eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Percről percre - a koronavírus-járvány szerdai hírei

Világszerte 64 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig a másfél millióhoz közelít. Itthon rekordszámú új elhunytról érkezett jelentés. Minde hír a járványról és annak hatásairól.

2020.12.02. 05:20

Kései lehet a fellépés az oltásellenesekkel szemben

Az oltásellenesek kedvenc platformja, a Facebook több, a mozgalomhoz kötődő oldalt távolított el a közelmúltban, ez azonban nem fogja megakadályozni azt, hogy a vakcinát ellenzők megtalálják a meggyőzhető internetezőket.

2020.12.02. 06:00

Adóemelési stopot rendelt el a kormány az önkormányzatoknál

A Pénzügyminisztérium kedd éjjel számolt be az újabb, gazdaságvédelemmel és családvédelemmel összefüggésben meghozott lépésről. Ezzel nehéz helyzetbe kerül számos önkormányzat.

2020.12.02. 08:05

A túlsúly az egyik legnagyobb rizikófaktor, az elhízottakat hamar kell oltani

A koronavírus elleni oltást leghamarabb valószínűleg az egészségügy frontvonalában dolgozók és az idősek kapják majd meg világszerte, az alapbetegségek terén viszont súlyozni kell. A BMI-t érdemes lehet figyelembe venni döntéskor, akár az elhízás ,értéke is megmutathatja, ki az, akinek fontos lehet az oltás.

2020.12.02. 08:27

Engedélyt kapott Nagy-Britanniában a Pfizer covid-oltása

Nagy-Britannia az első nyugati ország, amely megkezdheti a leginkább veszélyeztetettek tömeges immunizációját.

2020.12.02.09:04

Soha nem haltak meg annyian egy nap alatt a járványban itthon, mint most

7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

2020.12.02. 10:05

A kanyarban előzhet Kína?

A koronavírus-járvány kiindulópontjának tekintett Kínában, ahol május óta nem jelentettek halálos áldozatot a fertőzéssel összefüggésben, ma már egy új, érintésmentes, fenntartható gazdasági modell kialakításán dolgoznak – ezt mutatja be vendégcikkében az MNB két munkatársa, Szabó Dávid és Puhl Györgyi.

2020.12.02. 10:32

Másodszor is megugrott az ételfutárok száma

A november 11-e óta érvényes korlátozó intézkedések értelmében az éttermek ma már csak elvitelre szolgálhatják ki vendégeiket - az igény pedig jókora.

2020.12.02. 11:07

Középfokú felvételi: fontos határidő közeleg

Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások - közölte az Oktatási Hivatal. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával tartják meg január 23-án.

2020.12.02. 11:53

Maruzsa Zoltán: megtartják a középiskolai írásbeli felvételiket

Minden korábbinál több halálos áldozatot követelt a koronavírus-jávány az elmúlt 24 órában. A járványügyi védekezésért felelős operatív törzs a legfrissebb adatokról tájékoztat. Kövesse velünk élőben!

2020.12.02. 12:41

Hogyan válasszunk majd a koronavírus-oltások közül? Szlávik János válaszolt

A járvány magyarországi tetőzéséről és az oltási regisztrációról is beszélt a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa.

2020.12.02. 13:09

Rekordot döntenek az idén a patikák

Az első hullám idején kiugró gyógyszervásárlás az éves adatokon is meglátszik majd.

2020.12.02. 13:15

Egy megyeszékhelyre jelzett rosszabbodó vírushelyzetet a szennyvízvizsgálat - térkép

Egy másikban csökken, a többi helyen magas szinten stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége.

2020.12.02. 13:37

A karácsony is szigorral teli lesz Olaszországban

Minél jobban korlátozni kell az emberek közötti találkozást - mondta az egészségügyi miniszter.

2020.12.02. 14:18

Rekordot döntött az áldozatok száma Németországban

Az új fertőződések száma viszont csökkent.

