eur:
394.57
usd:
364.35
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák

Tervezze kalkulátorral az ünnepi kiadásokat

A jegybank háztartási költségvetés-kalkulátorral segíti az ünnepi kiadások megtervezését, a hitel- és lízingválasztó applikációval pedig a piacon elérhető fogyasztási hitelek összehasonlítását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank a fogyasztók felelős hitelfelvételét kívánja támogatni, ennek érdekében a fogyasztóvédelmi honlapján "Karácsonyi pénzügyeink" címmel önálló oldalt hozott létre, továbbá Pénzügyi Navigátor Füzetet jelentetett meg, amely segítséget nyújt a várható kiadások megtervezéséhez és bemutatja a fogyasztási hitelek kockázatait.

Az ünnepi költségek fedezésére sokan igényelnek kis összegű fogyasztási hitelt. Az MNB közleménye emlékeztet, hogy e hitelek egy évre vetített, tőkén felül fizetendő kamatát a teljes hiteldíj mutató (THM) tartalmazza. Azonban lehetnek olyan, a hitelhez kapcsolódó, választható szolgáltatások is - például otthoni ügyintézés -, amelyek díját nem számítják bele a THM-be. A szerződés megkötése előtt ezért nagyon fontos a THM-en kívüli költségek mértékéről, összegéről is alaposan tájékozódni.

A jegybank felhívja a figyelmet a fogyasztók elállási jogára is. Ha a hitel folyósítása még nem történt meg, akkor az át nem gondolt hitelfelvételtől 14 napon belül díjmentesen és indoklás nélküli el lehet állni. A már folyósított hitel esetén is felbontható a szerződés 14 napon belül, ám a hitel összege ez esetben legkésőbb 30 napon belül, az adott időszakra megállapított időarányos hitelkamattal együtt fizetendő vissza.

A műszaki termékekhez gyakran vásárolható kiterjesztett garanciabiztosítás vagy termékbiztosítás, amely egy speciális biztosítási szerződést takar. A biztosítási szerződések jellemzően tartalmaznak olyan eseteket, amelyeknél a biztosító nem vállalja a szolgáltatás nyújtását, de rögzíthetnek fedezeti limiteket, illetve az önrész vállalása mellett az ügyfelektől szigorú kárenyhítési és kármegelőzési kötelezettséget is elvárhatnak.

A MNB hangsúlyozza, hogy a biztosítási szerződések megkötése előtt a fogyasztók körültekintően tájékozódjanak azok jellemzőiről és feltételeiről, a szóbeli tájékoztatás mellett ragaszkodniuk kell írásos tájékoztató anyag átadásához is.

Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

11 napos "terrorelhárító" gyakorlatba kezdtek a kínai és fehérorosz katonák a lengyel határon található Breszt városa mellett. Az orosz külügyi tárca bejelentette: mostanra biztossá vált, hogy amerikai fegyverekkel is lövik Oroszországot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök "béketurnéjának" harmadik állomása Peking volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök délután azt mondta: Orbán Viktor nem közvetíthet Oroszország és Ukrajna közt, de más országok segítségére nyitott. Lengyelország megállapodást kötött Ukrajnával, melynek keretein belül a későbbiekben orosz rakétákat lőhetnek le az ukrán légtérből. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×