eur:
386.04
usd:
355.53
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Pixabay

Döntöttek a csornai napelemgyár jövőjéről

Stratégiailag kiemelt jelentőségűvé tették a felszámolását.

A csornai napelemgyárat tulajdonló Ecosolifer Heterojunction Kft. három év alatt 7,7 milliárd forint veszteséget halmozott fel. A vállalat megmentésére tett kísérletek - köztük a szerkezet-átalakítási eljárás - nem hoztak eredményt, mivel a várt külföldi befektető és a többmilliárdos tőkeinjekció elmaradt. A gyár már nyolc éve küzdött pénzügyi nehézségekkel, amit állami támogatások és hitelnyújtások igyekeztek ellensúlyozni. Ezek között szerepelt egy 1 milliárd forintos állami támogatás, közel 2 milliárd forint uniós finanszírozás, valamint az Eximbank által nyújtott és később az MFB által átvett és megduplázott hitelkeret is.

A gyár sorsa a Kisalföld cikke szerint a város képviselő-testületi ülésein is rendre szóba került. Legutóbb arról tájékoztatták a plénumot, hogy a kialakult helyzetet az olcsó kínai napelemmel, a háborúval, a koronavírus-járvánnyal indokolták a tulajdonosok.

A bíróság már kimondta az Ecosolifer Heterojunction Kft. fizetésképtelenségét, elrendelte felszámolását múlt pénteken, most pedig megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet, amely a csornai napelemgyár felszámolási eljárását stratégiailag kiemelt jelentőségű felszámolási eljárássá minősíti - írta meg a 24.hu.

A törvény alapján ez - egyebek mellett - azt is jelenti, hogy a kormány megítélése szerint adósságai rendezéséhez, a megegyezéshez hitelezőivel nemzetgazdasági érdek/kiemelt közérdek fűződik, jegyzi meg a portál.

A Portfolio összegzése rámutat: a csornai napelemgyár sorsa példa arra is, hogy jelentős állami finanszírozás mellett sem garantált egy projekt sikeressége. Szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a gyár eszközeinek értékesebb része - mint például a gyártósor vagy az ingatlanok - csak töredék áron adható majd el, ami azt jelenti, hogy az állami bank által nyújtott hitel nagy része elveszik ebben a projektben.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×