2020.12.02. 15:19

Beszédes ábrákon a koronavírus magyarországi terjedése

A magyarországi Covid-19 járvány első és második hullámának hőtérképe látványosan különbözik.

2020.12.02. 16:00

Vége az országos karanténnak, de szinte mindenkinek maradt a szigor Angliában

Bár nyitnak a boltok és vendéglátóhelyek, az emberek szigorúbb covid-korlátozásokkal néznek szembe, mint a lezárás előtt. Közben a parlament a kormánypárti képviselők egy részének lázadása ellenére elfogadta az új karanténszabályokat.

2020.12.02. 16:49

Tíz nagy központban kezdik meg Angliában a koronavírus elleni oltásokat

Európában elsőként jóváhagyták a brit hatóságok a Pfizer koronavírus elleni szérumának használatát. A szérumból brit illetékes szervek 40 millió adagot vásároltak.

2020.12.02. 17:09

Koronavírus: sokan örülhetnek a friss ukrán enyhítésnek

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szerdára megint több mint 13 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, viszont hosszú idő után most először ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan megfertőződtek. A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy megszünteti a hétvégi zárlatot.

2020.12.02. 17:20

Hétvégi Normafa-járatot indít a BKK

A Hegyvidéki Önkormányzat legutóbb már visszafordította az autósokat, ha betelt a fenti parkoló, mert olyan nagy volt a tumultus. Ezen próbálnak enyhíteni.

2020.12.02. 17:49

Pozitív következmény is van

A koronavírus-világjárvány következtében több mint 200 ezer új önkéntes csatlakozott a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségéhez (IFRC) - közölte a humanitárius szervezet szerdán Genfben. Az IFRC szerint az önkéntesek élelmiszerrel látják el a veszélyeztetett embereket, szállítják, tesztelik és pszichológiai támogatásban részesítik őket. "Bár a jövő sivárnak tűnhet, és a világ megosztott a vírus miatt, minden egyes cselekedet, amely a szolidaritásra, a békére, a segítségnyújtásra és a közösség támogatására irányul, számít" - fogalmazott egy közleményben Francesco Rocca, az IFRC elnöke. Mintegy 78 ezer ember csatlakozott az IFRC-hez az Egyesült Államokban, körülbelül 60 ezer Olaszországban, és mintegy 48 ezer Hollandiában, körülbelül 35 ezer pedig Kenyában. Az önkéntesek között nővérek, tanárok és diákok, illetve munkanélküliek és a járvány miatt kényszerszabadságolt dolgozók is találhatóak. Az IFRC több mint 120 millió svájci frankot (csaknem 40 milliárd forintot) osztott szét 153 nemzeti szervezete között a járvány első hat hónapjában. (MTI)

2020.12.02. 17:50

Tovább szenved az olasz foci

Stefano Pioli kigyógyult a koronavírusos fertőzésből, így csütörtökön már ismét ő ülhet az olasz bajnokságban éllovas AC Milan labdarúgócsapatának kispadján. Az 55 éves szakembernek több mint két hete lett pozitív a koronavírustesztje, de együttese nélküle is remekelt, megnyerte mindkét bajnoki találkozóját, valamint döntetlent játszott az Európa-ligában. Pioli csütörtökön a vendég Celtic Glasgow elleni El-mérkőzésen tér vissza. Egy másik olasz együttes, a Fiorentina pedig éppen most veszítette el trénerét, mivel Cesare Prandelli megfertőződött a koronavírussal. A 63 éves tréner alig egy hónapja írt alá másodjára a firenzei gárdához, amely vezetésével elvesztette az első két összecsapását. (MTI)

