eur:
394.12
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
Nyitókép: Pixabay

Árvízi hírek hétfőn percről percre - Gyűjtés indul!

Belépett Magyarország területére az egész héten át tartó dunai árvíz, hétfőn a Kisalföldön van a legnagyobb munka, az időjárás miatt azonban van utánpótlása a víznek. Két karitatív szervezet már gyűjtést is indított, de a gátakon is lehet segíteni. Rakpartzár. Az árvíz és a védekezés hírei egész nap percről percre itt.

2024.09.16. 20:55

Karácsony Gergely szerint a klímaváltozás kapcsolja össze a mobilitási hetet és az árvizet

Át kell alakítani városainkat, így Budapestet is, hogy ki tudják venni a részüket a klímaváltozás elleni küzdelemből és adaptálódjunk a megváltozott helyzethez - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn Budapesten, az Európai Mobilitási Hét nyitónapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

2024.09.16. 20:54

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.

2024.09.16. 19:23

Győrben mobilgátat építettek, Gönyűn a lakosság segítségét kérik

Győrben árvízvédelmi mobilgátat építettek a Dunakapu téren, Gönyűn pedig a lakosság segítségét kérte a polgármester a homokzsákok töltésében.

2024.09.16. 18:19

Árvíz mellé földrengés - több országban is érezték

Földrengés rázta meg Románia keleti részét hétfőn délután Vrancea szeizmikus térségében - közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).

2024.09.16. 18:19

Van, ahol már a 9 métert is meghaladta a Duna szintje – videó

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet megerősítette, hogy a fővárosban hétfőn délben 908 centiméter volt a folyó szintje. A tetőzés hétfőn este vagy kedden reggel várható. A pozsonyi főpolgármester tájékoztatása szerint a városközpontnál 950 centiméteren fog tetőzni a folyó.

2024.09.16. 18:04

Meteorológia: egyelőre nem várható újabb csapadék

Sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán hétfőn. Azt írták, kedd hajnalra a legtöbb helyen eláll az eső, és keddtől kezdődően a Kárpát-medence az északi anticiklon déli peremére kerül, így a folytatásban alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé. "Emiatt sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban" - tették hozzá. Megjegyezték: Magyarországon kedden főként északkeleten, szerdán pedig inkább az ország délnyugati felén alakulhatnak ki nem nagy számban záporok, de csütörtöktől kezdve csapadékmentes idő várható több napon keresztül.

2024.09.16. 18:03

Itthon az áradások nem érintik a vasutat, de Csehország felé ne próbálkozzon senki

Az árvízi helyzet ellenére zavartalan a vasúti, illetve a távolsági buszközlekedés az országban - jelentette ki a MÁV vezérigazgatója hétfőn Budapesten, a Keleti pályaudvaron megtartott sajtótájékoztatón. Viszont azt javasolják, hogy ne utazzanak vonattal Csehországba, vagy azon túlra az országon át.

2024.09.16. 17:49

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Közép-Európában

Legalább 16 ember halt meg eddig az Ausztriától Romániáig több közép-európai országban pusztító áradások következtében. Ötre nőtt a délnyugat-lengyelországi árvíz áldozatainak száma, miután hétfő reggel megtalálták Nysa városában egy kórházból hazafelé tartó sebész holttestét – közölték a lengyel tűzoltóság. A cseh rendőrség közlése szerint egy nő vízbe fulladt az ország északkeleti részén, ahol csütörtök óta rekord mennyiségű csapadék hullott. További hét ember eltűnt. Ausztriában eddig legalább hárman, Romániában pedig - a Digi 24 helyi televízió közlése szerint - heten haltak meg. Ausztriában a folyók és a víztározók vízszintje hétfőre virradó éjjel csökkent az eső enyhülésével, osztrák tisztségviselők ugyanakkor azt mondták, hogy készülnek a második hullámra, mivel az előrejelzések szerint hevesebb esőre lehet számítani.

