eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Szórakozóhelyek a liverpooli Matthew Streeten 2020. október 13-án este. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében október 14-től időlegesen bezárják a vendéglátóhelyeket az észak-angliai nagyvárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Vége az országos karanténnak, de szinte mindenkinek maradt a szigor Angliában

Szerdán ért véget a második karantén a brit lakosság döntő többségét adó Angliában. Bár nyitnak a boltok és vendéglátóhelyek, az emberek szigorúbb covid-korlátozásokkal néznek szembe, mint a lezárás előtt. Közben a parlament a kormánypárti képviselők egy részének lázadása ellenére elfogadta az új karanténszabályokat.

Furcsa szerdára ébredtek az angolok. Egyrészt véget ért az országos karantén, másrészt a lakosság 99 százaléka szigorúbb szabályoknak kénytelen megfelelni, mint a lezárás előtt.

Mindössze három gyéren lakott körzetben, ahol az angliai lakosság 1 százaléka él,

  • a nyugati Cornwall megyében,
  • a Wight-szigeten
  • és a Scilly-szigeteken

engedélyezett a különböző háztartásokban élők zárt térben való keveredése. Ezzel szemben több mint 55 millió angliai lakosra immár vagy a 2-es (középső) vagy a 3-as (legmagasabb) készültségi fokozat vonatkozik.

London megúszta, Liverpool fellélegezhet

Az elviselhetőbb, középső sávba került 32 millió ember – köztük London lakossága. A 3-as szinthez hasonlóan, ők sem látogathatják otthonaikban barátaikat és családtagjaikat. Ugyanakkor beülhetnek az éttermekbe és kocsmákba a velük egy fedél alatt élőkkel.

Azoknak, aki igazán társadalmi életet akarnak élni, hozzá kell szokniuk a hideghez. A kerthelyiségekben és parkokban lehet ugyanis találkozni azokkal, akik máshol élnek.

A 2-es készültségi sávban élők járhatnak még bevásárolni, konditerembe, moziba és színházba is.

A fennmaradó 23 millió – az országrész 40 százalékát adó - angliai lakos számára közben a gyakorlatban fennmarad a korábbi szigor, annyi könnyítéssel, hogy ők is járhatnak edzőterembe, uszodába és fodrászhoz. Innen nem szabad máshová utazni, illetve ide beutazni.

A 3-as sávba esik több északangol város, köztük Manchester és környéke, Liverpool viszont megúszta a totális szigort. A közép-angliai Stratford-upon-Avon, Shakespeare szülőhelye is a legszigorúbb sávba került. „Sokan nem tudják elhinni és nagyon dühösek” – mondta a helyi önkormányzat vezetője.

A konzervatív lázadás ellenére is átment a karanténtörvény a házon

Az új, regionális szinten bevezethető karantén-intézkedéseket kedden a brit parlament is megszavazta,

ám Boris Johnson miniszterelnök tekintélyét alaposan megtépázta,

hogy a konzervatív kormánypárt 50 képviselője fellázadt és a kormány ellen szavazott.

Szerintük a korlátozások túl szigorúak, rosszul alkalmazzák azokat, elégtelen bizonyítékon alapulnak és tönkreteszik az általuk képviselt körzetek gazdaságát. Az ellenzéki Munkáspárt tartózkodott a szavazásnál, de a javaslat még is így átment a házon.

Az üzletek karácsonyi rohamban reménykednek

Bár a négyhetes, általános karantén feloldása sokak számára nagyobb szabadságot hoz, Matt Hancock brit egészségügyi miniszter figyelmeztetett: „túl korai még levenni a lábunkat a pedálról”.

A következő néhány hónap terheli majd meg leginkább a brit egészségügyi szolgálatot, ezért létfontosságú, hogy az emberek betartsák a szabályokat, a biztonsági távolságot, alaposan megmossák a kezüket és felvegyék a maszkot” – mondta.

Az angliai karantén vége azt is jelenti, hogy kinyithatnak a nem alapvető fontosságú cikkeket árusító üzletek. A nagy láncok, mint például a John Lewis, a Primark, az IKEA és mások azt remélik, hogy a járvány ellenére beindul a karácsonyi bevásárlás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×