eur:
393.14
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Orosz tüzérségi támadásban megsérült iskolaépület előtt rendőrök a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kramatorszkban 2022. december 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Bendarzsevszkij Anton vázolta, mekkora kárt okozott Oroszország Ukrajnának

Nagy kérdés, hogy honnan származó és mekkora összegekből lehet kifizetni az ukrajnai újjáépítést. Az ukrán reményekről és az eddig lefoglalt orosz vagyonról az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatóját kérdeztük.

Becslések szerint Ukrajnának legalább 600 milliárd, de inkább 750-800 milliárd dollárra lenne szüksége a helyreállításhoz – mondta az InfoRádiónak Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, aki úgy vélte, az ország újjáépítését nemzetközi segítséggel lehetne megvalósítani.

Ukrajna mindazonáltal abban bízik, hogy a háború Oroszország vereségével ér véget, és akkor egy békeszerződés keretében Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie. Ez a pénz pedig fedezné a helyreállítási költségek nagy részét.

A háborús pusztítások GDP-arányos mértéke kapcsán összehasonlításul a szakértő felhozta a jugoszláv háború példáját és a Horvátország területén történt pusztításokat: az ország mai területének egyharmadát szerbiai erők tartották megszállva több mint három éven keresztül. A horvát gazdaság látványosan összeomlott, és a Horvátországot ért károk az ország GDP-jének mintegy tízszeresét tették ki.

Ukrajna esetében a háború előtti évben Ukrajna nominális GDP-je 200 milliárd dollár volt, tehát ha ezzel számolunk, akkor az éves GDP négyszeresét érte kár, ha pusztán a számokat tekintjük.

Megjegyezte: a jugoszláv háború három évig tartott, az ukrajnai pedig tíz hónapja tart.

Mindazonáltal azt is figyelembe kell venni, hogy az ukrajnai fronton és annak közelében hatalmasak lehetnek a károk, de az ország nagy része elkerülte a pusztítást. Bendarzsevszkij Anton szerint nem lehet Ukrajnát ilyen módon megsemmisíteni, hiszen Európa második legnagyobb országa.

A szakértő rámutatott még, hogy Oroszország forrásaiból több mint 400 milliárd dollárt foglaltak le a nyugati országok. Oroszországnak 630 milliárd dolláros tartalékalapja volt, ennek egy részét tudták befagyasztani Nyugaton.

"Ukrajna abban bízik, hogy a helyreállításhoz szükséges pénzek nagy részét ebből a befagyasztott alapból tudnák biztosítani" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×