eur:
394.34
usd:
357.21
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel fellebbezését

Jogerőre emelkedett az az ítélet, amely szerint a magyar állam nem sértette meg a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő jogász emberi jogait az aktív eutanázia megtagadásával. Az ügyről az InfoRádió készített összefoglalót.

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózis nevű gyógyíthatatlan betegséget, amely az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadása miatt teljes bénuláshoz vezet, de a mentális képességeket nem érinti. A jogász 2023-ban tárta a nyilvánosság elé az állapotát, majd az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy elérje az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését, amit ő nem tart emberölésnek. Erről ő maga beszélt az InfoRádiónak hónapokkal ezelőtt, amikor még képes volt valamennyire érthetően fogalmazni.

„Az emberölés alapvető definíciója, hogy olyan ember életét oltom ki, aki akar élni” – érvelt Karsai Dániel. De a strasbourgi testület júniusban elutasította a kérelmét. A bíróság arra hivatkozott, hogy az eutanázia érzékeny problémájának megoldása nemzeti hatáskör.

A kétharmados parlamenti többséggel rendelkező magyar kormány számos alkalommal egyértelművé tette, hogy nem fogja engedélyezni az aktív eutanáziát.

Ezzel kapcsolatban az igazságügyi miniszter helyettese azt mondta: „Amikor a kormány benyújtotta ebben az ügyben a védekezését, akkor nem tett mást, mint a magyar jogrend szabályaira hivatkozott. A kormány figyelemmel kíséri a strasbourgi eljárást.” Emlékeztetett rá, hogy a strasbourgi bíróság legutoljára 2002-ben foglalt állást egy hasonló ügyben és a magyar kormány képviselője is erre az ügyre hivatkozott.

Ugyanakkor Répássy Róbert a parlamentben azt is közölte: „személyes meggyőződésem, hogy Magyarországon az aktív eutanázia továbbra sem lehet megengedett az orvosok által az öngyilkosságban való közreműködés tiltott Magyarországon, és úgy jó, ha ez így is marad.”

Karsai Dániel fellebbezést nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához, de az indoklás nélkül elutasította azt.

Ez azt jelenti, hogy a beadvány nem kerül az úgynevezett Nagy Kamara elé, vagyis az eredeti ítélet jogerőre emelkedett. Ennek értelmében a magyar állam nem sértette meg a jogász emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Minimális ellenállással tör előre az orosz haderő a 60 ezres Pokrovszk felé, a város ostroma bármikor megindulhat. Közben támadásba lendültek az orosz csapatok Vuhledár térségében és Luhanszkban is. Friss elemzések szerint Oroszország összesen 600 négyzetkilométernyi területet foglalt el Ukrajnában a nyáron, ami 2022 óta nem látott szám. Kurszkban jelenleg áll az ukrán offenzíva: a Koronyevó-szektorban jelentettek kisebb támadásokat, de egyelőre nincs hír érdemi területszerzésről. Közben menesztették az ukrán állami energiavállalat vezetőjét. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×