eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A műszakilag elkészült újjáépülő Lovarda a budai Várban 2020. február 7-én. A régi pompájában helyreállított és multifunkcionális rendezvénytérnek szánt épületet jövőre adják át a környezetének rendezése és akadálymentesítése után. A Hauszmann Alajos által tervezett és 1902-ben felavatott épület a második világháborúban megsérült, és bár helyreállítható lett volna, 1950-ben mégis lebontották. Most 70 év után született újjá a Nemzeti Hauszmann Program keretében.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Így újul meg a korhű Budavári Palotanegyed

Az első átadott épületek bizonyítják, hogy lehetséges a teljes történeti rekonstrukció a Budavári Palotanegyedben: a Nemzeti Hauszmann Program első hároméves etapja 2021 végén zárul le.

Három alapvető területen zajlik a Budavári Palotanegyed történeti rekonstrukciója a tizenkét éven át tartó Nemzeti Hauszmann Programban, melyből egy területen szinte végeztek már a szükséges munkálatokkal – mondta el az InfoRádióban a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos. Ez a sikeres terület a zöldterületek rendbetétele: mint azt Fodor Gergely elmondta, míg korábban bokatörés nélkül szinte lehetetlen volt a Clark Ádám térről gyalogosan feljutni a várhegyen át a palotába, mostanra mind a Király-lépcső, mind az Ellyps-sétány megújult.

A program második pillére az ideológiai okokból lebontott épületek visszaépítése:

a lovarda, a Stöckl-lépcső és a főőrség rekonstrukciójával végeztek.

"Ezeket korhűen helyreállítottuk, a látogatók már meg is ismerhetik az épületeket a Budavári Séták segítségével" – mondta a kormánybiztos, hozzátéve, van még dolguk a Csikós-udvaron: tereprendezés, valamint liftek és a Hauszmann-rámpa megépítése is vár rájuk, mindezt jövő novemberben szeretnék átadni majd az itt lakóknak és az ide látogatóknak.

A visszaépítések közé tartozik továbbá az egykori Vöröskereszt Egylet székházának újjáépítése: ennek helyén jelenleg foghíjtelek áll a Dísz tér sarkán. József főherceg felrobbantott palotáját és annak kertjét, valamint a Honvéd Főparancsnokság kupolás épületét is rekonstruálniuk kell még a program keretében.

A harmadik pillér a legnagyobb feladat, egyben munkájuk ékköve is Fodor Gergely szerint, ez pedig nem más, mint a Budavári Palota történeti rekonstrukciója.

"Ha tizenkét év alatt tudunk végezni a Királyi Palota történeti tereinek rekonstrukciójával, illetve a külső homlokzat és a tetőszerkezet helyreállításával, akkor minden munkatársam nagyon büszke lehet magára" – fogalmazott a kormánybiztos.

Azt is elmondta, csaknem félszáz szakember dolgozik a korabeli anyagok felkutatásán, hogy lehetőség nyílhasson a korhű visszaépítésre.

"Eddig teljesen eredményesek voltak,

korabeli szállítólevelek, anyagminták és fényképek is lehetővé teszik, hogy az épületek valóban korhűek legyenek"

– fogalmazott. A munka minőségére véleménye szerint bizonyítékot jelet a már rekonstruált lovarda és főőrség épülete.

Fodor Gergely arról is beszélt, az első három évre tízmilliárd forintos keretet kaptak, jövőre kell újra a kormányhoz fordulni az engedélyes és kiviteli tervekkel a további finanszírozás érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×