eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a minisztérium és a Neumann Technológiai Platform Versenyképességi Konferencia 2024 elnevezésű rendezvényén a budapesti Dorothea szállóban 2024. április 9-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nagy Márton: újabb üzemanyagárstop jöhet - itt vannak a friss adatok

A kormány a jövő héten meg fogja vizsgálni, mi az oka annak, hogy a hazai üzemanyagok árszintje magasabb, mint a régiós árak – jelentette ki egy más témában tartott sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton az ATV kérdésére azt mondta, nincs kizárva az, hogy egy újabb üzemanyagárstop jön, mert az egy erős szabályozói eszköz, amit ráadásul a múltból már ismerünk.

"Az árnak vannak összetevői is, nem csak a kiskereskedelmi ár számít, hanem például az árrés is, ami az adott kútnak a profitja, ott is lehetőség van beavatkozásra, lesznek opciók"

– fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter az után, hogy reggel megjelent a KSH régiós üzemanyagár-összehasonlító adatsora.

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján, Magyarországon

  • a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél.
  • A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat

– jelentette kísérleti statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagy Márton elmondása szerint az árkülönbség az elmúlt héthez képest a tárca számításai szerint szűkült, de továbbra is magasabbak a hazai összegek, ami miatt nem teljesül az a megegyezésük az üzemanyag-forgalmazókkal, hogy a régiós átlagon legyen a hazai üzemanyagár.

Mint mondta, a jövő szerdai kormányülésen ezt a kérdést is vizsgálni fogják és akkor születik döntés arról, lesz-e beavatkozás. Ez

szerdán vagy egy esetleges csütörtöki Kormányinfón kiderülhet.

A KSH egyébként felidézte: a hatósági üzemanyagár 2022. decemberi kivezetése után Magyarországon a régiós átlag fölé emelkedett az üzemanyagok ára. A 95-ös benzin esetében a 2023-as év során jelentős áringadozást tapasztalhattak a fogyasztók a benzinkutakon, a legmagasabb árakat szeptemberben regisztrálta a KSH, ekkor 650 forint körül mozgott a benzin átlagára. A legalacsonyabb árak májusban és decemberben voltak, amikor átlagosan 540 és 570 forint közötti összeget kellett fizetni egy liter 95-ös oktánszámú benzinért. 2024 eleje óta az üzemanyagárak folyamatos növekedése figyelhető meg.

  • A 95-ös benzin magyarországi átlagára a jelentés szerint két hét kivételével mindig meghaladta a régióst. 2023 első két hónapjában a heti eltérés 10-17 százalék közötti volt, majd ez az év folyamán mérséklődött. 2024-ben újra nyílt az olló, áprilisban már 5 százalékkal haladta meg a hazai benzinár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 3,2 százalék volt.
  • A dízel esetében a benzinnél is jelentősebb volt az átlagárak ingadozása 2023-ban. Januárban a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban pedig a legalacsonyabb átlagárat regisztrálta a KSH, 545-570 forintot. A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak.

2023-ban a dízelolaj magyarországi átlagára minden héten meghaladta a régiós átlagárat, az év első hónapjában 8-13 százalékkal múlta felül. Az év további részében a benzin árához hasonló tendenciát tapasztalt a KSH. 2024 első negyedévében havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 5,0 százalék volt.

A legfrissebb adatok alapján

Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára.

Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest – közölte a KSH.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×