eur:
395.32
usd:
368.25
bux:
71698.79
2024. július 2. kedd Ottó
Szavazólapok a budapesti ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. épületében 2024. május 22-én. Nyomtatják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők június 9-ei választásának szavazólapjait a nyomdában.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

X volt a visszalépett jelölt neve mellett - percről percre

A helyi önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre, valamint az Európai Parlament magyar tagjaira, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselőkre lehet szavazni reggel 6 és este 19 óra között az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

2024.06.09. 19:00

Nagyon fontos

Fejlődő várost akarunk építeni közösen a budapestiekkel, erről szól a mostani önkormányzati választás Budapesten - nyilatkozta Karácsony Gergely, a második ciklusára készülő főpolgármester újságíróknak vasárnap, miután leadta voksait az európai parlamenti és önkormányzati választáson a főváros II. kerületében.

Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje azt mondta: a mostani választás nagyon fontos pillanat Budapest történelmében, mert amit a hatalom a propaganda, lejáratás, titkosszolgálat, megfigyelés, ravasz politikai cselek formájában bevetett annak érdekében, hogy félrevezessék a budapestieket, megmutatta a saját gyengeségét is.

2024.06.09. 18:45

Tragédia egy csepeli szavazásnál, pedig mentők is érkeztek

Az idős férfit megpróbálták újraéleszteni, de sajnos már nem tudták megmenteni az életét.

2024.06.09. 18:39

Állítólag vascsővel verték az alpolgármestert

Lapértesülés szerint vascsővel verték meg a XV. kerület alpolgármesterét az éjjel.

2024.06.09. 18:15

Leszakadt egy urna alja

A Budapest 20. kerületének egyik szavazókörében egy műanyag urna alja alsó része részben levált. Az urna tartalma nem sérült, abból szavazólap nem hullott ki. Az SZSZB az urnát félretette, urnabontásig nem használják és leragasztották.

2024.06.09. 18:01

Megvan az 50 százalék, majd 4 millió ember biztosan szavazott már

Ha így megy tovább még a 60 százalék elérése sem lehetetlen. Ilyenre még nem volt példa az önkormányzati választások történetében.

2024.06.09. 17:44

Negyed 9-kor sokan ünnepelnek majd Európában

Az Európai Parlament vasárnap este, 20.15 után teszi közzé az első becslést az új EP összetételéről, a 27 tagállam előzetes eredményeit pedig 23 óra után közlik, miután az utolsó szavazókörök is bezártak.

2024.06.09. 17:28

Lehet, hogy Szlovákiában veszett Fico pártja

Török Gábor elemző osztott meg egy szlovák nyelvű grafikont. A nem hivatalos adatok (csak ma este 11-kor lehet hivatalosan nyilvánosságra hozni egész Európában) Szlovákiában a liberálisok nyertek, Fico pártja csak második.

Az utolsó felmérések többsége pont az ellenkezőjét mutatta - tette még hozzá.

2024.06.09. 17:20

Ellenfél nélkül nyert a népszerű tévés, bevallotta: magára szavazott

A volt televíziós, majd politikus Bokor településen indult a polgármesteri székért, ám rajta kívül egyetlen más jelölt sem volt.

2024.06.09. 17:02

X-t vélt látni egy visszalépett jelölt neve mellett

Egy fekete, nyomtatott sávval, és Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP pénteken visszalépett főpolgármester-jelöltjének neve mellett halványan bekarcolt iksszel kapta meg a szavazólapját egy budapesti szavazókörben a Telex egy olvasója.

A Nemzeti Választási Iroda azt válaszolta a lapnak. hogy "a kiesett jelölt nevének szavazólapról történő törlése fekete színű, vonallal való áthúzással történik, amely elvégezhető kézi áthúzással, vagy nyomtató útján is. Erről a Fővárosi Választási Iroda adott ki utasítást Budapest helyi választási irodái vezetőinek. A mellékelt fényképen látható eljárás megfelelő”.

2024.06.09. 16:51

8-tól jönnek az adatok

A szavazólapok feldolgozottságának függvényében, várhatóan vasárnap este 8 órától kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda a helyi önkormányzati választás eredményeinek közlését.

A szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai.

Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre (Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre) leadott szavazatokat, végül az európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjai következnek.

Így tehát először a polgármester-választások eredményei kerülnek fel az NVI internetes tájékoztató oldalára, a valasztas.hu-ra.

