eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pilisi Parker

Végzetes kihívás előtt a budapesti erdők – videó

Idén tavasszal hat kerületben folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. városierdő-fejlesztési programja. A facserék fő oka a klímaváltozás.

A főváros 5700 hektáros erdőterületéből 3600 tartozik a Pilisi Parkerdő Zrt.-hez – mondta az InfoRádióban a társaság budapesti erdészetének vezetője. Budapesten egy emberre 33 négyzetméternyi erdőterület jut, ami százada az országos átlagnak, így ezeknek az elődleges fontossága – a természetvédelmi és ökológiai értékek megőrzésén túl – az itt élő emberek életminőségének a javításában játszik szerepet – fogalmazott Rittling István.

A pesti oldalon lévő akácfákat és fenyőket jellemzően a második világháborút követő években ültették el, gyakran nem a legkedvezőbb termőhelyekre, ezért ezek az erdők mára elöregedtek. A budai oldalon jobb a helyzet, ott több az őshonos faj, de a klímaváltozás mindenhol érezteti a hatását – tette hozzá az erdészet vezetője.

Akár a 2022-es aszályra, akár az idei áprilisi, gyakorlatilag nyári időjárásra is gondolunk, láthatóan változnak a körülmények: egyre szárazabb, egyre melegebb klímában kell helytállniuk az erdőknek, és ha ez a folyamat folytatódik, akkor nagyon jelentős lesz az a kihívás, aminek 30-50 év múlva meg kell tudniuk felelni – emelte ki a Pilisi Parkerdő munkatársa.

"Éppen ezért olyan erdőkezelést kell biztosítani, amely egyrészt felkészíti az erdőket a megváltozott viszonyokra, másrészt biztosítani tudják a területen a városlakók számára a folyamatos erdőborítást" – magyarázta.

A városierdő-fejlesztési program idén tavasszal hat kerületben folytatódik – tájékoztatott Ritling István. Ezek közül az egyik a X. kerületi, kőbányai határerdő területe; itt a Pilisi Parkerdő már korábban is végzett hasonló jellegű erdőkezelést: egy nagyon idős, hetvenéves akácost igyekeztek úgy átalakítani, hogy a hagyományos tarvágás mellőzésével újítsák meg a területet, és hogy egy vegyes korú, sokkal diverzebb, sokkal több fafajból álló erdőt tudjanak létrehozni, benne az őshonos fafajok elegyarányát folyamatosan növelve.

A budai oldalon a bükk helyett a tölgyet, a juhart, a gyertyánt és a madárcseresznyét részesítik előnyben, mert ezek jobban tűrik a szárazságot – mondta az InfoRádióban Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészetének vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×