eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Police.hu

A békés szkíták elhatárolódtak az erőszakos szkítáktól

A Szkíta Egyesület elhatárolódott azoktól a magukat szkítáknak valló emberektől, akiket őrizetbe vett a rendőrség, mert erőszakos hatalomátvételre készültek.

Tavaly novemberben került fel a YouTube-ra egy videó, amelyben egy társaság tagjai a „Szkíta Magyarország” megalakításáról, nemzeti szabadkatonai csapatok felfegyverzéséről, volt és jelenlegi kormánytagok letartóztatásáról, valamint a rendőrség lefegyverzéséről és a honvédség átállításáról beszéltek. A jog nyelvén ez azt jelenti, hogy előkészületeket tettek az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására, ami bűncselekmény.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, miután azonosították őket, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ 150 egyenruhása kedden Budapesten, valamint Pest, Veszprém, Zala és Bács-Kiskun vármegyében összesen tíz helyszínen egyszerre csapott le rájuk. Hét férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. Egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.

Több helyszínen maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt, gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket találtak. Lefoglaltak olyan iratokat is, amelyek szerzői tagadták a magyar állam létezését. Saját gyártású okmányokat, például személyazonosító igazolványokat, forgalmi engedélyeket és diplomáciai mentességet igazoló papírokat is találtak náluk.

A Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási adatai szerint Magyarországon 2439-en vallják magukat szkítának, vagyis szittyának. A közelmúltban az egyik ilyen csoport 1371 aláírást összeszedve még kezdeményezte is, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa őket önálló nemzetiségnek. A parlament ezt leszavazta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára először viccnek hitte a beadványt, ami szerinte szembemegy a józan ésszel. „Sok mindennel szembemegy, és éppen ezért én csak a Magyar Tudományos Akadémia elnökének hivatalos állásfoglalását tudom idézni: nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy a több mint 2000 éve a történelem színpadáról eltűnt szkítákat ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon” – fogalmazott a parlamentben.

A beadványt Pócs Alfréd László, a Szkíta Egyesület elnöke nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az orvosként dolgozó egri önkormányzati képviselő a koronavírus-járvány idején az oltásellenes nézeteiről híresült el, most a Népszavának nyilatkozott. Azt mondta, hogy csak a sajtóból értesült a szkíta hatalomátvétel szándékáról, amitől elhatárolódik. „A szkítaságot mi máshogyan képzeljük, valamiért harcolunk és valamiért állunk sorba, nem valami ellen. Mi a klasszikus szkíta erkölcsiségért alakultunk, nem radikális úton képzeljük el a változást” – hangsúlyozta a Szkíta Egyesület elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×