eur:
390.08
usd:
359.1
bux:
73546.16
2024. július 23. kedd Lenke
karate
Nyitókép: Pixabay

Megszólaltak a jászberényi karateedző korábbi áldozatai

Az egykori tanítványok szerint az A. Tibor által okozott lelki és fizikai sérülések még most is kísértik őket.

Az egész országot sokkolta a felvétel, amelyen A. Tibor felrúgott egy 7 éves kisfiút, azóta pedig egyre több állítólagos áldozata szólal fel. Ezúttal az rtl.hu-nak négy volt tanítványa nyilatkozott arról, miket éltek át gyerekként a karateedzéseken. Ma már felnőttek, de gyerekként jártak az A. Tibor nevével fémjelzett jászberényi harcművész-egyesületbe. Mindannyian kiemelték, hogy a közösség és maga a mozgás jó hatással volt rájuk, de az edző által okozott lelki és fizikai sérülések még most is kísértik őket.

„Rengetegszer kaptunk büntetést azért, ha valamit elrontottunk, nem úgy állt a hajunk, nem volt tiszta a ruhánk, stb. Sokszor sírva és félve mentem edzésre, de otthon nem mertem róla beszélni. Nem mertem elmondani a szüleimnek, hogy a sok jó eredményem ellenére sorozatosan bántanak verbálisan és fizikálisan is" – fogalmazta meg élményeit az egyik volt tanítvány.

A július 16-án előkerült, Szolnoki Kalandparkban készült sokkoló videóval kapcsolatban mind úgy fogalmaztak, hogy először elképesztő fájdalmat és elképedést éreztek, amikor meglátták, hogy egy kisgyereket ilyen brutális módon képes bárki is bántalmazni, és arról számoltak be, hogy a videó nyilvánosságra kerülése megkönnyebbülést is hozott számukra, "végre fény derül az igazságra, hogy mi folyik az edzőteremben, és milyen ember A. Tibor.”

Az edzéseken A. Tibor a beszámolók szerint rendszeresen alkalmazott testi fenyítést. Több volt tanítvány megerősítette, hogy a „Comb vagy gyomor?” kérdés valóban gyakran hangzott el a teremben, és az edző a választól függetlenül sújtott le.

Az egyik volt tanítvány arról számolt be, hogy amikor megsérült az egyik lábujja, és ezt jelezte az edzőnek, az akkorát vágott a lábára, hogy csak bicegve tudta végigcsinálni az edzést, könnyek között, mert nem akart súlyosabb büntetést kapni.

Több tanítvány is megfogalmazta, hogy a fenyítés és büntetési módszerek az edző rendszeres eszköztárához tartoztak.

„Erődemonstráció, megfélemlítés. És mindezt úgy, hogy a tanonc érezte magát hibásnak. Sosem gondoltam, hogy nem normális, ami történik körülöttünk a dódzsóban, azt gondoltam, ez az út ahhoz, hogy erős és kemény karatés legyek” – mondta egyikük, míg a másik arról beszélt, hogy 15 éve is hasonló fegyelmezési módszereket alkalmazott, ki tudja, hány gyereknek kellett azóta ugyanezt átélnie.

"Soha nem fogja megbánni, amiket tett. Csak azt bánja, hogy most nem tagadhatja le a tettét. Próbálja magát védeni, mert a több évtizedes kegyetlenkedése végre nyilvánosság elé került" – fogalmazott az egyik volt karatés.

A. Tibor az RTL Híradónak minden ellene felhozott vádat tagadott. Azt állítja, hogy nem bántotta a tanítványait, hanem a harcművészeti szellemiségnek megfelelő módon, sportszakmailag és pedagógiailag helyes módon tanítom őket. Ebben természetes módon nem lehet elkerülni különféle ütések, rúgások becsapódását az edzőteremben.

Címlapról ajánljuk
Még hónapokig védtelen maradhat Szlovákia légtere

Még hónapokig védtelen maradhat Szlovákia légtere

Új légvédelmi rendszer érkezik Szlovákiába, ugyanis Spanyolország kisebb méretű mobil eszközöket ígért az országban állomásozó NATO-csapatoknak. A szlovák védelmi minisztérium azonban még nem rendelte meg azokat a berendezéseket, amelyek pótolhatják a korábban Ukrajnába küldött légvédelmi rendszereket, így Szlovákia légtere gyakorlatilag még hónapokig sebezhető maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×