Az EP-választás eredményeinek közlésével az NVI-nek azonban meg kell várnia, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás.

2024.06.09. 16:50

Valaki sokáig emlegeti majd a mai választást

Volt telitalálat a hatoslottón.

2024.06.09. 16:16

Kocsis Máté aggódik

Kocsis Máté a közösségi oldalán számolt be arról, hogy választási csalás gyanúja merült fel. „Tudomásunkra jutott, hogy egy szavazókörben láncszavazás történt” – írja posztjában a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Állítása szerint Pikó Andrásék állhatnak ennek hátterében. Kocsis Máté egyelőre többet nem árult el az esetről, közlése szerint a részletekkel később fog jelentkezni.

2024.06.09. 15:53

Káprázatos a részvétel a választásokon

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 42,04 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

2024.06.09. 15:38

Elájult egy szavazó, de még tudott ikszelni

A nagy meleg rányomja bélyegét a választásokra. Egyre több a rosszullét.

2024.06.09. 15:27

Árvíz mosott el szavazóhelyiségeket

Több, a vasárnapi európai parlamenti választásokra kialakított szavazóhelyiséget tönkretett az áradás Ausztriában.

2024.06.09. 15:26

Botrány Romániában

Magyarellenes telefonos üzenetek miatt tett feljelentést a rendőrségen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vasárnap a partiumi Szatmár megyében a romániai helyhatósági és EP-választások kapcsán.

Turós Loránd szenátor az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének Facebook-oldalán közzétett videóban bejelentette: két feljelentést iktatott vasárnap a román rendőrségen amiatt, hogy a szövetség politikai ellenfelei Szatmárnémetiben és Szatmár megyében "magyarellenes uszítással próbálnak szavazatokat szerezni".

A román nyelvű sms-t Adrian Cozma, a Szatmár megyei önkormányzat élére a Nemzeti Liberális Párt színeiben pályázó, a Románok Egyesüléséért Szövetség által is támogatott jelöltje nevével írták alá. "Menjetek szavazni, hogy

kizárjuk a magyarokat az intézményekből!

Szatmárnak egy igazi románra van szüksége! Adrian Cozma" - áll a román nyelvű telefonos üzenetben.

2024.06.09. 15:25

Arcra esett egy asszony Óbudán a szavazókörben

Sorra jönnek a hírek a kisebb nagyobb balesetekről amelyek a választások helyszínén történnek. Van köztük vicces, de van amelyik veszélyesnek tűnik. Mindegyiket nagyon komolyan veszik.

j2024.06.09. 13:52

Új pártcsalád

A Mi Hazánk Mozgalom kizárólag a magyar érdekeket képviselné az Európai Parlamentben (EP) - hangsúlyozta a párt EP-listavezetője, elnöke vasárnap Ásotthalmon, miután leadta szavazatát az európai uniós és önkormányzati választásokon.

Toroczkai László voksolása után az MTI-nek elmondta, szerinte "két út van csak": azok a politikai erők, amelyek globalista érdekeket fognak majd kiszolgálni az EP-ben, és a Mi Hazánk, amely a magyar érdekeket képviselné Európában. Kiemelte: reményei szerint pártja egy teljesen új európai pártcsaládot fog létrehozni európai szövetségeseikkel.

2024.06.09. 13:29

Valami elromlott

Elromlott a szavazatszámláló bizottság bélyegzője, ezért a szavazást 10 percre fel kellett függeszteni Ráckevén. Az új bélyegző kiszállítása megtörtént, a szavazást zökkenőmentesen tovább folytatták - szól a hivatlos közlés.

2024.06.09. 12:50

Tovább nőtt a szavazók száma, újra csúcsot döntöttek

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament tagjainak választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 22,89 százaléka járult az urnákhoz.

2024.06.09. 12:50

Félelmetes árvíz zavarta meg a választást, a polgármesternek is mennie kellett

Kiöntött a közeli erdőben lévő patak Szombathelyen, a hátsó kertekből tört előre a víz.

2024.06.09. 12:50

Üzent Magyar Péter a Karmelitába

Fontos választás a mostani, ma azt mondhatják a magyar emberek, hogy "eddig és ne tovább!" - mondta Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője vasárnap újságíróknak, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében. Hozzátette: új rendszerváltást szeretnének.

