eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
éjszaka hold tópart stég égbolt
Nyitókép: Pixabay

Itt a vége: csak néhány úszhatja meg a Balaton "üldözött" kedvencei közül

Az engedély nélküli stégek ügyében valamivel békésebbre váltott a helyzet a friss fejlemények nyomán, de nagyon sok vízbejárót el fognak pusztítani. Ami marad, az is "gazdát" kell kapjon.

Az Infostarton számos cikkben beszámoltunk arról, hogy több Balaton-parti településen is megkezdődött az illegális horgászkarók, stégek, bejárók felmérése és felszámolása a vízügy, a vízipolgárőrök és az önkormányzatok összefogásával.

Nyár végén még arról volt szó, hogy minden illegális lejárót felszámolnak, függetlenül attól, magánterületről vezet-e a tóba, vagy egy utca végéről, noha utóbbi esetben a környéken élő családoknak biztosította a könnyebb vízhez jutást, hiszen nem kellett akár fél-egy kilométert gyalogolniuk a hivatalosan kijelölt strandokra. A vízügy arra hivatkozott, tarthatatlanná vált a helyzet, hiszen Balatonmáriafürdő és a szomszédos Balatonfenyves partszakaszán 142 illegális víziállást azonosítottak, ebből előbbi településen mintegy 120-at.

Ez azt jelenti, hogy a balatoni illegális lejárók nyolcada a két településen található. Máriafürdőn a település teljes partszakaszára vetítve nagyjából 58 méterenként alakítottak ki engedély nélküli lejáratot a vízhez, ám

egyes részeken 20 méterenként szabdalják a nádast a különféle, a tóhoz vezető ösvények, pallók, feltöltések

- írta a Népszava.

Azt már tudni lehetett, hogy 21, a tóhoz vezető utca végén található, engedéllyel egyelőre nem rendelkező lejáró fennmaradását támogatja Balatonmáriafürdő önkormányzata. Erről egyeztetést is tartott a napokban Galácz György polgármester és Kravinszkaja Gabriella, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője, akik tájékoztatták az érintett, illegális stégekkel rendelkező utcák képviselőit.

Ekkor kiderült, hogy a 21 helyszín listája még nem végleges, cserék elképzelhetőek. A kérelem, amit a megmaradáshoz be kell nyújtani, a lejárókra vonatkozik, nem a hozzájuk vezető feltöltésekre, utóbbiakat a vízügy nem is tervezte elbontani. A lejárók szélessége 80-120 centi lehet, a felületük rács vagy hézagosan rakott deszka. A paramétereket öt éven belül kell teljesíteni, az engedélyt erre az időre megkapják az igénylők, akik jogi személyek vagy utacközösségek által megválasztott, kijelölt magánszemélyek is lehetnek - utóbbiak akkor, ha felelősséget vállalnak az előírások betartásáért és a díjfizetésért.

Merthogy a lejárók legalizálása pénzbe kerül, ahogyan minden, a tómederbe engedéllyel lerakott stégért és bejáróért is fizetni kell. A hatezer forintos éves alapösszeg mellett az idén négyzetméterenként 726 forint a díj, vagyis

egy 30 méter hosszú, egy méter széles lejáró ötéves engedélye kicsivel 50 ezer forint fölött van.

A portál azt írta, az engedélykérelmet a fórum végén több utca képviselője azonnal be is adta.

Galácz György polgármester örül a kompromisszumos megoldásnak, és szerinte a hivatalos strandokon kívüli 21, legális lejáró elegendőnek tűnik. "Persze így lesznek, akiknek néhány utcányit sétálniuk kell majd, de a korábbi állapot tényleg nem volt fenntartható" - nyilatkozta.

Ugyanakkor a Balatonmáriafürdőn azonosított 120 illegális stég nagy része magánkertekből vezet a vízbe. Ezeket a hivatalos szervek szerint a 70-es és a 90-es évek között, valamint az elmúlt években építették, és esetükben a hivatal jelenleg elképzelhetetlennek tartja az engedély megadását. Ezért ha a tulajdonos nem szünteti meg a lejáróját, akkor a vízügy számolja fel az év végéig.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×