2024.09.16. 17:44

A Pilisi Parkerdő szakemberei is bekapcsolódtak a védekezésbe

Az árvíz elleni védekezésbe a Pilisi Parkerdő szakemberei is bekapcsolódtak, hogy a katasztrófavédelemmel és az önkormányzatokkal együtt nyújthassanak segítséget a veszélyhelyzetben - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. hétfőn az MTI-vel. Hétfőn, a reggeli órákban a parkerdő terepjárói és erdészeti szállítógépei megjelentek Pilismarót határában, hogy segítséget nyújtsanak az árvízvédelmi munkálatokban részt vevő szervezeteknek és a lakosságnak. A felkészülésért az erdészek már az elmúlt hétvégén közvetlen kommunikációs csatornát alakítottak ki Visegrád és Dömös településekkel, rövidesen pedig minden, az erdészeti társaság működési területén található vízparti településen is kijelölik az ügyeletes kapcsolattartókat. A Pilisi Parkerdő felkészült továbbá arra, hogy a közutak lezárása esetén erdészeti útjait az árvíz miatt elzárt települések vészhelyzeti ellátását biztosító járműveknek járhatóvá tegye. A 2013-as nagy árvíz tapasztalatai alapján a Pilismarótot a Két-Bükkfa-nyereggel (Esztergom-Dobogókő- Pilisszentkereszt elágazás) összekötő erdészeti úton a kerékpárosbarát sorompókat szükség szerint kinyitja, valamint irányjelző táblákat helyez ki a vészhelyzetben szolgálatot teljesítő járműveknek. A várható forgalomnövekedés miatt az erdőgazdaság arra kéri a gyalogos és a kerékpáros erdőlátogatókat, hogy a veszélyhelyzet idején kerüljék el az útszakaszt.

2024.09.16. 17:09

Újabb munkatársakkal segíti a védekezést a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) újabb 28 munkatársa indult útnak hétfőn, hogy az árvízzel leginkább veszélyeztetett Észak-Dunántúlon segítse az állami védvonalakon szolgálatot teljesítők munkáját - közölte a Kövizig. Azt írták, a szakemberek a győr-árpási árvízvédelmi szakaszon teljesítenek majd szolgálatot. Vasárnap 116 gyulai vízügyes indult a tát-esztergomi és a komárom-almásfüzitői árvízvédelmi szakaszra, ahol hétfőn már munkába is álltak. Hétfőn és kedden 400 ezer homokzsákot szállítanak át a Kövizig területéről a védekezési helyszínekre - tudatták.

2024.09.16. 17:08

Katasztrófahelyzet Ausztriában és Németország – nem lehet fellélegezni, újabb eső jön

Drámai az árvízhelyzet Európa több országában. Ausztriában Alsó-Ausztria tartomány és a főváros, Bécs a leginkább sújtott, Németországban Bajorország az ítéletidő első számú "áldozata", de az ország keleti fele is érintett.

2024.09.16. 17:07

Romániában készenléti állapotot hirdet a kormány az érintett térségekben, gyorssegélyt nyújt a károsultaknak

Készenléti állapotot hirdet a kormány a moldvai Galac és Vaslui megye árvíz által sújtott térségében, és gyorssegélyben részesíti a károsultakat – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő a hétfői kormányülésen. A bukaresti kormány hétfői rendkívüli ülésén döntött a hétvégi áradások által érintett két moldvai megye lakosságának nyújtandó támogatásról. Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) hétfői közlése szerint a térségben immár hétre nőtt a halálos áldozatok száma, a hetedik áldozatot is Galac megyében, Grivita település térségében találták meg a mentőegységek – jelentette az Agerpres hírügynökség. Sebastian Burduja energiaügyi miniszter közölte: több tízezer háztartás maradt áram nélkül, és több mint kétezer háztartásban még mindig szünetel a szolgáltatás. A román Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) hétfőn is harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el két moldvai folyóra, a vörös riasztás kedd délig érvényes.

2024.09.16. 16:49

Árvíz: 24 órán belül 4000 katonát tud mozgósítani a védekezéshez a honvédség

A vízügy igényei szerint ezer katona azonnal bevethető az árvízi védekezésben, 24 órán belül pedig 4000 mozgósítható - mondta a honvédelmi miniszter hétfőn Neszmélyen, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

2024.09.16. 16:26

Egyelőre teljes a bizonytalanság a Mosoni-Duna mentén

A Mosoni-Duna mentén nagy a bizonytalanság, jelenleg ugyanis még nem túl magas a vízszint, de csak kedden, szerdán derül ki, hogy mennyit duzzaszt vissza a folyó – erről Hédervár polgármestere beszélt az InfoRádióban.

2024.09.16. 16:07

Copernicus is beszáll az árvízi védekezésbe

Műholdas térképekkel segíti a Közép-Kelet-Európában dúló árvizek ellen küzdő mentőegységeket és helyi hatóságokat az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság szóvivője.

2024.09.16. 15:41

Siklós Gabriella: naponta akár 120 centimétert is emelkedhet a Duna szintje

Mosonmagyaróvárnál a Lajtán III. fokú árvízvédelmi készültségi kellett elrendelni az állami védvonalakon. Az árvízi védekezés kora délutáni állásáról Siklós Gabriellát, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjje adott tájékoztatást.

2024.09.16. 15:35

Orbán Viktor a New York-i útját is lemondta

Ezeket a külföldi programokat mondta le az árvíz miatt Orbán Viktor miniszterelnök.

2024.09.16. 15:07

Az árvíz miatt változik az egyik pesti villamos közlekedése

Szeptember 17-től, keddtől korlátozzák a pesti rakparti 2-es villamos vonalán a közlekedést.

