eur:
396.42
usd:
369.84
bux:
71866.09
2024. július 2. kedd Ottó
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2020. január 29-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Elemzők: újdonságot nem Karácsony Gergely jelöltsége, hanem a mozgalma jelent

Teljessé vált az ellenzéki előválasztási verseny Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti indulásával – fogalmazott az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet elemzője. A Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója szerint a 99 Mozgalomnak a kampányban és az előválasztáson is kulcsszerepe lehet.

Az InfoRádió által megkérdezett elemzők egyetértettek abban, hogy hosszú ideje minden, az ellenzéki előválasztást követő ember erre a bejelentésre számított. Karácsony Gergely 2018 utáni ismételt miniszterelnök-jelölti indulását már "beárazták" az emberek, a bejelentéssel tehát teljessé vált a verseny.

Milyen verseny várható az előválasztás mezőnyében?

A programját többen, például Gyurcsány Ferenc is, úgy értékelték, hogy az az ellenzék több pártjával is egyetértésre talált – fejtette ki az InfoRádióban Erdélyi Rezső Krisztián. "Most még ott tartanak az előválasztásban az ellenzéki pártok, hogy igyekszenek egymásról jót is mondani, de alapvetően mindenki a saját emberére igyekszik tenni. Karácsony Gergely esetében az lehet fontos, hogy a mostanában kialakult nyelvvizsgabotrány csökkentheti az esélyeit, de közép-hosszútávon fog csak kiderülni, hogy ez ráég-e" – mondta a Nézőpont Intézet elemzője.

Visszalépést nem tart valószínűnek a jelöltek között, már csak a kétfordulós miniszterelnök-jelölti előválasztás felépítése miatt sem. Az első fordulóban azért nem, mert annak még nincs teljes tétje, a másodikban pedig azért, mert az oda bejutó három jelölt között már olyan kiélezett lesz a küzdelem, hogy inkább a mozgósításra fognak koncentrálni.

"A közvélemény-kutatási eredményeket nézve a Dobrev Klára, Jakab Péter, Karácsony Gergely hármas fog továbbjutni, és mindhármuknak nagyon fontos, hogy megmutassák a saját arcélüket az ellenzéki választóknak" – vélekedett Erdélyi Rezső Krisztián.

Mi lehet Karácsony Gergely célja az új mozgalommal?

Arra a kérdésre, hogy a Karácsony Gergely által meghirdetett 99 Mozgalomnak mi lehet a célja, az elemző azt mondta: minden miniszterelnök-jelölti induló egy párt jelöltje – kivéve Márki-Zay Pétert és talán Pálinkás Józsefet, bár ő maga is egy párt elnöke. Karácsony Gergely van abban a különleges helyzetben, hogy őt több párt is támogatja: sajátja, a Párbeszéd mellett szövetségesük, az MSZP, valamint még az LMP is.

"Új mozgalmával szerintem azt igyekszik mutatni vagy azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy ő valójában nem egy pártnak vagy nem pártoknak, hanem valamiféle pártokon átívelő mozgalomnak a jelöltje, és ilyen pártokon átívelő mondanivalója van a kampányának" – fejtette ki a Nézőpont Intézet elemzője. Szerinte új párt alapítására nem lenne használható a mozgalom, mert "jelenleg is túl sok párt van, és azzal küzd a balliberális ellenzék, hogy a pártvezetőknek időről időre le kell ülniük egyeztetni. Ez gyengeségük, nem képesek egyként cselekedni, olyan egységesen, mint a kormánypártok."

Az integrációs képesség központi kampánytéma lesz

A 99 Mozgalom indításának bejelentése újdonság a többiekkel szemben, és nyilvánvalóan némi versenyelőnyt szeretne ezzel szerezni Karácsony Gergely a többiekkel szemben – értékelt Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója, aki szerint még nem tudni, milyen szerep, milyen stratégia társul a mozgalomhoz. "Lehet, hogy egy mozgalommal megtámogatott erős antré marad, de az is lehet, hogy fontos szerepe lesz az előválasztási kampányban és akár a választásban is. A honlapja alapján egyelőre az látható, hogy sikerült nagy neveket a mozgalom mellé állítani."

A Párbeszéd szombati közleménye szerint olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, aki képes arra, hogy összetartsa az ellenzéket és a személye sem megosztó. Ezzel kapcsolatban Novák Zoltán megjegyezte: az indulók közül talán rá igaz a leginkább ez a definíció – igaz, itt mindenki erre a szerepre pályázik, az előválasztás egyik kulcsmotívuma az lesz, hogy ki tudja a leginkább felmutatni az integráló személyiség karakterjegyeit. "Karácsony Gergelyt ellenzéki és kormányoldalon is integratív személyiségnek tartják, más kérdés, hogy a kormányoldalon ezt úgy tálalják, hogy ez egyfajta gyengeség" – jegyezte meg a projektigazgató.

A budapesti főpolgármesterség véleménye szerint előnyt is jelenthet Karácsony Gergely számára, továbbá egy teret is a küzdelemre, a főváros és a kormányzat közötti harc ugyanis fontos kampányelemmé fog válni. "Mondegyik jelölt megpróbál olyan területet keresni, ahol fel tudja mutatni, hogy miben tér el a kormányzattól, vagy miben támadja" – fejtette ki Novák Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Azért, hogy elkerülje a helyreállítási támogatások egy részének elveszítését, a szlovák kormány azt mérlegeli, hogy egy föld alatti szén-dioxid tárolót épít az ország klímavállalásainak teljesítése érdekében, és így nem kényszerülnének az ipari kibocsátók sem további technológiai átalakításokra – írja az EurActive. A terv lényege, hogy 300 milliót irányítanának át a beruházásra, de sietni kellene a megvalósítással, mert az RRF-forrásokat csak 2026 nyaráig lehet felhasználni. Közben friss fejlemény, hogy az Európai Bizottság pozitív értékelést adott ki Szlovákia negyedik RRF kifizetési kérelme kapcsán, így további 799 millió euróhoz juthat hozzá rövidesen az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×