eur:
392.74
usd:
363.06
bux:
72115.62
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Tárgyalnak a minimálbér emelésére vonatkozó megállapodásról

Az ok: a gazdasági teljesítmény a vártnál jobbnak ígérkezik, a számok azonban még nem egyértelműek.

A kétéves bérmegállapodás ellenére újranyitják decemberben a jövő évi minimálbéremelésről szóló tárgyalásokat, így akár még az is megtörténhet, hogy

a tervezett 8 százaléknál nagyobb mértékben nőnek január 1-jétől a legkisebb fizetések

- írta a Népszava. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) hétfői ülésén ugyanis a Pénzügyminisztérium olyan, a gazdaság teljesítményével kapcsolatos adatokat ismertetett a munkaadói és a munkavállalói oldallal, amelyek lehetővé teszik a tavaly év végén megkötött kétéves bérmegállapodás felülvizsgálatát.

A bérmegállapodás az idei és a jövő évre is 8-8 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést ír elő, így a minimálbér a jelenlegi bruttó 149 ezer forintról 161 ezerre, a garantált bérminimum pedig a bruttó 195 ezer forintról jövőre bruttó 210 600 forintra nőne. A megállapodás azonban azt is rögzíti, hogy az emelés mértékét felül lehet vizsgálni, ha ha a végleges mutatók legalább 1 százalékkal eltérnek az előrejelzéstől, vagy a három mérőszám (infláció, GDP-növekedés, termelékenységnövekedés) összesen legalább 2 százalékos eltérést mutat.

Ez a Pénzügyminisztérum adatai alapján megvalósul - igaz, az MNB várakozásai szerint nem.

A munkaadói oldal ezért további adatokat kért a számítással kapcsolatban, illetve szeretnék tudni azt is, milyen teljesítményre számít a kormány 2020-at illetően – közölte a lappal Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A jövő évi minimálbéremelés mértékének újratárgyalását a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kezdeményezte. Kordás László, a MASZSZ elnöke szerint 8 százaléknál nagyobb minimálbéremelésre már az idén is lehetőség lett volna, a MASZSZ emiatt nem is írta alá tavaly a kétéves bérmegállapodást.

A cégeknek, főként a kisebb hazai vállalkozásoknak azonban még az idei, nettóban alig 99 ezer forintot jelentő minimálbér kigazdálkodása is komoly gondot okozott – derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének - éppen a VKF ülése előtt nyilvánosságra hozott, de még áprilisi adatokat tartalmazó - felmérésből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×