eur:
392.53
usd:
354.91
bux:
72689.21
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Doctor in hospital background with copy space. Healthcare and medical concept.
Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

Október 1-jétől Budapesten is jön az új alapellátási ügyeleti rendszer

Október 1-jétől Budapest is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a háziorvosok hétköznap délután 4 és este 10 óra között vesznek részt az ügyeletben – mondta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Reagált a Magyar Orvosi Kamara észrevételeire is.

Békássy Szabolcs közölte: vidéken több hónapos tapasztalat gyűlt össze az új struktúrával kapcsolatban, és ez az új ügyeleti rendszer indul majd október elején a fővárosban is. Kiemelte: szét kell választani a háziorvosok rendelési és rendelkezésre állás idejét, és az ügyeletben töltött idejét, előbbit továbbra is az önkormányzatokkal kötött feladatellátási szerződéseik szabályozzák. A kormány javaslata továbbra is az, hogy a háziorvosoknak legyenek délutáni rendeléseik, ez fogja biztosítani a lakosság jobb hozzáférését az alapellátáshoz, de ez – mint mondta – független az ügyelettől.

Ha valakinél valódi sürgős ellátást igénylő állapot lép fel, azt továbbra is a mentés keretén belül kell ellátni, amit az Országos Mentőszolgálat lát el. Az olyan jellegű feladatokra, amelyek a rendelési időn túlra halaszthatók, ott lesz az ügyeleti szolgálat vagy a háziorvos rendelési időn túli szolgálata.

Békássy Szabolcs kitért arra, a szakmai koncepció azzal számol, hogy az ügyeleti pontok nagy része a kórházak sürgősségi betegellátó osztályainak közvetlen közelébe lesz telepítve, ami segítheti a betegek ellátási besorolását.

A szakember abban bízik, hogy az új ügyeleti rendszer racionálisabb betegútszervezést tesz lehetővé.

Elmondta: a központi diszpécserszám október 1-jétől Budapesten is hívható lesz, a cél az, hogy mindenki az adott panaszának megfelelő ellátóhelyre kerüljön. Békássy Szabolcs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért arra, hogy az új alapellátási ügyeleti rendszer – a vidékhez hasonlóan - Budapesten is hétköznap délután 4 órától másnap reggel 8 óráig lesz elérhető, hétvégén és ünnepnapokon pedig 24 órában.

Hozzátette: mint minden új rendszernek, ennek is vannak „gyermekbetegségei”, de ezek kiküszöbölésén dolgoznak; folyamatos az egyeztetés a mentőszolgálattal.

Magyar Orvosi Kamra: így még kevesebb háziorvos lesz

A MOK szerint a budapesti ügyeleti rendszer átalakítása miatt több háziorvos inkább abbahagyja majd a praktizálást, ezért a lakosság még nehezebben fér majd hozzá az ellátásokhoz. Álmos Péter, a szervezet elnöke a Népszavának korábban azt mondta, az új ügyeleti rendszer átírhatja a rendelési időket, most ugyanis sok helyen este 8-ig fogadják a betegeket. Az átalakítás viszont azzal jár, hogy délután 4-ig be kell fejezni a rendelést, mivel ekkortól indul az ügyelet. Hozzátette:

az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a szükséges 900 orvos helyett csak 200-300-an jelentkeztek a feladatra.

A MOK felmérése szerint pedig az idősebb kollégák már nem akarnak ügyelni, ezért megnőhet a betöltetlen praxisok száma. Erről számolt be az InfoRádióban Keczéri Attila háziorvos, a MOK titkára is, aki szerint a fiatalabb háziorvosok sem értenek egyet az átalakítással.

"Félő, hogy az idősebb kollégák föladják. Nagy meglepetésre például Zuglóban 20 kolléga jelezte, hogy ők fölállnak, és közülük a legtöbb nem idős, hanem fiatal. A fiatalok sem akarják csinálni ezt" – emelte ki.

A MOK titkára úgy vélte, biztosítani kell, hogy reggel 8 órától és este 8 óráig is legyen háziorvosi rendelés. Emellett a napközbeni időszakban egyrajta védőernyőt nyújtva valamiféle ügyeleti szolgálatot is szeretnének.

"A legegyszerűbb megoldás az az lenne, hogyha a 24 órás ügyeleti szolgálatok irányítása átkerülne az Országos Mentőszolgálat alá. A közös, egységes 1830-as hívószám tárcsázása után azok az Országos Mentőszolgálathoz beérkező hívások, amelyeket úgy ítélnek meg, hogy további orvosi ellátást igényelnek, egyszerűen a kerületi 24 órás ügyelethez kerülnek átirányításra, akik ott vagy a beteg lakásán, vagy az ügyeleti ponton megoldják ezt a helyzetet" – fogalmazott Keczéri Attila.

Közölte azt is, hogy a Magyar Orvosi Kamara

kidolgozott egy olyan ügyeleti rendszert, amely lefedné a nappali 12 órás műszakot, kétszer 6 órás idősávokba beosztva a háziorvosokat.

Biztosítaná reggel 8 órától, este 8 óráig a nappali védőhálót, este 8 órától reggel 8 óráig pedig az OMSZ munkatársai látnák el az ügyeletet. Az egészségügyi államtitkár szerint ez a javaslat nem megvalósítható – mondta a MOK titkára.

Békássy Szabolcs: az alapkoncepcióban nem lesz változás

A Magyar Orvosi Kamara kritikáira reagálva az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos azt mondta: a kamara a rendszer bevezetésének elhalasztására irányuló kezdeményezése az alapkoncepciót nem változtatná meg.

Kétségtelen – fűzte hozzá –, hogy

országosan a háziorvosok átlagéletkora meghaladja az 59 évet, ez az utánpótlásban jelent kihívást, de önmagában ez a tény nem indokolja az ellátás átszervezését.

Hozzátette: október 1-jétől a mentőszolgálat lesz felelős az önkormányzatok helyett az ellátásért, de nincs tiltva a rendszerben, hogy külsős orvosok is részt vegyenek benne. Bíznak abban, hogy ez a fővárosban – az egyetemi klinikák közelsége miatt - jó lehetőséget teremt a fiatal orvosoknak másodállások vállalására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Európai Bizottság: nem ússza meg a gigabüntetést a magyar kormány

Európai Bizottság: nem ússza meg a gigabüntetést a magyar kormány

Az elmúlt napokban a magyar kormány bejelentette, hogy az Európai Bizottság jelentős összeggel tartozik Magyarországnak a határvédelmi költségek megtérítése céljából, amelyeket az ország az elmúlt évtized során a saját költségvetéséből fedezett. A magyar fél szerint az Európai Bizottság körülbelül 2 milliárd euróval tartozik az országnak, így nem hajlandó kifizetni a kötelezettségszegési eljárásban, majd az erről Európai Unió Bírósága által hozott ítélet szerint megtérítendő 200 millió eurós bírságát. Az Európai Bizottság jelezte, megalapozatlannak tartják a magyar kormány követelését, a gigabírságot pedig késedelmi tételekkel együtt hajtják be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×