2020.12.02. 17:52

Válságban a milánói Scala is

Huszonhatmillió euróra rúg a milánói Scala idei bevételkiesése a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt korlátozó intézkedések miatt - közölte Dominique Meyer, az operaház művészeti vezetője a Sole 24 Ore milánói gazdasági lappal. "A legnagyobb problémánkat a bizonytalanság jelenti. Ezen bizonytalanság miatt nagyon nehéz az idei szezonra tervezni" - mondta az intendáns, aki a Bécsi Állami Operaház éléről márciusban érkezett a Scalába. Elmondta, hogy még mindig nem világos, mikor nyithatja meg kapuit a Scala a közönség előtt. "Ne lesz egyszerű a közönséget ismét behozni a színházba akkor, amikor az embereknek félelmei vannak" - hangoztatta Meyer, aki hónapok óta az új szezon programján dolgozik. "Már 13 vagy 14 különböző programot vázoltunk fel a szezonra. Minden egyes alaklommal kapcsolatban kell lépni a művészekkel, szerződéseket kell írni, majd aztán elöről kell kezdeni az egészet. Az első félévnek nagyon körültekintően megyünk neki, 2021 őszére keveset kell változtatni a programon" - magyarázta. Az intézmény a hagyományos december 7-i évadnyitó operaelőadás helyett a koronavírus-járvány miatt üres széksorok előtt rendez zenei és táncgálát az északolasz nagyváros védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján, amelyen hagyományosan kezdetét veszi az operaház új évada. A második világháború óta nem fordult elő, hogy ne tartsák meg a nyitógálát. Helyette december 7-én áriákból és duettekből, valamint balettrészletekből álló műsort közvetítenek, amelyben számos világsztár, köztük Plácido Domingo, Jonas Kaufmann, Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak és Vittorio Grigolo is fellép. A műsor egyes részei élőben láthatók, míg egyes művészek az utazási nehézségek miatt felvételről szerepelnek. A gálát élőben közvetíti az olasz köztévé és streamelve is megtekinthető lesz. Olaszországban októberben zártak be a színházak és koncerttermek a koronavírus-járvány második hulláma miatt. A Scala júliusban nyithatott ki, miután a járvány első hulláma miatt négy hónapra bezárta kapuit. (MTI)

2020.12.02. 17:58

Napokon belül oltani kezd Oroszország

Az orvosok és a tanárok azonnal kapnak a vakcinából, utána a többiek.

2020.12.02. 17:59

Otthon is fel kell vennünk a maszkot, ha... - a WHO friss intelmei

Ha nem szellőzik a lakásunk megfelelően - ez az egyik körülmény. A többivel is előállt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

2020.12.02. 18:12

Belgium is tudja már, mikor akar oltani először

Belgium készen áll arra, ha biztonságos vakcina áll rendelkezésre, hogy akár már január ötödikén megkezdje a lakosság beoltását - közölte Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdán A Le Soir című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint De Croo megerősítette: noha az oltási stratégia utolsó részleteit a tartományi kormányoknak még jóvá kell hagyniuk, a szövetségi kormány terve elkészült, amely egyértelműen meghatározza a beoltás menetét, ennek keretében azt, hogy kik részesülhetnek benne először. A La Libre Belgique című belga napilap szerint a kormányközi egyeztetésen Elio Di Rupo, az ország francia nyelvű régiójának, Vallóniának a miniszterelnöke közölte, hogy az első szakaszban a lakosságnak csak nagyon kis csoportja kaphat oltást, köztük minden bizonnyal a kórházak egészségügyi dolgozói. A teljes lakosság oltása még nagyon sokáig várat magára, ezért mindenkinek türelmesnek kell lennie - figyelmeztetett. A napilap arról is beszámolt, hogy Belgiumban egyre több korábbi fertőzött hagyhatja el a kórházakat, az elmúlt 24 órában 320-an. A kórházakban ápoltak száma több mint négy hét után szerdán négyezer alá csökkent, jelenleg 3707-en szorulnak kórházi ápolásra, közülük 854-et intenzív ellátásban részesítenek. Ez 46-tal kevesebb a kedden közölt adatoknál. Az elmúlt hét nap folyamán átlagosan naponta 204 embert szállítottak kórházba. A héten átlagosan naponta 2305 új koronafertőzést azonosítottak az országban, amit 29 százalékkal marad el a megelőző hét adataitól. A járvány kezdete óta 579 212 megerősített fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban. A héten naponta átlagosan 123 ember halt meg a fertőzés okozta szövődmények miatt, ez az adat 25,8 százalékkal marad el az egy héttel korábban feljegyzettektől. A járvány következtében 16 786 ember halt meg Belgiumban, az elmúlt 24 órában 141-en. Jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 338,5 fertőzött jut, ez a mutató egy hét alatt 57 százalékkal zsugorodott. (MTI)

