eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Hétfőtől szabadságra kell menniük az oltatlan tanároknak – a nap hírei

Hétfőtől fizetés nélküli szabadságon lesznek azok a pedagógusok, akik nem oltatták be magukat. Meghaladta a járvány előtti időszak szintjét is a tavalyi kereskedelmi forgalom. Gyásznapot tartottak Tapolcán, az újévi vasúti baleset áldozataira emlékezve.

Hétfőtől fizetés nélküli szabadságon lesznek azok a pedagógusok, akik nem olttatták be magukat – erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca közleményében hangsúlyozza: a pedagógusok oltása saját egészségük mellett azért fontos, mert sok emberrel találkoznak. Az emberi erőforrások miniszterének határozata értelmében a tanítási év biztonságos megszervezése érdekében az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma 20 órára emelhető, ugyanakkor az idei évtől óraadóként csak az oltott, vagy az oltás alól mentesítő orvosi szakvéleménnyel rendelkezőkkel létesíthető jogviszony.

Januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben. A tervek szerint minden csütörtök és péntek délután, valamint szombatonként lehet majd előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval oltást kérni. Emellett az Országos Oltási Munkacsoport a háziorvosokat is felkérte arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.

Meghaladta a járvány előtti időszak szintjét is a tavalyi kereskedelmi forgalom. Az elmúlt évben 2020-hoz képest 3 százalékkal nőtt a mutató – jelentette ki az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1-en. Vámos György elmondta: a kereskedelmi forgalom ősztől 5-6 százalékos növekedést mutatott a megelőző évhez képest. A korábbi rendkívül dinamikus, évi 30-40 százalékos növekedéshez képest 2020-ban és 2021-ben kisebb ütemben 20-25 százalékkal bővült az online kereskedelem, amely a teljes kereskedelmi forgalom 10-12 százalékát jelenti.

Gyásznapot tartottak Tapolcán, az újévi vasúti baleset áldozataira emlékezve. A Balaton-felvidéki városban négy fiatal vesztette életét, amikor autójuk vonattal ütközött a vasúti átjáróban. Egy 17 éves lányt életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopterrel vittek kórházba. Az egyik áldozat Iván Gergő a Kaposvár férfi röplabdacsapatának 19 éves játékosa. A klub gyertyagyújtással emlékezett sportolóra a kaposvári Arénánál.

Maszkot kell viselniük az angliai középiskolásoknak az osztálytermekben a koronavírus omikron variánsa miatt. Nadhim Zahawi oktatási miniszter egy lapinterjúban kifejtette, az omikron terjedése miatt ezt a kiegészítő, ideiglenes intézkedést a következő hetekben javasolják bevezetni. Úgy vélte: szükség lesz távoktatásra is. Az Egyesült Királyságot alkotó négy országból egyedül Angliában nem volt ajánlott a maszk használata az osztálytermekben.

Napokon belül engedélyezik Ukrajnában a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltás felvételét a 60 évesnél idősebbeknek. Harmadik, emlékeztető oltást jelenleg Ukrajnában az egészségügyben és a bentlakásos intézményekben dolgozók kaphatnak. Ismétlő oltást kapnak azok is, akiknek a szervezete az első két oltás után nem termelt elegendő antitestet.

Rohamrendőrök oszlattak fel Amszterdamban egy korlátozások elleni tüntetést. A demonstrációt nem engedélyezték a hatóságok. Több száz rohamrendőr készültségbe helyezte a vízágyúkat is, ugyanis korábban több tüntetést is tartottak a lezárások ellen, s a megmozdulások néhány helyen erőszakba torkolltak. Hollandiában december közepétől a koronavírus omikron variánsának megfékezése érdekében ismét lezárások léptek életbe.

Idő előtt megszakította útját az Aida Nova tengerjáró üdülőhajó Lisszabonban a fedélzetén azonosított több tucat, koronavírusos fertőzött miatt. A rostocki székhelyű üzemeltető cég közleménye szerint a fertőzötteknél enyhe tünetek jelentkeztek, de a hajó nem folytathatja a tervek szerint január 5-ig tartó útját a Kanári-szigetekre. A hajó több mint 1300 fős legénységével és csaknem háromezer utasával a fedélzetén három napja volt kénytelen a lisszaboni kikötőben várakozni.

A szudáni biztonsági erők könnygázzal oszlatták Kartúmban a katonai hatalomátvétel ellen tüntetőket. Az október 25-i puccs óta ez már a 12. nagyobb megmozdulás a katonai kormányzással szemben. A Reuters azt közölte, hogy a hatóságok az internet- és mobiltelefon szolgáltatást felfüggesztették, illetve lezárták a fővárosba vezető hidakat is a tervezett tüntetések előtt.

Több mint 200 ezren írták alá eddig azt a petíciót, amely Tony Blair egykori brit munkáspárti miniszterelnök lovagi címének visszavonását követeli. Tony Blair 1997 és 2007 között állt a brit kormány élén. Az egykor rendkívül népszerű Tony Blair megítélésén sokat rontott, hogy miniszterelnöksége alatt Nagy-Britannia a társadalmi tiltakozás ellenére részt vett az Irak ellen 2003-ban indított háborúban. A petíció szerint Tony Blairt személyes felelősség terheli sok ártatlan civil haláláért, és emiatt háborús bűncselekmények vádjával kellene törvény elé idézni.

Teljesen leégett a dél-afrikai parlament ülésterme. Áldozatokról nincsenek értesülések A történtekkel összefüggésben előállítottak egy embert. A tűz a parlamenti épületegyüttes legrégibb szárnyában keletkezett, amely 1884-ben készült el, s ahol több faburkolatú ülésterem is található. Az épületben számos nemzeti ereklyét is őriznek, így ritka könyvek gyűjteményét, illetve a korábbi dél-afrikai himnusz eredeti változatát is.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×