eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

A villámárvizek egy részét magunknak köszönhetjük

Egyre egyenlőtlenebb a Kárpát-medence csapadékeloszlása; hol aszályok, hol villámárvizek, felhőszakadások jelentkeznek, így mind települési, mind lakossági szintem egyre sürgetőbb a csapadékvíz megőrzése, tárolása vagy elvezetése - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Pálvölgyi Tamás, a BME Környezetgazdaságtan Tanszékének a docense.

A kialakult helyzetet három részre bontotta a szakember. Egyrészt a mérések is alátámasztják, hogy a csapadékjárás mintha megváltozott volna; több a hirtelen lezúduló, szélsőségesen nagy mennyiségű csapadék, utána pedig rendre aszályos időszakok jönnek - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Pálvölgyi Tamás, a BME Környezetgazdaságtan Tanszék docense.

Egy másik ok, hogy

"különösen a városi környezetben mindent lebetonoztunk.

Ahol nem mindent, ott is nagy valószínűséggel rossz állapotban vannak a csatornák, vízelvezető rendszerek, amelyek biztosították a vízelvezetést".

A harmadik szál - és talán ez az egyik legfontosabb a szakember szerint -, hogy elveszítettünk egy bizonyos tudást - nem a szakembereknél, hanem a "laikusoknál". A nagyszüleink még tudták, hogyan lehet megvédeni a víz támadásától a hajlékukat. Ez a tudás eltűnt, "olyannyira, hogy kertvárosi környezetben a garázsbejárók előtti esővíz-elvezető árkokat inkább feltöltik, hogy könnyebben be tudjanak állni" - mutat rá a docens. Vagyis jelentősen csökkent az alkalmazkodási képességünk e három dolog együttes jelenléte miatt.

Hogy ki mit tehet azért, hogy a villámárvizek ellen védekezni lehessen, vagy a hirtelen lezúduló vizet meg lehessen tartani, arról Pálvölgyi Tamás azt mondta,

a vízelvezető árkokat karban kell tartani,

ennek túlnyomó része önkormányzati feladat, de nincs munkaerő, amellyel ki lehetne kotortatni a csatornákat, sok helyen pedig már ezek a csapadékelvezető csatornák sincsenek meg.

"De talán a legrosszabb a vízzel, amit tehetünk, hogy elvezetjük, igazándiból arra a vízre heteken belül óriási szükségünk lehet" - folyatta az egyetemi docens. A megoldás szerinte az lenne, ha

dombvidéki, hegyvidéki területen sok kisebb víztározót létesítenének,

az így begyűjtött víz később hasznosítható volna. A lakosság is tehet lépéseket:

ahol új építés merül fel, ciszternákat lenne kötelező létesíteni,

amiből később öntözni lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×