2020.12.02. 19:08

Kásler Miklós bejelentést tett a tesztelésben résztvevő egyetemisták számára

Nem lesz gond a félév befejezésével, ha ez az oktatásért felelős tárcán múlik. A könnyítések részleteit hamarosan szintén elárulják.

2020.12.02. 19:48

Jelentősen nőtt a számlatartozás a járvány kitörése óta

Duplájára nőtt a járvány kitörése óta a lejárt számlatartozások állománya Magyarországon, a késve fizetések listáját a vegyipar vezeti.

2020.12.02. 20:06

Enyhítés jön Ausztriában - itt vannak a részletek

Jövő hétfőtől "új élet" vár nyugati szomszédunk, vagyis "a laboratórium" polgáraira.

2020.12.02. 20:07

Idénymunkásokat "kölcsönöz" Franciaország

Mintegy háromszáz marokkói idénymunkás érkezik decemberben Franciaország délkeleti részére a helyi gazdák kérésére, akik munkaerőhiányban szenvednek a koronavírus-járvány miatti európai határzár következtében - jelezték szerdán hivatalos források. A marokkóiak érkezésének dátumát még nem határozták meg, de Bouches-du-Rhone et Vaucluse megyék gazdáinak költségére már készítik elő szállításukhoz a különgépet - mondta Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója a francia hírügynökségnek. A járat december folyamán érkezik, fedélzetén mintegy háromszáz idénymunkással - tette hozzá. A marokkóiakra elsősorban a zöldség- és gyümölcstermelőknek van szüksége: az idénymunkások a termés begyűjtésén kívül előkészítő munkákat is végeznek a földeken az ültetésekhez. A beutazásuk és szállásuk költségeit a gazdák állják. Az OFII már októberben is létrehozott egy légi hidat mintegy 900 marokkói idénymunkás számára, akik Korzika szigetén klementint szüreteltek, később pedig 36-an Lot-et-Garonne megyébe érkeztek. A marokkói idénymunkásukat az induláskor és az érkezéskor is tesztelik koronavírusra, majd hét nappal az érkezésük után még egy szűrésen át kell esniük. A koronavírus-járvány miatti európai határzár miatt Franciaország csak fokozottan tudott idén idénymunkásokat foglalkoztatni az észak-afrikai országokból, miközben általában az idénymunkások jelentős többsége ezekből az államokból szokott érkezni. (MIT)

2020.12.02. 20:08

EU: ne legyen összevisszaság karácsonykor!

