Szerdán és csütörtökön rendezik meg tizenhét nemzet - köztük Magyarország - csapatainak részvételével a budapesti Hungexpo G pavilonjában a világ legrangosabb szakácsversenyeként számontartott Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjét - számolt be érdeklődésünkre a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
Hamvas Zoltán hozzátette, idén a magyar versenyző Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje lesz, segédje pedig Nyikos Patrik.
"Másodszor ad helyszínt Magyarország 2016 után, amikor meg is nyerte a versenyt. Húsz csapat nevezett eredetileg, de az olasz csapat betegség miatt visszalépett, két ország csapatának pedig nem sikerült eljutnia ide; az orosz és az ukrán csapatnak" - ecsetelte Hamvas Zoltán.
A Bocuse d'Ornak hagyományosan két témája van, az egyiket tányérra kell tenni, idén egy burgonyaételt, a másik egy "komolyabb történet", egy dísztálra kell elkészíteni az ételt, a kötelező alapanyag az őzgerinc, az őzcomb, a túró, a tejföl és a kacsamáj.
"Miután a tálat bemutatták a zsűrinek és a közönségnek, azt kell kiporciózni a tányérra, és utána kell kóstolni."
5 óra és 35 perc áll a versenyzők rendelkezésére, 5 óra elteltével kell a burgonyaételt adni, és 35 perc elteltével az őztálat kiadni.
Coachként ott lesz a 2016-ban győztes Széll Tamás, a Stand étterem tulajdonosa, séfje.
A versenyen a fő felelősség - mint Hamvas Zoltán elmondta - Dalnoki Bencén és Hamvas Patrikon lesz.
Az európai döntőből tovább lehet jutni a 2023-as, lyoni világdöntőbe. A 17 csapatból 10 csapat tudja magát direktben kvalifikálni.