2024.09.16. 14:36

Kritikus az árvízhelyzet Gönyűn, ahol 820 centi közelében tetőzhet a Duna

A gátak jó állapotban vannak, megfelelő mennyiségű homokzsák is rendelkezésre áll, további segítő emberekre viszont nagy szükség lenne – mondta az InfoRádióban a Győr-Moson-Sopron vármegyei község polgármestere. Major Gábor szerint szerdán vagy csütörtökön várható a tetőzés, és ha nem jön több víz Ausztria felől, akkor még egy méter 70 centi vízszint-emelkedésre lehet számítani, ami alatta marad a 2013-as árvíz szintjének.

2024.09.16. 14:31

Víz alatt fuldoklik fél Európa – drámai felvételek a szomszédból

Magyarországon már nagy a készültség az érkező árhullám miatt, de Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában és Lengyelországban is több helyen kritikus a helyzet.

2024.09.16. 14:28

A katolikus, a református és a baptista szeretetszolgálat is segíti a védekezést

A Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) és a Baptista Szeretetszolgálat is segíti a védekezést. A Katolikus Karitász MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint a szervezet tízmillió forint gyorssegélyt különít el a védekezéshez elengedhetetlen eszközök beszerzésére, a károk mérséklésére és a bajbajutottak támogatására. A karitász Nagybajcson, a helyi plébánián katasztrófahelyzeti bázist alakít ki a segítségnyújtás koordinálására, a szükséges erőforrások elosztására. A humanitárius szervezet készenlétbe helyezi katasztrófa- és veszélyhelyzeti csapatát, amely hatékonyan tud ellátni gyorssegélyezési, kármentési és lelki elsősegélynyújtási feladatokat a helyszínen a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal szoros együttműködésben. A karitász adománygyűjtést is hirdet: a 1356-os adományvonal hívásával hívásonként 500 forinttal, a www.karitasz.hu oldalon keresztül online adományozással, "vészhelyzeti segítségnyújtás" megjelöléssel, valamint banki átutalással a Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008 számlaszámon lehet támogatni a szervezet védekező munkáját. A Magyar Református Szeretetszolgálat közleménye szerint a segélyszervezet 30 harminc emberrel Dunaalmáson segíti hétfőn az árvízi védekezést. A következő napokra önkéntesek jelentkezését is várja a szervezet, akik keddtől Tahin, szükség esetén pedig a fővárosban segítik a védekezést. Jelentkezni a szeretetszolgálat honlapján keresztül lehet, a terepen szolgálatot vállaló önkéntes csapatok kedd reggel indulnak közösen az alapítvány budapesti, Hungária körúti irodájától - tették hozzá.

2024.09.16. 13:59

Árvíz – Karácsony Gergely: ez most nem a politikai szelfik ideje

A fővárosi cégek és intézmények felkészültek az árvízi helyzetre, a legintenzívebb védekezés a Római-parton és a Margitszigeten lesz – közölte a főpolgármester.

2024.09.16. 13:45

Ausztria - Már három halott

Múlt hét végén több száz bajba jutott ember kért segítséget Alsó-Ausztriában. Vasárnap egy tűzoltó életét vesztette Rust im Tullnerfeld faluban, miközben egy elárasztott pincéből igyekeztek a vizet kiszivattyúzni. Hétfőn - két különböző alsó-ausztriai faluban - holtan találtak egy 70 és egy 80 éves férfit, aki a saját otthonában fulladt bele a megáradt vízbe.

2024.09.16. 13:18

"Vízi" határ

A Duna áradása miatt lezárták a vámosszabadi határátkelőt a közúti forgalom elől hétfőn - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

Azt írták, a társaság szakemberei hétfőn 13 órakor zárták le a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőt is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat; kerülőútként az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják.

A közútkezelő azt kéri a közlekedőktől, hogy folyamatosan figyeljék az Útinform weboldalát, amelyen minden, az árvízi helyzethez kapcsolódó közúti korlátozásról folyamatosan osztanak meg információkat.

2024.09.16. 13:17

Belépett a Szigetközbe az árhullám, most jön a legnehezebb rész

Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

2024.09.16. 13:09

"Kiskakas", "Vargáné" - Bekeményített Menczer Tamás Magyar Péterrel szemben

A kormány már akkor számos válságot kezelt, amikor Magyar Péter mint Vargáné élte gondtalan életét - írta Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója hétfői Facebook-bejegyzésében. "Peti, a kiskakas azt gondolja, ha ő nem kukorékol, nem kel fel a Nap" - fogalmazott bejegyezésében Menczer Tamás, hozzátéve, hogy köszönettel vették, de elutasították Magyar Péter jelentkezését a Miniszterelnöki Programirodába. "A kormány már akkor számos válságot kezelt - árvíz, vörösiszap, Covid, bevándorlás stb. - amikor te még, mint Vargáné élted gondtalan életedet. Ha szükség lesz bölcs észrevételeidre, azonnal szólunk, addig, kérlek, várj türelemmel!" - írta a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke hétfőn szintén a Facebookon arról írt: helyes döntésnek tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elhalasztotta strasbourgi útját.

