eur:
394.75
usd:
367.36
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Szövetségi Légi Erdővédelmi Szolgálat által közreadott képen tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a Krasznojarszki régióban 2019. augusztus 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a hadsereg bevezetését a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító erdőtüzek ellen. Oroszországban mintegy 3 millió hektáron ég a növényzet, közel 150 erdőtűz ellen folyik a küzdelem.
Nyitókép: MTI/EPA

Az erdőtüzekkel még nem lenne baj, sőt

Oroszország 85 régiójából 79-ben tűzveszélyes időszak van ma is, 31 régióban rendkívüli tűzvédelmi készültséget vezettek be. Ugyanakkor a légi oltásért felelős szolgálat jelentése szerint eloltották az erdőtüzeket az országban, mostanra sikerült teljesen megfékezni a nagy júliusi erdőtüzet.

A sok helyen fellobbanó lángtenger, ami Szibériára minden nyáron jellemző, hárommillió hektár tajgaerdőt pusztított el, főként a Bajkál-tó környékén és attól északra, ami a magyarországi erődterületek másfélszerese – ismertette az InfoRádiónak nyilatkozó Gálhidy Lászlót, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse.

Azzal kapcsolatban, hogy a héten még 1600 új tüzet regisztráltak, és júliusban, a nagy erdőtűz idején 20-50 ezer új tűz gyulladt ki, a szakember megjegyezte: a tűlevelű erdőre jellemző, hogy a nyári szárazságok idején

lángra tudnak kapni öngyulladással is, ami velejárója a természetes erdődinamikának

– magyarázta a szakember. Amazóniával ellentétben nem arra kell gondolni, hogy emberek borítják lángba a faállományt, hiszen már egy harmatcseppben összegyűlő hőenergia is be tud indítani egy tüzet, ami aztán a lakatlan területek miatt sokszor akadálytalanul képes terjedni. A tajga erdőségei alkalmazkodtak is ehhez a viszonyokhoz, szükség is van az időnkénti tüzekre, hogy megújuljanak és változatos faösszetételűek legyenek, tette hozzá.

Ugyanakkor nyilvánvaló, folytatta a WWF Magyarország munkatársa, hogy

a klímaváltozás olyan irányba tolja el a folyamatokat, amely már aggasztó, hiszen ekkora területen, mint idén nyáron, nem szokott égni az erdőterület,

az ezzel járó hatalmas füst pedig mérgező anyagok tömkelegét sodorhatja a lakott területekre, katasztrófaközeli helyzetet teremtve – fogalmazott.

Ráadásul az intenzívebb edőtüzek nemcsak a faállományt és az avart perzselik föl, hanem a termőréteget is átforrósítják, valamint az ez alatti, állandóan fagyott, úgynevezett permafrost réteget megolvasztják, és ezekből további szén-dioxid, illetve metán kerül a levegőbe.

Vagyis a klímaváltozás indukálta erdőtüzek pozitív visszacsatolással erősítik magát a klímaváltozást is, és minél több ilyen évet élünk meg, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy gyorsan sodródunk az egyre rosszabb forgatókönyvek irányába, fogalmazott Gálhidy László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×