eur:
394.56
usd:
365.78
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Rengeteg szabálytalanságra bukkantak a közfoglalkoztatásban

Összesen negyedmilliárd forintot kell visszafizetniük a szabálytalanul működő közfoglalkoztatóknak - írta a Belügyminisztérium (BM) tavalyi hatósági ellenőrzéseket összegző beszámolójára hivatkozva a Magyar Nemzet.

Az ellenőrzések során súlyos szerződésszegést harminc közfoglalkoztatónál tártak fel, hatra rendbírságot szabtak ki, tizenkét esetben feljelentést tettek.

A lap szerint a súlyos szabálytalanságot elkövető harminc közfoglalkoztató esetében visszafizetési kötelezettségről született határozat, ez a már kifizetett támogatási összeg részben vagy egészben történő (egyes esetekben kamattal, illetve késedelmi pótlékkal növelt) visszaszolgáltatását jelenti. Országosan összesen 287,5 millió forintot követelnek vissza a hatóságok, a múlt év végéig azonban csak alig több mint az esetek felében történt meg a pénz legalább egy részének visszaadása.

A BM szerint a visszafizetési folyamat lassúsága mögött általában a még folyamatban lévő hatósági eljárás áll, és az is gyakori, hogy a szerződést szegő közfoglalkoztató (leggyakrabban települési önkormányzat) részletfizetést kér. Az sem ritka, hogy a település nem tud miből fizetni.

A legtöbb szabálytalanságot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatók követték el,

nekik kell a teljes összeg több mint felét, 144,9 milliót visszafizetniük. 

A feltárt szabálytalanságok között volt olyan eset, hogy miközben az önkormányzat paprikaültetvényén kellett volna dolgozniuk a közmunkásoknak, az ellenőrök egy önkormányzattal szerződött vállalkozó földjén bukkantak rájuk.

A legsúlyosabb esetekben feljelentést tettek a hatóságok. Tíz esetben ismeretlen tettes, két esetben konkrét személy ellen született feljelentés a többi között költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása, számvitel rendjének megsértése, a közfoglalkoztatási program költségeire folyósított támogatás céltól eltérő felhasználása, illetve sikkasztás gyanúja miatt.

Tavaly a közfoglalkoztatással kapcsolatban összesen 255 panasz érkezett a hivatalokhoz, de 71 százalékuk megalapozatlan volt a tárca összesítése szerint.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×