eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban 2019. augusztus 22-én.
Nyitókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban 2019. augusztus 22-én. MTI/Kovács Attila

Palkovics László: értékes időt nyertünk

Sikerült lassítani a járvány terjedését, és május elejétől fokozatosan, szigorú menetrend mellett kezdődhet meg az ország életének és gazdaságának újraindítása – közölte az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére online tudományos konferenciát tartanak a kutatások szerepéről a koronavírus terjedésének fékezését, az egészségügyi védekezésre való eredményes felkészülést szolgáló beavatkozások megalapozásában. Az esemény célja az, hogy a tudományos élet szereplői és a közvélemény számára lehetőséget biztosítson a kapcsolódó döntések, intézkedések szakmai háttereként szolgáló elemzések, modellszámítások megismerésére.

A járvány az első ütemben azt követelte meg, hogy a terjedési sebességének csökkentésével a legrosszabb forgatókönyvvel számolva időt nyerjünk az egészségügyi felkészülésre – emlékeztet a tárca. Az emberek közötti kontaktusok számának drasztikus csökkentése eredményes stratégiának bizonyult, jelentős részben az állampolgárok felelős magatartásának köszönhetően. Mint írják, a kormányzati intézkedések elfogadottsága és betartása magas szintű,

a társadalmi kontaktusok száma településtípusonként különböző mértékben, 70-90 százalékkal csökkent.

2020 áprilisában a napi újonnan megerősített és bejelentett esetszám 14 és 210 között ingadozott Magyarországon. Április 21-ig összesen öt olyan nap volt, amikor 100 fölött volt a bejelentett új megbetegedések száma. Az esetek jelentős hányada azonban néhány zárt közösségben, jellemzően kórházi osztályokon, szociális vagy idősotthonokban bekövetkezett fertőzésekhez köthető. A jelenlegi ismeretek szerint ezeken kívül április első felében naponta 7 és 48 közötti megbetegedést jelentettek, leginkább egy-egy háztartáson belül alakulnak ki néhány fős terjedési láncok, amelyek megszakadnak.

Az új koronavírus tehát nem tudott utat törni, a hatékonynak bizonyult korlátozó intézkedések elrendelése óta a nem intézményi halmozódásokhoz köthető megbetegedések száma meglehetősen stabil. Az országos kiterjedésű járványt a védekezés első fázisában sikerült elkerülni Magyarországon – összegezte az ITM.

Palkovics László nyitóelőadásában elmondta, hogy a megtett lépésekkel és a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően értékes időt nyertünk arra, hogy az egészségügy felkészültségét magasabb szintre hozzuk. A széles körű korlátozó intézkedések fenntartása azonban az ország gazdaságára hosszú távon egyértelműen káros.

A védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuló meghatározása.

A hazai kutatási kapacitások, a tudományos élet képviselőinek szakértelme rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe – fejtette ki.

A jövő héten elindul egy program, többet fogunk mérni, megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége

– jelentette be Palkovics László.

A miniszter előadásában több kérdést felsorolt, amelyekre választ szeretnénk kapni - például lehet-e irányítani a járványt, van-e a vírusnak szezonalitása, mennyit segít a maszk. Szerinte a tudásunk a vírusról, a vírus terjedéséről nem kevesebb, mint bárhol máshol a világon.

A tárca vezetésével egy hónapja epidemiológusokból, matematikai modellezőkből és az egészségügyi ellátórendszer adatait elemző szakemberekből álló munkacsoportok térképezik fel a járvány terjedésével kapcsolatos folyamatokat, kilátásokat. A kutatók munkáját a társadalmi kapcsolatok alakulását vizsgáló hálózatkutatók és szociológusok is támogatják. A szakemberek kapcsolatban állnak a Jakab Ferenc professzor vezette koronavírus kutatócsoporttal. Munkájukat nagyban segítik a már több mint 350 ezer kitöltésnél járó online MASZK kérdőívre adott válaszok is.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is arról beszélt, hogy május 3. után a védekezés új szakasza kezdődik el, és olyan új szabályrendszert kell megalkotni, amellyel a leginkább veszélyeztetett idősek és leginkább fertőzött nagyvárosok védelmét továbbra is megfelelő körülmények között tudják biztosítani, de "az élet és a gazdaság egyre inkább újraindulhat".

Szelídül a járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője a konferencián arról beszélt, hogy Magyarországon lassuló ütemű növekedés látszik, a növekedés üteme csökken, „mintha szelídülne a járvány” – fogalmazott. A növekedési ráta Magyarország esetében a nulla küszöbnél ingadozik. Oroszi Beatrix közölte: a reprodukciós arányszám - ami azt jelzi, hogy milyen gyorsan terjed a járvány - Magyarországon már az 1 körüli értéknél mozog.

Magyarországon „lefojtott” a járvány, de a továbblépéshez, a járvány terjedésének az eredményes megakadályozásához ”bővíteni kell a tesztelést” a következő szakaszban azért is, mert egyrészt a tünetmentesek is fertőzhetnek, másrészt azért tesztelnek, hogy a fertőzési láncot megállítsák - közölte az atv.hu beszámolója szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×