2024.09.16. 12:53

Gáton a Momentum is

2024.09.16. 12:50

Tarlós István kitüntette Magyar Pétert - 2002-ben

2024.09.16. 12:34

Honvédelmi miniszteri és agrárminiszteri sajtótájékoztató a gátról

A Magyar Honvédség felkészült, készen áll és jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában a Lajta gátjánál.

A honvédelmi miniszter kiemelte: három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a katonák jelenleg a Lajta gátjait magasítják homokzsákokkal.

A folyón lezárták azokat a zsilipeket, amelyek a városba vinnék a vizet, így a Lajta és a Malom-ági Lajta vízszintje alacsony – mondta, hozzátéve, hogy ha szükség lenne rá, megvannak a tervek arra, hogy szükségtározót nyissanak és a termőföldekre vezessék el azt a vizet, ami veszélyeztetné Mosonmagyaróvár biztonságát.

2024.09.16. 12:25

Magyar Péter: jól döntött Orbán Viktor

Helyes döntésnek tartja a Tisza Párt elnöke, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elhalasztotta strasbourgi útját. Magyar Péter az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: "Orbán Viktor elfogadva a javaslatunkat, lemondta a strasbourgi európai parlamenti vitán való részvételét". "Helyes döntés. Ilyen súlyos árvízi helyzet idején nincs helye politikai vitáknak, teljes nemzeti összefogásra van szükség. Ember kell a gátra!" - fogalmazott.

2024.09.16. 12:24

Bejelentés - Orbán Viktor Magyarországon marad

Strasbourgban lett volna szerdán jelenése a kormányfőnek, de az árvízre való tekintettel nem kerül sor az útra.

2024.09.16. 12:06

A38 - költözés

Költözik az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió az A38 Hajóról a dunai árvíz miatt - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtó- és marketingirodája hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, hogy a dunai árvíz miatt az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió elhagyja a bázisát: a magas vízállás rövidesen ellehetetleníti a hajóra való bejutást, így a könnyűzenei csatornák keddtől ideiglenesen a Bálnából, illetve az MTVA gyártóbázisáról sugározzák adásukat. A folyó magas, 700 centimétert meghaladó vízállása miatt - a munkatársak biztonsága és a műsorszolgáltatás zavartalansága érdekében - az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió átmenetileg kénytelen elhagyni az A38-at.

Az M2 Petőfi TV kedd estétől a Bálnából jelentkezik, míg a Petőfi Rádió a Kunigunda úti gyártóbázisról szól a következő napokban - tették hozzá. Úgy fogalmaztak, hogy az áthelyezés feltételei műszaki és műsorkészítési oldalról is biztosítottak, a nézők és a hallgatók továbbra is zavartalanul élvezhetik a csatornák adásait.

Az árhullám levonulása után ismét az A38 Hajón készülnek majd a műsorok - áll a közleményben.

2024.09.16. 11:57

Margitsziget - pakolnak

A Telex tudósítása szerint 50-60 ember pakolja a homokzsákokat a Margitsziget déli részén, a Margit híd felőli oldalon.

2024.09.16. 11:55

A Duna Budapestnél a rekord alatt 31 centivel tetőzhet majd

Vitályos Eszter kormányszóvivő a Facebookon azt is közölte, ezer tonna kő érkezik a gödi partfal megerősítésére.

2024.09.16. 11:46

Megérkeztek a katonák

A Magyar Honvédség Klapka György páncélos dandárjának katonái hétfő reggeltől Neszmélyen és Pilismaróton hajtanak végre árvízvédelmi feladatokat - mondta el a tatai helyőrségű dandár parancsnoka a pilismaróti Duna-parton tartott sajtótájékoztatóján.

Tóth István ezredes tájékoztatása szerint a páncélosdandár állományából három munkacsoportot vezényeltek a gátak és töltések mellé, ahol a védművek megerősítését és a töltések magasságának növelését végzik el. Az ezredes hozzátette, a katonák szakmai irányítását a vízügyes szakemberek végzik.

Még érkeznek be a különböző igények a Magyar Honvédséghez, mely felkészült arra, hogy szükség esetén, döntéselőkészítést követően további munkacsoportokat vezényeljen a helyszínekre.

