eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő mentős a mentőautóban 2020. március 25-én a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Kórházánál, ahol koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Felpörgetnék a szűréseket, így segítenek az orvostanhallgatók

Az orvostanhallgatók bevonásával napokon belül az országban 200 mintavételi egység áll szolgálatba, a Semmelweis Egyetem diákjai azonban már csütörtökön elkezdték Pest megyében a koronavírus-gyanús betegek szűrését. A fővárosi orvosegyetemtől heti váltásban 80 hallgató vesz részt a munkában.

Folyamatosan emelkedett az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) a mintavételre szóló megrendelések száma. A korábbi napi 100-150 után szeptember elején 1-2 ezer, majd 5 ezer mintavételt rendeltek meg a háziorvosok, de volt olyan nap is, hogy 12 ezerre nőtt ez a szám – ismertette az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál közölte: ez már olyan kapacitást igényel, amihez jól jön a segítség. Ezért a Belügyminisztérium közreműködésével, a Semmelweis Egyetem hallgatóinak bevonásával 200 mintavételi egység állhat szolgálatba, így

a megnövekedett szám ellenére tudják tartani a határidőket, és reméli, csökkenteni is.

A szervezést a Belügyminisztérium végzi, és a járműveket is a tárca bocsátja rendelkezésre. Az OMSZ feladata a betanítás, amely csütörtökön már meg is kezdődött. Ennek része a védőeszközök használata, a mintavétel folyamat és a fertőtlenítés gyakorlata, az adminisztráció és a kommunikáció is.

A Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzata kedden este értesült arról, hogy rájuk is számítanak a szűrési kapacitás bővítése során. Miután kidolgozták ennek a mechanizmusát, szerda este értesítették ki az érintetteket – mondta el Tripolszky Bálint, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Az OMSZ nyolcvan embert kért, de több mint százan jelentek meg munkára jelentkezve

– emelte ki, hozzátéve, most kirendelés történt, de szeretnének olyan rendszert kidolgozni, amelyben a hallgatók kiválaszthatják, hogy milyen időintervallumban szeretnék a munkát vállalni, a tanulmányokkal is összeegyeztetve.

Tripolszky Bálint hangsúlyozta: tavasz óta az egyetem több ezer hallgatója végzett önkéntes munkát, és már komoly gyakorlatuk volt a mintavételezésben. A hallgatók a mostani négyórás kiképzés után már hozzá is láttak a munkához.

A hallgatók heti rotációban segítenek.

Egy párost egy mintavevő és egy adminisztratív munkát ellátó személy alkot, és egy ilyen egységet napi tíz helyre küldenek ki Pest megyében.

A HÖK elnöke szerint az önkéntesség kifejezetten népszerű a diákok körében, és a hallgatók már eddig is nagy hivatástudatról tettek tanúbizonyságot. Annak érdekében pedig, hogy egy-egy hallgatóra az önkéntesség ne jelentsen vállalhatatlan terhet, a közeljövőben az ápoló szakirányt és a negyedéves hallgatókat is szeretnék bevonni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×