eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

Változik az útdíjrendszer, de két hónap haladékot kaptak a buszosok

Február elsejétől az útdíjrendszer kiterjed a teherautókra, lakóautókra, pótkocsikra, a buszok viszont kaptak némi haladékot.

A kormány a veszélyhelyzetre való tekintettel változtatott az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló rendeletén – írja az economx.hu a Magyar Közlönyben megjelent információk alapján.

A rendelet szerint

február 1-jétől útdíjköteles gépjármű a nehéz-tehergépjármű és a lakóautó, valamint az ilyen gépjárműből és az általa vontatott pótkocsiból, félpótkocsiból vagy másik útdíjköteles gépjárműből álló járműszerelvény.

A díj mértéke a jármű fajtája és műszaki adatai alapján az alábbi, meghatározott díjkategóriától függ:

  • D1 díjkategória: a motorkerékpár és a legfeljebb 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű, a vezetővel együtt legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija;
  • D2 díjkategória: valamennyi olyan gépkocsi, amely egyéb díjkategóriába nem tartozik, és külön jogszabály szerint nem minősül útdíjköteles gépjárműnek;

  • B2 díjkategória: az autóbusz;

  • U díjkategória: a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó gépjárművek által vontatott pótkocsi (utánfutó).

Ha a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó jármű U díjkategóriába tartozó pótkocsit vontat, a pótkocsira megváltandó jogosultság megváltható a vontató gépjárműre is. A vontatmány forgalmi rendszámára megváltott jogosultság nem keletkeztet úthasználati jogosultságot az azt vontató gépjárműre.

Még 2023-ban terjesztette elő az Építési és Közlekedési Minisztérium egy törvénytervezet részeként, hogy a teherautóknak külsőköltség-díjat kell fizetni, a rendszerbe pedig az autóbuszok is bekerültek.

Ellentétben az eredeti tervekkel, a buszoknak április 1-jétől kell használatarányosan útdíjat fizetni,

ugyanis a fuvarozó érdekképviseletek kérésének engedve a kormány elhalasztotta az új rendszer bevezetését.

Azaz a 9 főnél nagyobb személyszállító járművek két hónapig még matricával használhatják az autópályákat, így a fenntartóknak a január 31-én lejáró éves matrica helyett a fennmaradó két hónapra újat kell venniük.

Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×