Az MTI információi szerint hétfő reggel Neszmélyen 55 katona, Pilismaróton pedig 114 egyenruhás segíti a védekezést. Az MTI tudósítja hétfő délelőtt a helyszínen azt tapasztalta, hogy a katonák a szemerkélő esőben épp fóliával fedték be a gátat, ezzel védve a töltést az átszivárgó víz ellen. A fóliázott részt pedig homokzsákokkal magasították és erősítették meg.

2024.09.16. 11:37

Így segítenek most az önkormányzatoknak

Szakmai, logisztikai, tárgyi, anyagi segítséget nyújt az állam az árvíz ellen védekező önkormányzatoknak - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvíz elleni védekezésről hétfő délelőtt tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence ismertette: minden védekező település számára többrétű segítséget nyújt az állam. Egyrészt minden településen van a vízügy részéről egy széleskörű árvízvédekezési ismeretekkel rendelkező műszaki vezető, aki segít kijelölni a védvonalakat, és megszervezni a védekezést. Másrészt minden településen van egy összekötő a katasztrófavédelemtől, a felmerülő tárgyi igények, például homok, homokzsák, gépek biztosítására. Emellett a települések a védekezésre fordított összegeket később igényelhetik a vis maior alapból.

Hozzátette: az önkormányzati védvonalakon az önkormányzatok szervezik a védekezést, az állami védvonalakon pedig az Országos Vízügyi Főigazgatóság, tehát az állam, így "teljes a védekezésünk".

2024.09.16. 11:30

Pintér Sándor az árvízi védekezésről: a felkészültség 100 százalékos

Mosonmagyaróváron szükségtározó nyílik, Budapesten a hétvégére várják a tetőzést. Felállt az operatív törzs.

2024.09.16. 11:06

Orbán Viktor folyamatosan tájékoztatja az államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt egyeztetést folytatott Sulyok Tamás köztársasági elnökkel a Sándor-palotában; a megbeszélésen a kormányfő tájékoztatást adott az államfőnek az árvízi védekezési munkálatok aktuális állásáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor és Sulyok Tamás megállapodtak abban, hogy a védekezés legkritikusabb napjaiban folyamatosan kapcsolatban maradnak, a kormányfő pedig rendszeresen tájékoztatja az elnököt az állami szervek által elvégzett munkáról illetve a szükséges veszélyhelyzeti intézkedésekről - ismertette a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

2024.09.16. 11:04

Halálos áldozat a cseheknél

Halálos áldozata is van már a csehországi áradásoknak, az eltűnt személyek száma hétre emelkedett, a hatóságok számos helyen katasztrófahelyzetet hirdettek, a lakosok mentésében esetenként katonai helikopterek is részt vesznek helyi médiajelentések szerint.

Egy ember belefulladt a Krasovka folyóba az észak-morvaországi Bruntal térségében, és a rendőrség már hét eltűnt személyt tart nyilván az árvízzel összefüggésben - tájékoztatta a rendőrség főparancsnoka, Martin Vondrasek hétfőn a CRo (Český rozhlas) cseh rádióállomást. A rendőrség a hét végén még négy olyan személyt tartott eltűntként nyilván, akit elsodort az árvíz. Az árvíz- és belvíz sújtotta területeken továbbra is feszült a helyzet országszerte, nem látszanak az enyhülés jelei. Sok helyen a vízszint még mindig emelkedik.

Az Elbán további árvízvédelmi művek épülnek. A hatóságok országszerte mintegy 100 helyen hirdették ki a legmagasabb szintű árvízvédelmi figyelmeztetést. A legsúlyosabb helyzet két északkeleti régióban alakult ki, ahol az elmúlt napok legnagyobb esőzései voltak, köztük a lengyel határhoz közeli Jeszenik-hegységben. Hétfőn az egész országban további esőzésekre lehet számítani, amelyek a déli régiókban hevesek is lehetnek. Az évek óta legsúlyosabb viharokban több település, például a Jeszenik-hegységben fekvő Jeseník és a lengyel határon fekvő Krnov került víz alá. Jeseníkben a mentőszolgálatnak több száz embert kellett csónakokkal és katonai helikopterekkel kimentenie. A víz levonulása után több helyen földcsuszamlások kockázatával is kell számolni. A Morva folyón az árhullám elérte a Prágától csaknem 200 kilométerre keletre fekvő Litovel városát, ahol egész utcák kerültek víz alá - jelentette a CTK hírügynökség. Az alig 10 ezer lakosú kisváros hatóságai felhívást intéztek a lakossághoz, hogy ne akadályozzák a mentőszolgálat munkáját. „Arra számítunk, hogy a folyó vízszintje a következő órákban tovább emelkedik” - figyelmeztetett a polgármester a közösségi médiában. A vízszint sok más helyen is emelkedett. Az észak-csehországi Frydlant város környékén veszélyhelyzetet hirdettek. Az Elba menti Hradec Kralove településen a legmagasabb árvízvédelmi készültségi szintet léptették életb. A szászországi határhoz közeli Usti nad Labemben a nap folyamán további árvízvédelmi gátakat kellett felállítani a központ és Strekov városrész védelmére.

