi csúcshoz kötött. A Balatonon a hosszúhétvégékből csak a 4 csillagos wellness szállodák tudnak részesülni, és nyár közeledtével lesznek csak sikeresek az apartmanok.

Súlyos munkaerőhiány

A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelent a magyar gazdaság minden ágazata számára. Az építőipar mellett a legnehezebb helyzetben a vendéglátóipar és a turizmus van, ahol napi problémát jelent a szaktudással rendelkező munkavállalók felkutatása és megtartása. A nyugati határ menti településeken és a fővárosban a legrosszabb a helyzet.

Egy tavaly novemberben készített felmérés szerint leginkább a takarítószemélyzet, a felszolgáló, a recepciós és a szakács munkakörökre a legnehezebb munkaerőt találni. A vendéglátóiparban tapasztalható munkaerőhiány nem Magyarország-specifikus, egyaránt tapasztalható a 2004-ben az EU-hoz csatlakozó balti államokban és Nyugat-Európában.

Az a Portfolio birtokába került, a Pénzügyminisztérium által készített anyagból is kiderült, hogy a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban dolgozók nehéz helyzetben vannak: itt majdnem kétharmados (64,7%) a minimálbér és a garantált bérminimum együttes aránya a teljes foglalkoztatotti körben. Az alacsony fizetések mellett a kedvezőtlennek tartott munkarend, munkabeosztás miatt sem örvend nagy népszerűségnek a vendéglátás, szállásadás ágazat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×