eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A Gyógyszerészi Kamara által a gyógyszerszedés hatékonyságának javítására indított program sajtótájékoztatójának helyet adó budapesti Róna Patika 2019. szeptember 4-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Rekordot döntenek az idén a patikák

Az első hullám idején kiugró gyógyszervásárlás az éves adatokon is meglátszik majd.

Az idén elérheti a 700 milliárd forintot is a hazai gyógyszertárak forgalma – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke. Ez a tavalyihoz képest csupán néhány százalékos emelkedés annak ellenére, hogy a statisztikák szerint egyes hónapokban kiugró gyógyszerfogyasztás, akár 59 milliárd forintnyi is volt.

A vényköteles készítmények 2020-as patikaforgalma szeptemberig 416 milliárd forint volt. A 2019‑es adat még nem áll rendelkezésre, a 2018-as belföldi gyógyszertári forgalom 672,5 milliárd forintot, a 2017-es 671 milliárdot tett ki.

Hankó Zoltán beszélt arról is, hogy évente átlagosan 100-120 gyógyszertár esetében okoz problémát a generációváltás, a gyógyszerészek 62 százaléka 46 évesnél, 12 százaléka 62 évesnél idősebb. A gyógyszerészeknek a tulajdonszerzésnél a legnagyobb probléma a saját tőke hiánya, ezért kijelölték a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, hogy új programjai révén a hazai patikák nagyobb hányada lehessen magyar gyógyszerészek tulajdonában. A Hiventures már tételesen egyeztetett a kamarával a patika-tőkealappal kapcsolatos eljárásrendről, és kijelölte azt a vezetőt, aki véglegesíti az eljárásrendet.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×