eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
A heves esőzések miatt megáradt Elba folyó által elöntött sportpálya a szászországi Bad Schandauban 2024. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Jan Woitas

Katasztrófahelyzet Ausztriában és Németországban – nem lehet fellélegezni, újabb eső jön

Drámai az árvízhelyzet Európa több országában. Ausztriában Alsó-Ausztria tartomány és a főváros, Bécs a leginkább sújtott, Németországban Bajorország az ítéletidő első számú "áldozata", de az ország keleti fele is érintett.

Az ORF osztrák közszolgálati média tudósítása szerint Alsó-Ausztriát már korábban katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, de az elkövetkező huszonnégy órában is rendkívüli esőre számítanak, a csapadék mennyisége négyzetméterenként a 60-70 litert is meghaladhatja.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hét végén több száz embert kellett kimenteni az árvíz által elárasztott területekről. Az alsó-ausztriai rendőrség hétfőn két újabb halálesetről számolt be.

A tartományi válságstáb vezetője hétfőn újabb gátszakadások veszélyére figyelmeztetett. Az ORF-nek nyilatkozó Johanna Miki-Leitner tartományi miniszterelnök "eddig még soha nem tapasztalt" rendkívüli helyzetről beszélt. Az osztrák fővárosban, Bécsben az áradások következtében utakat kellett lezárni, a tömegközlekedés pedig jelentős részben megbénult. A kétmilliós város metróvonalai közül a legtöbb nem vagy csak részben közlekedik.

Az ÖBB állami vasúttársaság pedig arról tájékoztatott, hogy a Bécsbe tartó déli és nyugati vonalakon vonatai nem közlekednek. A társaság hétfőn csütörtökig meghosszabbította a napokkal ezelőtt kiadott utazási figyelmeztetést, felszólítva arra, hogy lehetőség szerint halasszák el az utazásokat. Minden, a vasúttársaságnál vásárolt jegy szeptember 22-ig érvényes vagy visszaváltható.

A feszült árvízhelyzet, illetve az áradások okozta rendkívüli károk, illetve veszteségek nyomán az ORF különböző segélyszervezetekkel együttműködve "Ausztria segít Ausztrián" jelszóval adománygyűjtő kampányt indított.

Ami Németországot illeti, beszámolók szerint az elmúlt két napban Bajorországban némileg enyhült a helyzet. A német meteorológiai szolgálat szerint a hét azonban ismét heves esővel köszöntött be, és

várhatóan tovább emelkedik a Duna és mellékfolyói vízszintje.

A heves esőzések az elmúlt napokban az ország keleti felét sem kímélték: az Elba vízszintje tovább emelkedett, ami mindenekelőtt Drezdát sújtotta. A városban rendkívüli időjárás beköszöntével különös izgalmat okozott a Carola-híd egy száz méteres szakaszának szerda hajnali leomlása. Az Elba vízszintjének folyamatos növekedése miatt a híd végleges lebontását végzők versenyt futottak az idővel. Végezetül "nyertek", a híd leomlott, illetve felrobbantott maradványait vasárnap estig sikerült eltávolítani.

A szakértők szerint a hármas riasztási fokozat a Elba mentén a jelenlegi több mint hatméteres vízszinttel elkerülhetetlenné vált. A hatóságok az ítéletidő által érintett területek lakosságát rendkívüli elővigyázatosságra szólították fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×