Az InfoRádiónak nyilatkozó Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus szerint rengeteg minden befolyásolhatja a különböző krónikus, nem fertőző betegségek, így a rák kialakulását, Emiatt nagyon nehéz egy-egy okot találni, mert sok minden együttesen vezet a különböző rákfajták kialakulásához. Az viszony tény – jegyezte meg a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban –, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is hangoztat, hogy
folyadékpótlásra a legfontosabb és legjobb az ivóvíz vagy az ásványvíz.
Tehát a folyadékszükségletünket ezekkel érdemes fedezni, a többi, például az üdítő, vagy a 100 százalékos gyümölcslé pedig a folyadékfogyasztás színesítéseként fér csak bele, nem a víz helyett, és nem minden nap – ismételte meg a szakértő.
Folyadékszükségletünk körülbelül 30-40 százalékát az élelmiszerekkel visszük be, gondoljunk csak a zöldségekre és gyümölcsökre, melyek rendszerint igen magas víztartalommal rendelkeznek. A víz mellett jó "színesítő" lehet például a reggel vagy délután elfogyasztott turmix, a tejes ital, de – szögezte le a szakértő –,
amíg a napi kalciumszükséglet fedezése szempontjából a tej fontos, az egész napi folyadékszükségletet nem javallott azzal fedezni.
Erdélyi-Sipos Alíz a teákra kitérve megjegyezte, ha valaki egy-két pohárnál többet iszik naponta, inkább a kevesebb koffeintartalmú, gyógy- vagy gyümölcsteákat válassza. Fahéjjal, szegfűszeggel meg is lehet azokat bolondítani, de az édesítés bármely formája nem ajánlott.
A napi másfél-két liternyi folyadék egyszerre történő bevitele megterhelheti a szervezetet, hívta fel a figyelmet a dietetikust, ezért,
ha valaki nem is tud odafigyelni, akkor legalább a napi 3-5 ajánlott étkezés alkalmával igyon,
ami már elégséges lehet, és biztosan nem lesz folyadékhiánya.