eur:
401.39
usd:
366.92
bux:
74216.64
2024. október 11. péntek Brigitta
Nyitókép: Pexels.com

Felírható-e a mozgás receptre? Komolyan vizsgálja a kormány

Révész Máriusz a Mozgás receptre elnevezésű kétnapos konferencia zárónapján tartott előadást, amelynek során emlékeztetett arra, hogy a magyar lakosság egészségi állapota meglehetősen rossz.

Eredményes külföldi példák alapján kezdték el vizsgálni annak a lehetőségét Magyarországon, hogy miként lehetne társadalombiztosítási támogatással különböző mozgásformákat is előírni a betegeknek - mondta el pénteken Hévízen a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

Révész Máriusz a Mozgás receptre elnevezésű kétnapos konferencia zárónapján tartott előadást, amelynek során emlékeztetett arra, hogy a magyar lakosság egészségi állapota meglehetősen rossz. A várható élettartam férfiaknál 5,3 évvel, a hölgyek esetében 3,9 évvel marad el az európai uniós átlagtól, ami komoly versenyképességi hátrányt jelent a gazdaságnak.

Sokat vagyunk betegek, sokat költünk táppénzre és sok munkaidő esik ki, ezért is kell tenni a felzárkózásért. Különböző felmérések mutatják, hogy az egészségi állapotunkra leginkább az életmódunk van hatással, csak kisebb mértékben az egészségügyi ellátórendszer, a környezet vagy a genetika, ehhez képest keveset foglalkozunk az életmódunkkal - jelezte az államtitkár.

A politikus jelezte: a hévízi konferencia arra kereste a választ, hogy miként lehet rávenni az embereket arra, hogy jobban odafigyeljenek magukra, legyenek aktívabbak, ezért határozták el, hogy az egészségügyben dolgozóknak és a szabadidős sportok, élménysportok területén dolgozóknak sokkal szorosabban együtt kellene munkálkodnia.

Voltak már erre kísérletek, például a népegészségügyi adó elosztásával kapcsolatban, de további programokra van szükség a két terület összekapcsolására. Az egyik kezdeményezés az eredetileg Új-Zélandról indult Mozgás receptre program, amely már több skandináv államban és Nagy-Britanniában is eredményesen működik - jegyezte meg.

Révész Máriusz kifejtette: ennek lényege, hogy amint a pácienseknél megjelenik a magas vérnyomás vagy más kezdődő betegségek tünete, nem egyből gyógyszereket írnak fel receptre a háziorvosok, hanem mozgásterápiát. Ez utóbbinak kiemelten jótékony hatása van, ezért több országban a társadalombiztosítás ugyanúgy támogatja a költségeit, mint a gyógyszerekét.

"Ide szeretnénk eljutni, most tesszük meg az első lépéseket." Most kezdődhet az ehhez szükséges munka, amelynek megvalósításához - svéd minta alapján - egy új kiadvány is készült - tette még hozzá az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×