Az Európai Bizottság szerdán koordinált fellépésre és az egészségügyi rendszereik megerősítésére szólította fel az EU-tagállamokat, annak érdekében, hogy elkerüljék a koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulását a karácsonyi és újévi ünnepek alkalmával. A brüsszeli testület arra is felkérte tagországokat, hogy fokozottabban ellenőrizzék a fizikai távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó rendeletek betartását, és legalább hétnapos karanténkötelezettséget írjanak elő az ünnepi családi találkozók előtt és után. A bizottság álláspontja szerint a tömegrendezvényeket be kell tiltani, míg átlátható szabályok mentén a kisebb rendezvények megengedhetők. A brüsszeli vezetés arra ösztönözte továbbá a tagállamok kormányait, hogy hosszabbítsák meg az iskolások téli szünetét, vagy az ünnepek után írjanak elő online tanulást, ezzel is lassítva a járvány terjedését az iskolákban. Az egészségügyi intézményeket fel kell készíteni az ünnepek után lehetséges túltelítettségre, fokozni kell a védőfelszerelések mennyiségét és megerősíteni a tesztelési kapacitásokat. A bizottság továbbá készen áll arra is, hogy támogassa a tagállamokat oltási programjuk kidolgozásában. Az uniós testület szerint a külföldre utazás az ünnepek alatt nem fokozza" jelentős mértékben" a fertőzés terjedésének kockázatát. Óva intett viszont, a személyes részvételtől az ünnepekhez kapcsolódó egyházi rendezvényeken, a bizottság ehelyett az eseményekről szóló rádió-, tévé- és online közvetítések követését ajánlja. (MTI)

2020.12.02. 20:09

Elmehetnek síelni a franciák, csakhogy...

A francia kormány hét nap karanténra kötelezi a külföldi síelésről hazatérőket az év végi ünnepek idejét - közölte szerdán Jean Castex miniszterelnök. "Annak megakadályozására, hogy a franciák azon szomszédos országok sípályáin megfertőződjenek a koronavírussal, amelyek kinyitották a síparadicsomaikat, karantént fogunk bevezetni" - mondta a miniszterelnök a BFM hírtelevízióban Spanyolországra és Svájcra utalva. A határmenti megyék prefektúrái rendelhetik majd el a hétnapos karantént a svájci vagy spanyol sípályákról hazatérő franciáknak. "Ebből azt a következtetést érdemes levonni, hogy nem megyünk Svájcba síelni" - fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnöki hivatal közlése szerint a több mint 100 ezer határmenti ingázóra nem vonatkozik a korlátozás. Az egészségügyi rendkívüli állapot jogi kerete lehetőséget biztosít a karantén elrendelésére egy állampolgár otthonában vagy egy erre kijelölt szálláshelyen. A hatósági karantén vonatkozni fog az érintett övezetekből (Svájcból, Spanyolországból és Ausztriából) érkező külföldiekre is, de annak pontos meghatározását még nem tisztázta a kormányzat. A francia határok a schengeni övezet tagállamaiból érkezők és az onnan hazatérő franciák számára jelenleg korlátozások nélkül nyitva állnak, a határállomásokon és a repülőtereken ingyenes koronavírus-tesztelést ajánlanak fel az utazóknak, de hatósági karantén senkinek nem kötelező. A síelés miatti korlátozások részenként a kormány azt is tervezi, hogy az utazókat csak negatív koronavírus-teszttel engedné be az országba. Az erről szóló rendelet a következő napokban jelenik meg - jelezte a miniszterelnöki hivatal. Miután a franciaországi sífelvonók a koronavírus-járvány miatt az év végi ünnepek idejére nem nyithatnak ki, Emmanuel Macron államfő kedden "korlátozó és elrettentő intézkedéseket" helyezett kilátásba annak megakadályozására, hogy a franciák külföldre, elsősorban Svájcba utazzanak síelni. Jean Castex elmondta: jobban szerette volna "az európai harmonizációt" a sípályák kinyitásának kérdésben, de míg Franciaország, Németország és Olaszország egyeztetett a zárva tartásról, "a spanyolok és a svájciak jelenleg nem ilyen döntések felé tartanak". (MTI)

