eur:
396.07
usd:
369.54
bux:
72031.32
2024. július 2. kedd Ottó

Megszűnhet a málnatermesztés Magyarországon

Az árérzékenység, a nem megfelelő ültetvények és az egyre drágább munkaerő miatt megszűnhet Magyarországon a málnatermesztés - közölte az InfoRádióban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Kifejtette: készek arra, hogy a környező országokból hozzanak pár hónapra vendégmunkásokat.

„A málnatermesztésnek alapvetően gazdasági problémája van, ami két okból ered” - mondta Csizmadia György.

„Az egyik ok, hogy a hazai fajták és ültetvények termőképessége messze alulmarad a szerbiai és a lengyel vetélytársakétól. Ennek oka éghajlati probléma, illetve az a tény, hogy elöregedtek az ültetvények” - ismertette a szakmaközi szervezet alelnöke.

„A másik ok ennél sokkal drámaibb: a málnának – vagy akár a szedernek – az ára az elmúlt 15 évben jottányit sem változott. Pillanatnyilag 350-400-450 forintért kellene megtermelni a gyümölcsöt – ami a fagyasztott ipari málnát illeti”

- közölte.

Hozzátette, hogy természetesen a friss piaci málnával egészen más a helyzet.

A piaci málna esetében ugyanis a minőség és a piacok elérhetősége gátat szab annak, hogy a nagyvárosoktól milyen távol lehet málnát termeszteni.

„Itt olyan intenzív technológiákra lenne szükség, amire most lehet ugyan pályázni, de azért itt tízmilliós nagyságrendet meghaladó beruházási költséggel kell számolni. Itt természetesen más az ár, de a sok esőtől és az erős napsütéstől is védeni kell a gyümölcsöt” - hívta fel a figyelmet Csizmadia György.

A szakmaközi szervezet alelnöke szerint ezen felül probléma a közmunkaprogram is. Az ugyanis még azokon a területeken is elszívja a munkaerőt a betakarítás elől, ahol erre még lenne ember.

„Már többször megfogalmazódott szakmai körökben is a kormányzat felé, hogy a közmunkaprogramot olyan módon kellene átalakítani, hogy az önkormányzat vállalkozóként fellépve adja a munkaerőt” - mondta Csizmadia György.

„A vendégmunkások alkalmazása megoldás lehet, sőt, egyre többen azon gondolkodnak, hogy lakótáborokat fognak létrehozni, ahonnan buszokkal fogják mozgatni az ültetvényekre a munkásokat. Ám ahhoz, hogy emberek találjunk, el kell menni Ukrajnába vagy még távolabbi országokba” - közölte Csizmadia György.

„Erdélyből ugyanis már egyre nehezebb embereket találni, mert ők is továbbmentek Nyugat-Európába a szabad munkaerő-vándorlásnak köszönhetően. Ukrajnából, Fehéroroszországból pedig 3-6 hónapra lehet munkaerőt toborozni és szervezni, akikkel még ezeket az időszaki munkákat meg lehet oldani” - tájékoztatott a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

Feladta a minden közgazdasági racionalitást mellőző kísérletét Erdoğan török elnök, amely szerint a magas infláció ellen alacsony kamatokkal lehet harcolni. Újraválasztása után egykori Wall Street-i bankárokat ültetett a jegybank és a pénzügyminisztérum élére, és szabad kezet adott nekik a korábbi gazdaságpolitikai hibák kijavítására. A gazdaságpolitika döntéshozói nagy lendülettel álltak munkába, és a piac ezt látványosan díjazza. Ám az is látszik, hogy a bizalom nem állt helyre a török vezetés kapcsán, a kockázatokat nem is szabad alábecsülni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×