Az Elba várhatóan szerdán tetőzik a városnál, mintegy 7,65 méteres magasságnál. „Most az életek megmentésére kell összpontosítanunk” - jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök vasárnap a cseh közszolgálati televízióban. "A legrosszabb még nincs mögöttünk" - figyelmeztetett. Kormánya hétfőn ül össze, hogy felmérje a károkat. Petr Pavel elnök optimistább hangot ütött meg, mondván: „nyilvánvaló, hogy megtanultuk a leckét az előző válságból”. Az 1997-es morvaországi árvízkatasztrófa szimbólumává vált Troubky településen eddig nem voltak komolyabb problémák, a Becva egyelőre nem lépett ki a medréből. Az 1997-es árvízben itt kilenc ember halt meg és 150 ház pusztult el.

2024.09.16. 10:47

2013, Leányfalu

Leányfalu (Dunakanyar, budai oldal) polgármestere, Adorján András videofelvételt tett közzé arról, milyen volt ott a 2013-as árvíz, amelynél most fél-egy méterrel alacsonyabb vízállást várnak.

2024.09.16. 10:37

Orbán Viktor az operatív törzs ülése után: három veszélyes helyszínünk van

Az árvízi védekezés feladata ezúttal nem példátlan a miniszterelnök szerint, 2013-ban már megoldott a kormány egy ugyanilyen helyzetet.

2024.09.16. 10:25

Osztrák helyzet - csökken a vízszint, de szakad az eső

Ausztriában hétfőn is jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ami várhatóan tovább nehezíti az árvíz sújtotta területek helyzetét - jelentette az osztrák közmédia.

A tűzoltóság reggeli tájékoztatása szerint az éjszaka nyugalmasan telt a vasárnap katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánított Alsó-Ausztriában.

Ugyanakkor keddig az előrejelzések szerint még akár négyzetméterenként 60 liter eső is lezúdulhat a tartományra. Tiroltól Kelet-Ausztriáig helyenként még ennél is nagyobb mennyiségű csapadék eshet. Múlt hét végén több száz bajba jutott ember kért segítséget Alsó-Ausztriában.

Vasárnap egy tűzoltó életét vesztette Rust im Tullnerfeld faluban, miközben egy elárasztott pincéből igyekeztek a vizet kiszivattyúzni.

Stephan Pernkopf, Alsó-Ausztria tartomány kormányfőhelyettese elmondta: a gátak megerősítésére koncentrálnak, és sok embert már elővigyázatosságból ideiglenesen kitelepítettek. Kiemelte, hogy az esőzés újra felerősödhet, és emiatt esetleg újabb gátszakadásokra lehet számítani.

Hétfő délelőttől kezdődően Alsó-Ausztriában újra emelkedni fog valamennyi folyó vízszintje - figyelmeztetett. Christoph Firlinger, Hadersdorf am Kamp település tűzoltóságának vezetője elmondta: hajnalban homokzsákokból második védelmi vonalat építettek ki, és hétfőn ismét Black Hawk helikopterek segítenek majd a gátak megerősítésében. Bár az éjjel csökkent a vízszint, hétfőn délután - a csapadék mennyiségének függvényében - újabb tetőzésre kell számítani - mondta.

A Bécstől dél felé haladó A2-es autópálya kora reggel óta újra járható, viszont számos le- és felhajtó továbbra is megközelíthetetlen, és több egyéb út is le van zárva Alsó-Ausztriában. A tömegközlekedésben is problémákat okozott az időjárás: a Linz és Bécs közötti vasúti pálya nyugati szakaszán nem közlekednek a vonatok. Bécsben hétfőn is komoly közlekedési fennakadásokat okozott az árvíz, bár a vízállás valamelyest csökkent. A metróvonalak többségén szakaszos lezárások vannak érvényben, és az osztrák állami vasút (ÖBB) szerelvényei nem közlekednek a fővárost délről és nyugatról elérő vonalakon. A bécsi tűzoltósághoz 24 óra alatt több mint 1300 segélykérés futott be a heves esőzés és a szélvihar miatt. A tűzoltókat többnyire kidőlt fák, leszakadt ágak és víz alá került épületek és pincék miatt riasztották - közölte Gerald Schimpf szóvivő.

2024.09.16. 10:24

Szlovákia

Továbbra is emelkedik a Morva és a Duna vízszintje Nyugat-Szlovákiában, a Duna a fővárosban, Pozsonyban délután tetőzhet - jelentette hétfő reggel a szlovák média. A Morva folyó mentén fekvő Kopcsány községben a szlovák meteorológusok által előrejelzettnél gyorsabban emelkedik a vízszint.

