eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői vonulnak a Szabadság hídon 2018. december 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ismét tüntetőket állítottak elő a Kossuth téren

Összefogásra és a tiltakozások folytatására szólították fel a pénteki budapesti kormányellenes tüntetés résztvevőit az ellenéki pártok képviselői a Kossuth téren. Az agresszíven viselkedő tömegből három férfi a rendőrökre támadt, nekirontottak a sorfalnak, lökdösték azt - közölte a rendőrség honlapja. A férfiakat – akik közül egyikük az arcát maszkkal eltakarta – a rendőrök kiemelték a csoportosulásból és bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították.

Péntek délután újabb demonstrációt tartottak a Parlamentnél. Több lap tudóstása szerint 1000-2000 ember volt jelen az este folyamán, az MTI tudósítása néhány 100 főről szólt. A híradások szerint délután még kevesebben voltak a téren, többen később érkeztek.

A tüntetés egy ideig rendőri beavatkozás nélkül zajlott. Éjjel 11 órakor a rendőrség azt közölte, hogy az agresszíven viselkedő tömegből három férfi a rendőrökre támadt, nekirontottak a sorfalnak, lökdösték azt. A férfiakat – akik közül egyikük az arcát maszkkal eltakarta – a rendőrök kiemelték a csoportosulásból és bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállítják.

A Kossuth téri tüntetők egy csoportja a Lánchídon át Budára, a Clark Ádám térre, majd onnan a Sándor-palotához vonult - közölte a police.hu pénteken, nem sokkal éjfél előtt.

A Kossuth teret elhagyva a néhány ezres tömeg hosszú vonulásba kezdett - írta az Index.

Egy ideig lezárták a Margit hidat, elgyalogoltak az Oktogonig, majd az Andrássyn át a Deák térre. Később a Magyar Rádió épületéhez is elmentek, rövid ideig lezárták a Szabadság hidat, ahonnan aztán az Erzsébet hídra vonultak, majd a Váci utcán át a Vörösmarty térre. Végül az Erzsébet és a Szabadság téren át visszaértek a Kossuth térre.

Összefogásra és a tiltakozások folytatására szólították fel a pénteki budapesti kormányellenes tüntetés résztvevőit az ellenéki pártok képviselői.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke a rendezvényen ellenzéki egységet sürgető történelmi pillanatnak nevezte a munka törvénykönyvének szerdai módosítását - írta az MTI.

Az összefogás következő nagy erőpróbája a jövő májusi EP-választás, hiszen Orbán Viktor újabb sikere esetén akár az ellenzéki pártok beszüntetésére is fel kell készülni - fogalmazott.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke hangsúlyozta, hogy a szerdai törvénymódosítással a kormány átlépett minden határt. A ellenzéknek és támogatóinak ezért minden érintett társadalmi réteggel szolidaritást kell vállalnia - tette hozzá.

Varga Damm-Andrea (Jobbik) újabb rendszerváltást sürgetve úgy fogalmazott, hogy a kormány képviselői a "nép hátán ugráló despoták", Orbán Viktort "raszputyinok veszik körül", a ellenzék viszont "kiművelt emberfőkből áll".

A képviselő szerint a kormány a héten megteremtette egy "katonai puccs" lehetőségét is, Orbán Viktor ezért bármikor a "emberekre zúdíthatja a rendőrséget és a katonaságot" - mondta.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke kijelentette, hogy Kövér László házelnöktől bármilyen büntetést elvisel, ha ez az ára a "szabad, demokratikus, európai Magyarországnak".

Az Országgyűlés szerdai ülése szerinte bebizonyította, hogy az ellenzéki képviselőknek nincsenek jogaik, de el fogják érni, hogy Orbán Viktor és kormánya "részt vegyen az út a börtönbe programban".

Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője hiányolta a valódi érdekegyeztetést, és hozzátette, hogy a dolgozók helyzete ritkán kerül a nyilvánosság elé.

A munkavállalók nem több munkát, hanem nagyobb fizetést szeretnének - tette hozzá.

A tüntetés résztvevői a beszédek elhangzása után a Margit híd felé indultak, majd a Szent István körúton haladtak tovább. Ezt követően a rádió épületéhez mentek, majd a Szabadság hídon át Budára. Visszatértek Pestre az Erzsébet hídon, majd a többi között a Váci utcát, a Március 15. teret és a Szabadság teret érintve ismét a Kossuth téren gyűltek össze.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem sokkal este 10 óra előtt a rendőrség honlapján közölte: a Kossuth téren a tüntetők közül többen elkezdték dobálni a rendőröket, ezért a Készenléti Rendőrség védőfelszerelésbe öltözött egységeinek le kellett váltaniuk a Budapesti Rendőr-főkapitányság szolgálati öltözetet viselő rendőreit. A rendőrség részéről "elhangzott az első felszólítás a jogkövető magatartásra" - tették hozzá.

Később a rendőrség közölte, hogy könnygázt vetett be a Kossuth téren. A tüntetők ugyanis - akik közül többen maszkkal, gázálarccal takarták el az arcukat - többszöri felszólítás ellenére folyamatosan dobálták a rendőröket.

Fáklyás tiltakozó demonstráció volt Pécsen is, amelyen Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hangsúlyozta: most a beszédek helyett a cselekvés ideje van, hogy "leomoljon a kormány által épített kártyavár".

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×