2024.06.09. 12:05

Márki-Zay Péternek is eszébe jutott a Tisza Párt

Küldjünk egy üzenetet a háború párti Fidesznek, és zavarjuk el őket, amennyire csak lehet - jelentette ki Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen.

A Mindenki Magyarországa Néppárt azt szeretné, ha az emberek rájönnének, hogy a Fidesz nem migránsellenes és nem védi még őket a pedofiloktól, de még csak nem is háborúellenes, hanem az egyetlen bizonyítottan háborúpárti párt Magyarországon - mondta a pártelnök azt követően, hogy családtagjai társaságában leadta szavazatát a Szent István Általános Iskolában.

Az Európai Parlamenti választásokról szólva a pártja listáját vezető politikus a Tisza Pártra utalva úgy fogalmazott, bár hihetetlen gyorsasággal egy új politikai erő emelkedett fel, és "nagyon sok szavazó odagravitál, de nincs elveszett szavazat". Ezért mindenkit arra biztatott, nyugodtan szavazzanak az MMN-re, hogy képviselőt küldhessenek az EP-be, és segítsék a változást akaró erőket.

2024.06.09. 12:03

A legkisebb szavazókörökbe húsznál kevesebb választót várnak

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében van a legkisebb szavazókör.

2024.06.09. 12:03

"Én már szavaztam" - posztolt és fotót küldött Vitézy Dávid

A főpolgármester legkomolyabb kihívója 11 óra körül szavazott.

2024.06.09. 12:02

Orbán Viktor: "Azt csináltam, amit Alexandra tanácsolt"

A miniszterelnök elmondta, hogy kire szavazott a főpolgármesterségnél. Magyar Péterről is ejtett pár szót.

2024.06.09. 11:07

Megfigyelők

Mintegy félszáz nemzetközi megfigyelő regisztrált a vasárnapi választásra - derül ki a Nemzeti Választási Iroda vasárnapi adataiból. Öt éve az EP választást 33, míg az önkormányzati és nemzetiségi választást 30 nemzetközi megfigyelő követte.

Az NVI internetes tájékoztató oldala szerint

48 nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak a választásra:

a nagykövetségek közül az indonéz, a kazah és az üzbegisztáni öt megfigyelőt akkreditált. Azerbajdzsán, Georgia, Törökország, Montenegró és Üzbegisztán 2-2, Kazahsztán három, Bosznia-Hercegovina egy megfigyelőt regisztrált,

2024.06.09. 10:50

Plomba-baj

Szentendrén egy választó ruhája véletlen beleakadt a 0515527 sorszámú plombába és letépte azt. Az urna nem sérült, nem nyílt ki. Új plombát helyezte fel a sérült helyett.

2024.06.09. 10:47

Sajnálatos esemény Gödön

Göd, 3. számú szavazókörében a központilag kinevezett jegyzőkönyvvezető rosszul lett, így helyette új jegyzőkönyvvezető állt munkába.

2024.06.09. 10:19

Tényleg sokan mentek el eddig szavazni, itt vannak a friss adatok

Csaknem 10 százalékos az országos részvétel.

2024.06.09. 10:06

A III. kerületben történt egy baleset

Egy idős hölgy elvesztette az egyensúlyát a szavazókörben, arca és a szája is megsérült. Mentőt hívtak hozzá, megvizsgálása után a Honvéd kórházba szállították.

2024.06.09. 09:58

Tényleg sokan mentek el eddig szavazni, itt vannak a friss adatok

Csaknem 10 százalékos az országos részvétel.

2024.06.09. 09:46

Olyan nincs

Olyan nincs, hogy hétfőn zöldek vagyunk, kedden szociáldemokraták, szerdán pedig már liberálisok. Nincs olyan, hogy csak addig küzdünk az akkumulátorgyarmatosítás ellen, amíg nem lesz fontosabb a közvetlen köztársasági elnök választás - írta elektronikus levelében Ungár Péter a választások napján.

Cipőt a cipőboltból, zöldpolitikát a zöldpárttól - tette hozzá az LMP társelnöke.

2024.06.09. 09:39

Lehúzták őket

A visszalépő, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elveszítő jelölteket a szavazás előtt kihúzták a szavazólapról; az utolsó napon, pénteken 42-en estek ki. Az NVI adatai szerint az utolsó napon egy főpolgármester-jelölt és 18 polgármesterjelölt esett ki, valamint a tízezer lakosnál kisebb településeken 15 egyéni listás képviselőjelölt, a tízezernél több lakosú településeken pedig öt egyéni választókerületi képviselőjelölt és három települési kompenzációs listás jelölt. Az utolsó napon kiesett továbbá két nemzetiségi választáson induló jelölt.