A Duna reggel Pozsonyban 866 centiméterre emelkedett, és a nap folyamán a vízszint várhatóan kilenc méternél is magasabb lesz. A magas víz miatt a fővárosban egyes villamos-, busz- és trolibuszjáratok módosított útvonalon közlekednek. Az óvárost árvízvédelmi gátakkal igyekeznek megvédeni a Dunától. Nyugat- és Közép-Szlovákiában közlekedési problémákkal kell számolniuk, egyes szakaszokat elöntött a víz, máshol pedig kidőlt fák okoznak gondot.

Az eredeti előrejelzésektől eltérően a legnagyobb nehézségek Szlovákiában nem a Morva medencéjében, hanem a Dunán várhatók, mivel a Németország és Ausztria felől érkező árhullám a vártnál nagyobb lesz - mondta Tomas Taraba környezetvédelmi miniszter.

2024.09.16. 09:45

Eszközök

2024.09.16. 09:42

Posztolt a budapesti Fidesz-elnök, volt főpolgármester-helyettes is.

2024.09.16. 09:24

Magyar Péter: miért csak civilek ezrei vannak a gátakon?

2024.09.16. 09:19

Orbán Viktor az árvízi védekezésről: minden rendelkezésre áll

Vezetésével hétfő reggel összeült az operatív törzs.

2024.09.16. 09:12

Vasúti friss

A GYSEV vonalán korlátozásokra kell számítani, Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat az áradások miatt - közölte a Mávinform hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a Deutschkreutz-Sopron-Ebenfurth-Wien Hbf. vasútvonalon a vonatok csak Neufeld an der Leitha állomásig járnak, Deutschkreutz-Sopron között közlekednek a vonatok. A Sopron-Wiener Neustadt vasútvonalon nem közlekednek a vonatok - jelezték. A Fertőszentmiklós Neusiedl am See vasútvonalon a vonatok csak Fertőszentmiklós és Pamhagen között közlekednek. Közölték azt is, hogy Csehországban a kiterjedt áradások miatt erősen korlátozzák a vasúti forgalmat, emiatt a Budapest-Berlin közötti Metropol EN vonatok Breclav állomásig közlekednek. A München-Varsó és a Graz-Berlin vonatok nem közlekednek. Az utasok számára nincs alternatív csatlakozás, így legfeljebb Breclav vasútállomásra juthatnak el - tudatta a Mávinform.

2024.09.16. 09:12

Siklós Gabriella: fontos, hogy mi következik a tetőzés után

A Boris ciklon hatására az elmúlt napokban rendkívül sok csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területein. A hétfő hajnali magyarországi helyzetről Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjje számolt be az InfoRádióban.

2024.09.16. 08:59

Az Egyesület a Római Partért közleménye

"Felszólítjuk a Fővárosi és kerületi Önkormányzatot, hogy haladéktalanul kezdjék el a Római-parton a Duna partján az itt élő, dolgozó, vállalkozó embereket, sport létesítményeket, a csónakházakat, a szállodákat, az oktatási központokat és az üdülőket is védő árvízvédelmi védmű megépítését! Az önkormányzatok vezetői kettő éve tudják, amit a vízügyi államtitkár is leírt, hogy a Királyok-Nánási út vonalán nincsen fővédvonal! Kérdés, hogy akkor miért nem véd meg minket a Fővárosi Önkormányzat és miért tol be minket agyagfallal a Dunába?! A főváros és III. kerület vezetése által magára hagyott lakosság várja önkéntesek jelentkezését homokzsáktöltésre!"

2024.09.16. 08:56

Lánctalpasok

Úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldalán hétfőn. A miniszter azt írta: a Magyar Honvédség számos eszközzel részt vesz az árvízvédelemben. Szentesről úton vannak PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat - tette hozzá. Kiemelte: a magyar emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb.

2024.09.16. 08:55

Siklós Gabriella: fontos, hogy mi következik a tetőzés után

A Boris ciklon hatására az elmúlt napokban rendkívül sok csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területein. A hétfő hajnali magyarországi helyzetről Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjje számolt be az InfoRádióban.

2024.09.16. 08:18

Harmadfok Budapesten - Karácsony Gergely: egymillió homokzsák lesz

Az évtized árvizére figyelmeztet Karácsony Gergely főpolgármester. Kifolyókat, zsilipeket zártak le. A Rómain várják és rakják is az agyagot. Aki a rakparton parkol, készüljön a legrosszabbra.

2024.09.16. 07:47

Agrárminiszter: gátakra magyar!

