eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitóbeszédet mond az MNB szakmai könyvsorozatának legújabb, Bankok a történelemben: Innovációk és válságok című kötetének ünnepélyes bemutatóján a Budapest Marriott Hotelben 2018. június 14-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Matolcsy György: kopogtat a válság a világban

Az innovációk, köztük a pénzügyi innovációk kiteljesedésének korát éljük, miközben válság kopogtat a világban – napjainkban azonban az országnak jobbak az alapjai, mint tíz éve - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank konferenciáján.

A jegybank által most kiadott a "Bankok a történelemben: innovációk és válságok" című kötet bemutatásán Matolcsy György azt mondta: senkit ne tévesszen meg, hogy tíz évvel a válság után ma csak az innovációt látjuk, mert a válság is itt van.

Az MNB elnöke kiemelte: a történelem azt mutatja, hogy

a világban mindig voltak pénzügyi központok. Most ez az angolszász világból Ázsiába helyeződött át, amit jól mutat, hogy a világ 10 vezető nagy bankjából négy kínai

– jegyezte meg.

A Jegybank elnöke megjegyezte, hogy - általánosságban - míg

Európában először szabályoznak és ezután jöhetnek az innovációk, addig Kínában ez pont fordítva történik, először az innovációk jelennek meg, és utána szabályozzák a folyamatokat,"

ugyanakkor nem foglalt állást amellett, hogy a két megközelítés közül melyik a jó megoldás.

A most megjelent kötetről az MNB elnöke elmondta: a jegybank könyvsorozatának negyedik tagja az elmúlt 10 év, és az előtte lévő évek, évtizedek történetéről szól, a kötet szerkesztői az MNB szakértői, vezető munkatársai, Virág Barnabás és Fábián Gergely.

Matolcsy György arra is kitért, hogy

tíz éve óriási vihar söpört végig a világgazdaságon és a pénzügyi életen, a szakértők azonban még mindig adósak az okok pontos feltárásával.

Megjegyezte, hogy a most megjelent könyv közelebb vihet a válaszokhoz, a szerzők ugyanis rengeteg adattal dolgoztak, az adatok értékelése pedig segíthet megtalálni a válaszokat.

Matolcsy György arra is rámutatott, hogy

minden pénztörténeti korszakban, minden globális pénzügyi központ működésében együtt van jelen az innováció és a válság,

és minél erősebbek az innovációk, annál komolyabb a kockázat, hogy a folyamatok válságot idéznek elő – miközben az is igaz, hogy a válságból való kilábalás az innovációk sorát hozza.

Azt is kiemelte, hogy a pénzügyi rendszerekben a régi megoldások már nem működnek, a tartalékráta-alapú klasszikus pénzügyi rendszer már a múlté. A jegybankok pénzt teremtenek és a bankok ezt multiplikálják, megsokszorozzák. Napjainkban már 90 százalékban a bankoké a főszerep a pénzteremtés terén.

A jegybankok most a keretek szabályozásával, vagy épp az elszámolási feltételek meghatározásával, a pénzügyi szereplők felügyeletével igyekeznek keretek között tartani a pénzügyi rendszert

– összegezte a Jegybank konferenciáján Matolcsy György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×