eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Meglepő, miket vettünk Észak-Koreától

Hétfőn Donald Trump, amerikai elnök a legújabb észak-koreai rakétatesztekre egy Twitter-üzenetben is reagált, mely szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy minden olyan országgal megszakítja a kereskedelmet, amely Észak-Koreával üzleti kapcsolatban van.

Az észak-koreai külgazdasági hivatal 2016-os összesítése szerint hazánk is szerepel a 82 országból álló listán, amely a kereskedelmi partnereket tartalmazza. Igaz, hazánk kapcsolata szinte minimális a diktatórikus állammal, az mfor.hu azonban összegezte, milyen kapcsolat fűzi hazánkat Észak-Koreához.

A KSH adatai szerint idén még nem kereskedtünk velük. Tavaly összesen 2,1 millió forint értékben adtunk el termékeket Észak-Koreának, ami a teljes kivitelünknek szinte hibahatáron belüli arányát jelenti. 2015-ben viszont ennek többszörösét bonyolítottunk le: 11,1 millió forintos üzletről árulkodnak a KSH adatai.

2015-ben

  • 48 ezer forintért adtunk el erdei fát Kim Dzsong Un országának,
  • és 11 millióért folyadékszivattyúkat vettek belső égésű motorhoz.

2016-ban némileg változott a lista:

  • már 148 ezer forintért exportáltunk erdei fát (ha ezek facsemeték voltak, akkor 2015-ben nagyjából 2200, 2016-ban pedig 6600 darabot),
  • 468 ezerért elektromos világító és jelzőkészüléket,
  • 1,5 millióért pedig lengéscsillapítókat vett tőlünk Észak-Korea nem ipari összeszerelés céljára.

Még meglepőbb az, hogy Magyarország mit vásárolt Észak-Koreától: 2015-ben 117,4 millió forintért televíziós kamerákat hoztunk be az ázsiai országból a KSH adatai szerint.

Az ország tartozik is Magyarországnak, 815 millió forinttal, amely nagy részének elengedését (a 815 millió forintnak csak 10%-át fizetnék be) már kérték, de a magyar kormány nem egyezett bele.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×