2024.09.16. 07:45

Gyűjtés indul

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvízi védekezés támogatására - közölték a szervezetek hétfőn az MTI-vel. Mint írták, a Magyar Vöröskereszt egész évben működő adományvonalára, a 1359-re indított hívásokkal, illetve az ide küldött ADOMÁNY szövegű üzenetekkel szeptember 15-től határozatlan ideig bárki támogathatja a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi tevékenységét az árvízi helyzet idején. Egy hívás vagy egy SMS 500 forint támogatást jelent; a 1359-es adományvonal mellett él annak is a lehetősége, ha valaki banki átutalás útján szeretne segíteni - tették hozzá. Az Ökumenikus Segélyszervezet is felhívással fordul a lakossághoz, hogy az emberek a 1353-as adományvonal tárcsázásával (500 forint hívásonként), illetve a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással fejezzék ki szolidaritásukat.

2024.09.16. 07:43

Pirosba borult a Duna Győr fölötti szakasza

Biztos, ami biztos. A tetőzést a hét második felére várják, hosszan kell majd kibírniuk a most épülő ideiglenes gátaknak, töltéseknek.

2024.09.16. 07:40

A Szigetközben már várják a Duna tetőzését

Az átvezénylés megtörtént, a lakosság segítségét szervezett keretek között várják. A 2013-as értékeket nagy valószínűséggel nem éri el a Duna vízmagassága.

2024.09.16. 07:41

Időjárás - Meddig tart ez még?

A jövő hét elején még borult idő várható és többfelé kell esőre készülni. A hét közepétől azonban visszatér a többórás napsütés és az egyre szárazabb időben a hőmérséklet is emelkedni kezd, a hét második felében már 20-25 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet várható.

2024.09.16. 07:13

Karácsony Gergely: mindkét rakpartot lezárjuk hétfőn

Az ott parkoló gépkocsik tulajdonosait arra kérte, vigyék el az autóikat. A főpolgármester szerint Budapest kész arra, hogy megvédje magát az árvíztől.

2024.09.16. 07:11

Árvízi üzenetet fogalmazott meg az államfő

Külön kiemelte az árvízi védekezésben résztvevő honvédeket és azokat az embereket, akik "már most kemény küzdelmet vívnak az egyre fokozódó árral".

2024.09.16. 07:01

Megvan, hol segíthet a lakosság az árvízi védekezésben

Sokan érdeklődnek a vízügynél e tárgykörben. Az OVF listát tett közzé az önállóan védekező települések listájáról.

2024.09.16. 07:01

"Nem lesz kitelepítés" - Pintér Sándor az árvízi védekezésről

A Belügyminisztérium megfelelő módon szervezi a védekezést a Dunán és a Lajtán – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap Győrben, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban tartott sajtótájékoztatón.

2024.09.16. 06:42

Árvíz - Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról

A vasúttársaság tájékoztatása szerint valamennyi Railjet, bécsi EuroCity, a Kálmán Imre EuroNight és az EuRegio vonat csak Hegyeshalomig közlekedik, illetve onnan is indul.

2024.09.16. 05:42

Árvíz - Ursula von der Leyen: az EU kész segíteni Magyarországnak is

Az Európai Bizottság elnöke együttérzését fejezte ki.

2024.09.16. 04:42

Árvíz - Aki most vonatozna, buszozna, tájékozódjon indulás előtt!

Vasárnap délutántól a Komárom–Esztergom vonalon az S74-es vonatok helyett már pótlóbuszok közlekednek, mivel a vasútvonal egy szakaszon a parton halad, a vízügyi védmű részét képezi.

2024.09.16. 03:42

Árvíz - Magyar Péter arra kéri Orbán Viktort, hogy ne Strasbourgba, hanem a gátra menjen

A Tisza Párt vezetője és több tucat szimpatizánsai munkába álltak a Duna partján, a pártelnök szerint katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség sehol. A DK is kiadta a maga közleményét.

2024.09.16. 02:41

Árvíz - összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs, sőt

Az elmúlt 24 órában a legtöbb eső a Bécsi-medencére, valamint a Traun és az Enns vízgyűjtőjére esett, a vártnál jóval jelentősebb mennyiség, ugyanakkor más vidékeken alulmúlta az előrejelzettet. A következő egy napban ugyanezeken a területeken várható további jelentős csapadék, majd előreláthatólag a zóna nyugatabbra, tehát a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtője fölé helyeződik át.

2024.09.16. 07:41

Óránként 8 centi emelkedés - Így áll a Duna vasárnap délelőtt

Naponta egy métert emelkedik a Duna vízszintje, már most 4 méter fölött jár, a rekord 891 centi, a tetőzést pedig a hét második felére várják. A rakpartokat most felejtsük el, de a Margitsziget szerelmesei is kezdhetik áttervezni a hetet.

Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×