eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője (k) napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kövér László máris figyelmeztette Gyurcsány Ferencet

Az ellenzéki képviselők nem vettek részt a miniszterelnök-választáson vagy nemmel szavaztak. Toroczkai László szerint a kormány 12 éve csak látszatintézkedéseket vezet be, Gyurcsány Ferenc szerint pedig a kabinet törvénytelen.

Orbán Viktor miniszterelnökké választására a 160 jelenlévő képviselőből 133-an szavaztak igennel: 114 fideszes és 18 KDNP-s politikus, valamint a német nemzetiséget képviselő Ritter Imre. 39-en nem vettek részt a voksoláson. Távol maradt a DK 15, a Jobbik 10, a Momentum 4, valamint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP 2-2 képviselője, illetve a kormánypárti Erős Gábor, Csöbör Katalin és Szijjártó Péter, továbbá a független Hadházy Ákos.

A többi ellenzéki politikus, összesen 27, nemmel szavazott, köztük a Mi Hazánk 6 fős csoportja, amit Toroczkai László frakcióvezető indokolt napirend előtt.

„Az elmúlt 12 esztendőben a számunkra és a magyarság számára rendkívül fontos létkérdésnek számító kérdésekben, mint például mondjuk a demográfiai válság vagy a nemzetgazdaság tönkretétele, amely most már több mint 30 éves folyamat, vagy akár mondjuk a kilakoltatások esetében vagy most éppen az élelmiszerválság esetében, mindig csak látszatintézkedéseket kaptunk” – fejtette ki.

A DK távolmaradásának okára Gyurcsány Ferenc frakcióvezető adott magyarázatot. „Mi a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintjük, mert a törvényesség nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés. Márpedig ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor megszállta és szétzilálta a köztársaságot.”

Úgy értékelt: a Fidesz és a kormány háborút visel Magyarország ellen. A háború önmagáért van, okát és célját "önökben kell keresni"; háborús körülmények között ugyanis érdektelen a kormány teljesítménye - mondta Gyurcsány Ferenc, utóbbi miatt végletesen erkölcstelennek ítélve a kormányt, amely szerinte tönkretette az országot.

Felszólalása után Kövér László házelnök azt mondta: Gyurcsány Ferencnek nincs joga törvénytelennek minősíteni a törvényesen megválasztott kormányt, de erkölcsi alapja sincs erre, miután 2006-ban szándékosan a polgárháború szélére juttatta az országot, "minden létező és elképzelhetetlen bűnt elkövetett" a nemzet, az ország, a demokrácia és a jogállam ellen. Kijelentette, az ő ülésvezetése alatt a DK frakcióvezetőjének ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az Országgyűlésben, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek nevezheti. Kövér László szavai alatt a DK-frakció kivonult az ülésteremből.

A Jobbik képviselői is kihagyták a voksolást. „Ha az emberek béremeléséről, nyugdíj-emeléséről az egészségügy, az oktatás vagy a közbiztonság rendbetételéről kell dönteni, Jobbik ott lesz, hülyeségekről azonban nem szavazunk” – írta Facebook-oldalán Jakab Péter frakcióvezető.

A szocialisták álláspontját Ujhelyi István ismertette: „Az elmúlt 12 év nem csupán a NER hibrid rezsimjét kiépítő időszak volt, hanem Magyarország történelmi lehetőségének bűnös elszalasztása is” – olvasható az európai parlamenti képviselő nyílt levelében

A Párbeszéd képviselői nem hallgatták meg a miniszterelnök beszédét, mert Orbán Viktor a kampányban nem osztotta meg a terveit, ami antidemokratikus - fogalmazott Tordai Bence frakcióvezető az Országházban tartott sajtótájékoztatón

Az LMP az egész parlamenti munkát nem tartja túl fontosnak. „Ez a rendszer, amiben élünk, egy vezérdemokrácia. Itt négyévente felhatalmazzák a választók a vezért, aki aztán 4 évig azt csinál, amit akar, és ki is iktatta a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ebből a szempontból a Parlament nem az a hely, ahol a fontos dolgok eldőlnek” – nyilatkozta az Úgytudjuk.hu-nak Kanász-Nagy Máté, a párt társelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×