eur:
400.81
usd:
366.41
bux:
74213.32
2024. október 11. péntek Brigitta
Smiling teacher aiming at her elementary students while wanting to hear the answers to her question.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Másodszor is elindul a megújult Köbüki tehetséggondozó tanári ösztöndíj

Indul a Köbüki tehetséggondozó tanári ösztöndíj, amelyet másodszor írnak ki, sokkal letisztultabb lett a pályázati felület is, és egyszerűsödik a pályázati folyamat is, mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

"A pályázat célja a magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika, biológia, kémia, földrajz, informatika, ének-zene, vizuális kultúra tantárgyat, vagy középfokú művészetoktatásban zene, illetve képző- és iparművészeti ágban szakmai tantárgyat oktató, és a tehetséggondozásban résztvevő pedagógusok és oktatók munkájának elismerése" - mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára az InfoRádióban.

A helyettes államtitkár elmondta, szeretnék megköszönni ezeknek a pedagógusoknak azt a munkát, amit az elmúlt években végeztek, illetve ösztönözni őket arra, hogy mindezt folytassák.

Az idei pályázat kapcsán elmondta, annak keretösszege több mint másfél milliárd forint, és körülbelül 2000 pedagógus pályázhat majd. A nyertesek havi 75 ezer forintot kapnak 10 hónapon át, és lehet újrapályázni is, úgyhogy ha valaki jól csinálja, akkor nem csak egy évre szól - tette hozzá.

A feltételek kapcsán elárulta, mivel ez a második alkalom, hogy a pályázatot meghirdették, igyekeztek a korábbi visszajelzéseket beépíteni a kiírásba. Hangsúlyozta, a legfőbb változás a pályázati űrlapban történt, ugyanis többen jelezték korábban, hogy ez kissé bonyolult, így sokat egyszerűsítettek rajta. Az eredmény így egy vonzóbb, letisztultabb, könnyebben kezelhető oldal, kevesebb adminisztrációs feladattal. Nagy-Vargha Zsófia külön kiemelte:

most már az egész Kárpát-medencére kiterjed a pályázási lehetőség, így tehetséggondozó munkát végző határon túli pedagógusok pályázatait is várják.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Nemzeti Tehetség Program átalakításába tavaly kezdtek bele, és ennek legfontosabb eleme, hogy adatalapú működésre tértek át, ami az arculat megváltozásával is összefügg. Sokkal célzottabban szeretnének ugyanis a támogatásokat eljuttatni a kedvezményezettekhez, a tehetségekhez, a tehetséggondozás minden szereplőjéhez.

Elmagyarázta, az adatalapú működés azt jelenti, hogy bevezettek egy orientációs mérést közel 100 magyar iskolában. Ezekből az adatokból láthatják meg, hogy a fiatalok hogyan teljesítenek a teszteken, és így célzottan tudják nekik felkínálni a Nemzeti Tehetség Program lehetőségeit. A programhoz kapcsolódó 13 weboldalt és a közösségi média-felületeket is egységesítették, így még célzottabb és irányítottabb lehet a kommunikáció.

Fontos újítás még az új weboldalon a kereső funkcióval ellátott tehetségtérkép is, amivel földrajzi elhelyezkedés szerint tudnak az érdeklődők a lakóhelyükhöz közeli tehetséggondozási programot keresni.

Nagy-Vargha Zsófia arról is beszélt, hogy nagy vágyuk,hogy ne csak a Nemzeti Tehetség Program által kínált lehetőségek kerüljenek fel erre a térképre, hanem a lehető legtöbb Magyarországon elérhető tehetséggondozó program. Hozzátette, a térképek adatbázisa folyamatosan bővül, azaz ha valaki most meglátogatja az oldalt, és esetleg nem talál magának tehetséggondozási lehetőséget a közelében, az azért is lehet, mert még sok program feltöltés alatt áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×