2020.12.02. 20:10

Egy nap, 32 ezer török

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 31 923 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, így a mutató az előző napi adathoz képest 1813-mal nőtt - közölte a török egészségügyi minisztérium. A napi esetszám az elmúlt napokban 30 ezer közelében alakult, hogy Ankara mintegy négy hónap szünet után múlt szerdán újból ismertette az adatot. A fertőzöttek napi száma az eltelt egy hétben 28 351 és 31 219 között ingadozott, míg a mostani érték ettől a sávtól valamelyest felfelé látszik elmozdulni. A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazást használta. A kifejezés alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értették. Ennek következtében az országban eddig igazolt összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert. Szerdán immár tizedik napja, hogy a kis-ázsiai országban rekordszámú ember veszti életét a fertőzés szövődményeiben, ezúttal 193-an hunytak el, és a halálos áldozatok száma 14 129-re emelkedett. A keddi adat 190 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma is tovább nőtt, mintegy 200-zal, 5303-ról 5502-re. A gyógyultak száma 4821-gyel 414 141-re emelkedett. A 83 milliós országban mostanáig csaknem 19 millió vírustesztet végeztek el. Törökországban kedd este új szabályok léptek életbe. Immár az egész hétvégén, valamint a hétköznap éjszakákon is kijárási korlátozás van érvényben. Ugyanakkor a rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve a logisztikai, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az erdészeti szektort továbbra sem befolyásolja. Az intézkedés értelmében az emberek hétköznapokon este 21 órától reggel 5 óráig nem, péntek este 21 órától hétfő reggel 5 óráig pedig kizárólag bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen. A temetéseket és az esküvőket már csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozikat követően a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztik működésüket. Törökországban a járvány tavaszi hulláma során sok más szigorú intézkedés mellett a tartományok közötti utazást is korlátozták, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk. Ankara az őszi hullám során még nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, mint az európai országok. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban. (MTI)

2020.12.02. 20:21

Vakcinák - fontos figyelmeztetés az Interpoltól

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos bűncselekmények veszélyére figyelmeztetett szerdán az Interpol nemzetközi rendőri ügynökség, kiemelve, hogy a szervezett bűnözői csoportok hamisított vakcinák árusításába kezdhetnek.

2020.12.02. 21:22

Rossz hír a spanyol családoknak karácsonyra

Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb két külön háztartásból nem több, mint tíz ember ünnepelhet együtt - ismertette a spanyol egészségügyi miniszter a szerdán elfogadott szabályozást. Salvador Illa madridi sajtótájékoztatóján elmondta: december 23-a és január 6-a között nem lehet szabadon közlekedni az ország tartományai között, csak kivételes okokkal, mint amilyen például a munkavégzés, az orvosi ellátás, vagy ebben az esetben a közeli hozzátartozó meglátogatása. A tartományok többségében ez nem jelent különösebb változást, mivel a be-, illetve kilépés jelenleg is korlátozott. Az október 25-e óta érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat szenteste és szilveszter éjjelén hajnali fél kettőig hosszabbítják meg. Most régiónként eltérő, hogy este 10-kor, 11-kor vagy éjfélkor veszi kezdetét. "Nagy a tét. (...) Nem örömünkben, vagy mások életének akadályozása miatt hozzuk ezeket az intézkedéseket" - fogalmazott a tárcavezető, emlékeztetve a járvány megfékezésére tett eddigi erőfeszítésekre. Kérdésre válaszolva elmondta: az ismertetett rendelkezések kötelezőek az autonóm tartományok számára, miután a tartományközi tanács támogatta az elképzeléseket. A régiók közül Katalónia és Madrid nem szavazta meg a javaslatot. Az ünnepi időszakkal kapcsolatban számos ajánlás is született, például, hogy a hazautazó diákok az indulás előtti tíz napban önként korlátozzák társas kapcsolataikat, vagy hogy a templomokban ne énekeljenek, hanem felvételről szóljon zene. Salvador Illa szerint a járványügyi adatok ugyan folyamatosan javulnak, de továbbra is óvatosságra intenek. Százezer emberből átlagosan 251-en fertőzött az országban, az elmúlt 24 órában ötezer új esetet diagnosztizáltak, míg a regisztrált fertőzöttek száma több mint kilencezerrel nőtt. Egy hét alatt több mint ezren hunytak el a fertőzés következtében. A járvány kezdete óta több mint 1,6 millióan kapták el bizonyítottan a fertőzést, az elhunytak száma közelít a 46 ezerhez. (MTI)