A kiesett jelölteket törölni kell az egyéni szavazólapokról, vagyis "lehúzzák" őket a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság is tájékoztatja a választópolgárokat.

2024.06.09. 09:23

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is szavazott

Gyurcsány Ferenc feleségével Dobrev Klárával együtt adta le szavazatát Budapest II. kerület Áldás Utcai Általános Iskolában. Orbán Viktor a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában voksolt, szintén a feleségével együtt.

2024.06.09. 09:00

Ki jött előbb?

Egy állampolgár bejelentette, hogy ő érkezett először a szavazóhelyiséghez. A szatymazi szavazóhelyiség nyitásakor a jegyzőkönyvvezető arról tájékoztatta, hogy a már szintén várakozó másik szavazó lesz az első szavazó. Az állampolgár ezt sérelmezte. jegyzőkönyvet vettek fel - írja a valasztas.hu.

2024.06.09. 08:56

Sokan mentek el eddig szavazni

Magas a részvétel reggel 7 óráig.

2024.06.09. 08:30

Elesett egy választó

Felsőpakony, 4. számú szavazókörében egy ember a szavazófülkében elesett, a fülke elborult. A választópolgár segítséggel felállt és távozott. A fülkét helyreállították.

2024.06.09. 08:16

Rendőrségi felhívás a választások napjára

A választások napján, június 9-én több határátkelőhely meghosszabbított időben tart nyitva, valamint a román határszakaszon tíz ideiglenes átkelőhelyet is megnyitnak.

2024.06.09. 08:15

Nagy Attila, az NVI elnöke: minden, amit a vasárnapi választásról tudni kell

A vasárnapi választás szabályairól, eljárási rendjéről, nem utolsó sorban a gyakorlati tudnivalókról adott tájékoztatást Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

2024.06.09. 07:58

Országos napközbeni részvételi adatok

A valasztas.hu tájékoztatása szerint a szavazásra jogosultak 1,88 ment el voksolni reggel 7 óráig.

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 343 ezer választópolgárból 1,62 százalék, 21 744 választó adta le szavazatát.

2024.06.09. 07:32

Szijjártó Péter első lett

Elsőként adta le szavazatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dunakeszin a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választáson - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A közlemény szerint a szavazókör nyitására érkező tárcavezető kijelentette, hogy ez egy történelmi jelentőségű és történelmi téttel bíró választás, amire egy éles a helyzetben kerül sor, tekintettel arra, hogy Közép-Európában, Magyarország szomszédságában háború dúl.

2024.06.09. 07:28

Itt vannak az első képek

Az MTI elkezdte mutatni az első szavazási fotókat. A XII. kerületben jártak.

Budapest, 2024. június 9.
Szavazók az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2024. június 9-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2024. június 9. Szavazók az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2024. június 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
2024.06.09. 07:00

Elkezdődött

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán.

Az önkormányzati választásra 7 millió 850 ezer választópolgárt várnak a 10 119 magyarországi szavazókörben este 7 óráig. Az európai parlamenti voksoláson a magyarországi szavazókörökben, a 147 külképviseleti szavazókörben és levélben ennél valamivel kevesebben, mintegy 7 millió 800 ezren szavazhatnak, a nemzetiségi választáson pedig 345 633 választópolgár vehet részt.

2024.06.09. 06:08

Kínos számonkérés Ferencvárosban

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina már szombaton számon kérte Facebook-oldalán, hogy többen nem mentek el szavazni. A politikusnő feltehetőleg véletlenül posztolta a választásra buzdító fotót egy nappal korábban. Ezen az volt látható, hogy "Voltál már szavazni?” A rosszul időzített kérdést a kampánycsapat is észrevette később, 20 perc múlva eltűnt a bejegyzés, de az Index még előtte kifotózta.

2024.06.09. 06:03

Megvan, mennyien szavazhatnak vasárnap az EP- és az önkormányzati választásokon

Az önkormányzati választás pénteken lezárt névjegyzékben 7 millió 850 ezer 271 választópolgár szerepel, az európai parlamenti (EP-) választáson pedig 7 millió 803 ezer 555-en szavazhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×