eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

MOK: orvosok és ápolók tömeges felmondása várható, ha nem változik a törvénytervezet

A Magyar Orvosi Kamarával is egyeztetett a Belügyminisztérium arról a több egészségügyi szakszervezet által kifogásolt törvénytervezetről, amely az ágazat munkaszervezési szabályait módosítaná. A szervezet főtitkára szerint elfogadhatatlan a javaslat.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a törvénytervezet kevesebb pénzért és pihenésért cserében több munkát követelne meg az egészségügyi dolgozóktól – mondta az InfoRádióban Svéd Tamás, a köztestület főtitkára. Szerinte a dolgozókat ez a törvénytervezet további munkavégzésre kötelezné, akár a korábban önként vállalt túlmunka helyett kötelező jelleggel is, tehát az eddigi kettő helyett ezután már akár hat ügyeletre lehetnének kötelezhetők.

Kevesebb pénzhez és kevesebb pihenéshez jutnának a dolgozók, pedig egy ügyelet után kötelezően legalább 11 óra pihenés járt egy dolgozónak, összesen 8 óra pihenőidő járna két ügyelet között, ez alapján akár két egymást követő hétköznapon is be lehetne osztani az embereket ügyeletre. Mostantól a törvényi szabályozás jelenlegi formája szerint akár a várandós kismamák, akár a krónikusan beteg orvosok is presszionálhatók ügyelet elvállalására – sorolta a kifogásaikat a főtitkár.

Hozzátette azt is, hogy eddig ezt az orvosok ezt saját vállalásuk alapján, a család, a szabadidő rovására, önként vállalták, mostantól erre akár kötelezhetők lennének. A tervezet szerint a beosztásról a kórház vezetése döntene, ez pedig magában hordozza a nyomásgyakorlás lehetőségét is.

"Ennek tömeges felmondás lehet a következménye"

– jelentette ki az orvosi kamara főtitkára. Mint mondta: azok, akik eddig bizonytalanok voltak, hogy a közellátásban maradjanak-e, ezeket a változásokat egy komoly pofonnak élnék meg, míg a nyugdíjas korúak közül többen választanák akár a nyugdíjat. És az is fenyeget, hogy tovább csökken az egészségügyi dolgozók létszáma, noha eddig súlyos volt a hiány.

"Az orvosi kamara jelenleg azt tudja eredményként felmutatni, hogy a törvénytervezet egyelőre nem kerül az Országgyűlés elé, hanem folytatódnak az egyeztetések" – mondta az InfoRádióban Svéd Tamás, a köztestület főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×