2020.12.02. 21:41

A rádió fontos volt idén

Egy spanyol tanulmány szerint a koronavírus-járvány alatt a rádió bizonyult az egyik legfontosabb információforrásnak, és műsorai jól alkalmazkodtak a rendkívüli körülményekhez. A rádió mindig olyan médium volt, amely könnyen alkalmazkodik a válsághelyzetekhez. A történelem során, súlyos természeti katasztrófák és egészségügyi vészhelyzetek idején a rádió vezető szerepet töltött be annak köszönhetően, hogy ez a leguniverzálisabban, legegyszerűbben és legkönnyebben hozzáférhető médiaforrás. A koronavírus-járvány alatt pedig ismét kulcsszerepet töltött és tölt be a tájékoztatásban - idézte a Pompeu Fabra Egyetem (UPF) által publikált tanulmányt a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál. A szerzők feltárták a rádió jelentőségét a krízishelyzetekben, elemezték a legfontosabb spanyol és nemzetközi rádióállomások által a világjárvány kitörése után nyújtott információkat, és összegyűjtötték a rádiók által végrehajtott legérdekesebb kezdeményezéseket. A tanulmány szerint Spanyolországban a pandémia alatt megnőtt a rádiók hallgatottsága. A legtöbben a reggeli csúcsidőben hallgattak rádiót, de a karantén alatt a napközbeni hallgatottság is nőtt, különösen délben és délután. A hallgatottság legnagyobb növekedése a hagyományos, általános rádióállomásoknál következett be, a zenei csatornák hallgatottsága csökkent. A rádiók emelkedő népszerűségét más országokban is tapasztalták a kutatók. Az Egyesült Királyságban a kereskedelmi rádiók hallgatottságában a Radiocentre adatai szerint egy óra 45 perces növekedést mértek. A BBC szerint a rádióhallgatás 18 százalékkal nőtt. Olaszországban az Európai Rádiók Szövetségének adatai alapján a hallgatók száma 2,4 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államokban pedig 28 százalékos volt a rádióhallgatás növekedése. Ausztráliában a pandémia alatt a lakosság 72 százaléka hetente legalább egy óra 46 percig hallgatta a rádiót. Indiában a lakosság 82 százaléka hallgatott rádiót a pandémia alatt, ami 23 százalékos növekedést mutat. Dél-Afrikában pedig a műsorszolgáltatók szövetségének felmérése szerint a hallgatók 36 százaléka többet rádiózott a pandémia alatt. A rádiócsatornáknak alkalmazkodni kellett az új helyzethez, otthonról dolgozó szakemberekkel és a programjaikba beillesztett koronavírussal kapcsolatos tartalmakkal. Ahogy más krízisek idején, a rádió hallgatottsága nőtt, a médium segített enyhíteni a világjárvány pszichológiai hatásait. A tanulmány megállapítása szerint a rádió technikai egyszerűsége hozzájárult, hogy az állomások továbbra is rendszeresen sugározhassanak. A rádiócsatornák világszerte sokféle kezdeményezéssel reagáltak a pandémiára. Sokan külön programokat vagy podcastokat szenteltek a világjárványnak, áttekintették a pandémia történetét. A rádió központi szerepe a tanulmány szerzői szerint abban is megmutatkozik, hogy a világ különböző rádióállomásai számos kezdeményezést szerveztek, köztük szolidaritási akciókat a pandémiában érintettek megsegítésére. (MTI)

2020.12.02. 22:31

Koronavírus - Németországban minden így marad az ünnepek alatt is

Angela Merkel "alapvetően változatlan intézkedésekről" tett bejelentést szerda este.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×