eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
közlekedés jelzőtábla kresz jogosítvány
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, hogyan lehet majd ingyen jogosítványhoz jutni

A kormány külön rendeletben speciális szabályokat írna elő ősztől a végzős középiskolások ingyenes, állami jogosítványprogramjához.

Százezer végzős diákot érintene szeptembertől előnyösen, 281 köznevelési intézményt viszont hátrányosan a szeptembertől induló állami diákjogsi-program – írta a hvg.hu a kormány honlapjára felöltött friss kormányrendelet-tervezethez (pdf) mellékelt hatásvizsgálati lap (pdf) alapján. A diákok számára kedvező, hogy az utolsó évfolyamos hallgatóknak (középiskola, szakképző intézmény) lehetőséget kapnak a "B" kategóriás jogosítvány ingyenes megszerzésére, míg az iskoláknak kihívás lesz, hogy az ő apparátusukat és infrastruktúrájukat terheli a közlekedési alapismeretekhez és a gyakorlati vizsgához szükséges feltételek biztosítása, az adminisztráció is.

A tervezet például speciális szabályként kiköti, hogy a diákjogsinál a középiskola látja majd el a tanfolyam és vizsga tekintetében a képző szerv és a vizsgaközpont feladatait. A tanfolyamot a középiskola ”zárt rendszerű elektronikus távoktatással” végzi. A tananyag is digitális lesz.

Az eddigi kormányzati ígéretek alapján nem volt teljesen világos, hogy a teljes jogosítványszerzési folyamat ingyenes lesz-e a diákprogramban, vagy csak az elméleti és a gyakorlati oktatás lesz térítésmentes, és vizsgadíjat azért fizetni kell. A friss rendelet-tervezetből kiderül, hogy köztes megoldás született, mert

  • az elméleti és gyakorlati (29 óra) oktatás ingyenes lesz,
  • a vizsgadíjak kifizetéséhez lehet igényelni állami támogatást, legfeljebb 50 ezer forintot.

A portál megjegyzi: eddig a 20 év alattiak jogosítványszerzéséhez 25 ezer forint költségtérítést lehetett igényelni, ez tehát nő most a duplájára.

Mint ismert, a gyakorlati órák megtartást a honvédségnek szabta feladatul a kormány. Idén 527, jövőre 832 millió forint pluszforrás jut „a Honvédelmi Minisztérium kijelölt állománya, valamint meghatározott eszközei” biztosítására. Már képzik az oktatókat, és vettek Suzukikat, mert részint így olcsóbb, részint nincs is elég tanulóvezető-oktató.

Címlapról ajánljuk
Az elmúlt évtizedek legolcsóbb olimpiája – új alapokra helyezték a rendezést a franciák

Az elmúlt évtizedek legolcsóbb olimpiája – új alapokra helyezték a rendezést a franciák

Párizs költséghatékony és a korábbi ötkarikás játékoknál fenntarthatóbb olimpiarendezést ígért, és úgy tűnik, ez meg is valósul. A szervezés elsősorban a helyi termékekre és szolgáltatásokra épül, így a francia kis- és közepes vállalkozások is jól járnak – mondta az InfoRádióban Horváth Sebestyén, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×