A Semmelweis Egyetem legújabb kutatása szerint függőséghez vezethet az egészséges étrendhez való túlzott ragaszkodás. Egyre többen követik ugyanis szélsőségesen az úgynevezett tiszta étkezés (clean eating) diétát, amely alatt csak organikus, bio vagy kizárólag általuk egészségesnek gondolt ételeket esznek az érintettek. A felmérés szerint például a divatmodellek több mint egyharmada hajlamos lehet az egészségesétel-függőségre, pedig az orvosi szakirodalomban orthorexia nervosának nevezett evészavar-típus akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet.
Az egyetem magatartástudományi intézetének evészavarokat kutató munkatársa az InfoRádióban elmondta: az orthorexia nervosa egy olyan jelenség, amikor az emberek már túlzásba viszik azt, hogy milyen minőségű ételeket választanak ki fogyasztásra. Ebben az esetben tehát más típusú evészavarokkal (mint például az anorexia nervosa vagy a bulimia nervosa) ellentétben nem az elfogyasztott étel mennyiségén van a hangsúly, hanem annak minőségén.
Bogár Nikolett hozzátette: az érintettek kizárólag általuk egészségesnek vélt alapanyagokat és ételeket fogyasztanak,
választásaik azonban – amelyek általában teljesen szubjektívek – dietetikai szempontból nem feltétlenül megfelelők.
Mindazok, akik már túlzottan ragaszkodnak az egészséges étrendhez, kizárólag organikus, ultra tiszta alapanyagokat, csak cukor- és/vagy szénhidrátmentes, kiváló fehérjét visznek be a szervezetükbe, illetve sokszor csak zöldséget és gyümölcsöt esznek. Ennek a szigorú korlátok közé szorított étrendnek többféle verziója lehet attól függően, hogy az egyén mit tart a legegészségesebbnek. Az érintetteknek adott esetben akár a teljes életmódjuk, a komplett életstílusuk akörül forog, hogy mit és hogyan fogyasztanak. „Akkor válik ez kórossá és problematikussá, amikor az élet más területei korlátozva vagy gátolva vannak amiatt, mert egy ennyire erős foglalatoskodás van az ételek minősége körül” – jegyezte meg a kutató.
Mint más egyéb evészavarnak, az orthorexia nervosának is az a veszélye, hogy különböző hiánybetegségek léphetnek fel az alanyoknál. Bogár Nikolett úgy fogalmazott, „csalóka”, ha bizonyos ételcsoportokat teljesen kizárunk az étrendünkből csak azért, mert úgy gondoljuk, hogy nem egészségesek. Mint mondta, a közvélekedés szerint nem lehet probléma az, ha valaki túlzottan egészségesen táplálkozik. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez szubjektív megítélésen alapul, és sokszor az ilyen életmódot folytatók „kóros válogatásba” kezdenek. A kutató tájékoztatása szerint akkor alakulhatnak ki a már említett hiánybetegségek, ha az érintett személyek
- kizárják a táplálkozásukból a legfontosabb ételcsoportokat,
- nem megfelelő mennyiségű szénhidrát jut a szervezetükbe,
- nem fogyasztanak elég zöldséget, gyümölcsöt,
- kikerülnek az étrendjükből bizonyos minőségi vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék.
A hiánybetegségek testi szövődménye a kezdetekben lehet például hajhullás, fakó bőr, száraz körmök, de hormonális problémák is kialakulhatnak, súlyos esetben pedig akár kardiális szövődmények is előfordulhatnak. A túlzásba vitt egészséges táplálkozás akár olyan mentálisan, pszichésen beszűkült állapothoz is vezethet, ami később károsíthatja az egyén hétköznapjainak más területeit, így nem lehet kizárni, hogy nem fog tudni úgy teljesíteni a munkájában vagy nem fog tudni olyan családi, szociális életet folytatni, mint korábban, mert csak arra korlátozódik a gondolatvilága és a tevékenységi köre, hogy beszerezze és elkészítse az általa preferált ételeket. Az orthorexia nervosában szenvedők ugyanis sokszor
nem akarnak étterembe menni, nem képesek részt venni egy átlagos családi vacsorán vagy baráti találkozón, mert nem fogyaszthatják azt, amire vágynak, így pedig az élet más területein is romboló hatás érvényesül.
Bogár Nikolett kiemelte: természetesen nagyon fontos az egészséges életmód, de nem jó, ha stigmatizáljuk az ételeket. „Nincsenek jó vagy rossz ételek, és nincsenek külön egészséges vagy egészségtelen ételek. Ha például csak péksüteményt eszünk és semmi mást, az természetesen egy nagyon egészségtelen étrend, de ugyanúgy egészségtelen az is, ha kizárólag zellerszárat eszünk. Fontos, hogy a megfelelő egyensúlyon, illetve a túlzott korlátozó magatartás elkerülésén legyen a hangsúly” – összegzett a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének evészavarokat kutató munkatársa.