eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Az egyik tűzoltó orrából vesz vizsgálati mintát egy vöröskeresztes önténtes a Drezdában létesített autós tesztállomás megnyitásának napján, 2020. április 15-én, a koronavírus-járvány idején. Németországban 132 210 regisztrált koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, 3495-en életüket veszítették.
Nyitókép: Jens Meyer

Rekordot döntött az áldozatok száma Németországban

Az új fertőződések száma viszont csökkent.

Az utóbbi 24 órában 487 haláleset történt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Így

már 17 123 áldozata van a járványnak.

Az eddigi rekord 426 volt, az előző héten pénteken, november 27-én jegyezték fel.

Ugyanakkor az új fertőződések száma csökkent. Az RKI-hoz egy nap alatt 17 270 pozitív vírustesztről érkezett jelentés. Ez csaknem tízszázalékos csökkenés az egy héttel korábbi 18 633-hez képest.

Az új esetekkel együtt 1 084 743 ember szervezetében mutatták ki a vírust, amelyet nagyjából kétharmaduk már legyőzött.

A járványhelyzet tartományonként eltérő,

a legsúlyosabb Szászországban, ahol az utóbbi hét napon százezer lakosonként 257 új esetet regisztráltak, ami csaknem a duplája a 16 tartományt együttvéve számított 137-nek.

Ezért a tartományi kormány a tavaszi első hullám idején alkalmazott megoldásokhoz hasonlóan szigorú intézkedéseket vetett be.

A legfontosabb a kijárási korlátozás, amely csaknem valamennyi járásban érvényes. A négymillió szászországi lakos túlnyomó többsége csak feltétlenül szükséges esetben - például bevásárlás, munkavégzés - és a lehető legrövidebb időre hagyhatja el otthonát. Korlátozták egyebek mellett a szeszesital-forgalmazást is. Ugyanakkor a legtöbb szolgáltatás és a kiskereskedelem továbbra is működhet, eltérően a gazdaságot csaknem teljesen befagyasztó tavaszi zárlattól.

A lakosságnak fegyelmezetten be kell tartania az összes szabályt, és legkésőbb karácsonyig vissza kell szorítani a vírust. "Az alternatíva a teljes zárlat és a teljes kijárási tilalom, amit mindenképpen el kell kerülni" - mondta Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök a ZDF országos köztelevíziónak.

Kiemelte, hogy az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher is vészesen nő. A kórházak "szélsőségesen feszített helyzetben", teljesítőképességük határának közelében vannak, "pedig még el sem kezdődött az influenzaszezon" - mondta a politikus.

Németország egészét tekintve a legnagyobb nyomásnak kitett intenzív osztályokra nehezedő teher némileg csökken. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a hétfői hét után kedden további hárommal csökkent, 3918-ra. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2354 beteg - szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 598 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5460 ágy szabad.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×