eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kormányinfó: a parlamenti botrányról és a tüntetésekről is beszélt Gulyás Gergely

Az idei utolsó kormányülés utáni utolsó kormányinfót tartotta Gulyás Gergely miniszter és Hollik István kormányszóvivő.

A kormány Gulyás Gergely szerint úgy gondolja, szomorú és példátlan dolgok történtek szerdán a parlamentben. „Még úgy is, hogy az egész ellenzék nevetségessé tette magát.” Ezzel szemben a Fidesz megőrizte a saját és a magyar Országgyűlés méltóságát is.

A képviselői kártya használata híján a belső kamerafelvételek segítségével kontrollálható, hogy mindenki személyesen gyakorolta-e a szavazati jogát - mondta a miniszter. Emlékeztetett, hogy korábban hosszú évekig ez a kamerás rendszer működött.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: a miniszterelnök két testőre azért mehetett be az Országgyűlés ülésére, mert Orbán Viktor kiemelten védett személy, és mert az ellenzék "gyakorlatilag fizikailag inzultálta őt". Miután a testőrök kimentek, a képviselők "védték" a kormányfőt, és

Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor azt mondta, képes megvédeni magát.

Kijelentette, az ellenzéki képviselők megkísérelték meggátolni az Országgyűlés törvényes működését.

Azt is leszögezte, hogy nincs olyan szabály, hogy a házelnöknek a pulpitusról kell vezetnie az ülést. A levezető elnöknek diszkreciális joga (vagyis maga dönthet), hogy megtartják-e az ülést, vagy sem. Ő pedig úgy ítélte meg, hogy súlyos rendzavarás történt, de nem olyan mértékű, hogy ne tudják megtartani az ülést. Gulyás Gergely mindezek kapcsán kijelentette:

a házszabály jó és nincs szükség semmilyen egyértelműsítésre.

Az ügyrendi bizottság állásfoglalásának birtokában fog a házelnök dönteni arról, hogy a kiszabható legnagyobb büntetésen felül más következménye lesz-e a parlamentben történteknek.

A tüntetésekről

Az utcán történtek kapcsán azt mondta, törvénytelen volt, és agresszív politikai aktivisták vettek részt rajta. A tüntetés ugyan alkotmányos alapjog, de azt békés keretek között kell gyakorolni. Hozzátette törvénytelenek voltak az esti események. Később azt is elmonda, hogy a Kossuth teret nem tervezik lezárni a következő időszakban.

A rendőri fellépést arányosnak és törvényesnek tartotta.

Összesen 34 embert állítottak elő szerdán,

20 személyt garázdaság, 5 embert lopás miatt, a többieket más ok miatt. Felidézte: 5 rendőr megsérült, nekik jobbulást kívánt.

Összefüggést keresni a szerdai tüntetés és a megerősített rendőri jelenlét között tévedés – mondta Gulyás Gergely.

Az NHKV vezetőinek leváltásáról

Szóba került, hogy a 24.hu értesülései szerint szinte a teljes menedzsmentet kirúgták a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a miniszter hatásköre, hogy kiket tart alkalmasnak a cég vezetésére. A portál azt írta, hogy a "kukaholding" mérlegében egy nagyságrenddel nagyobb pénzek hiányoznak, mint a hivatalosan kimutatott hiány összege.

Az M0-ás nyugati szektora

Rózsadomb polgármestere kereste meg Gulyás Gergelyt azzal, hogy komoly társadalmi gondot jelent az ottanra meghatározott nyomvonal. A miniszter szerint bár jó lenne "bezárni" az M0-ást, de a nyomvonal ügyében társadalmi vita szükséges, ami e szakasz esetében nem történt meg. Ezért ő indítványozta, hogy módosítsál a településrendezési terv mellékletét úgy, hogy abban konkrét nyomvonal nem szerepel.

Ha nem lesz társadalmi egyetértés, akkor a kormány dönthet a nyomvonalról. A 2020-as kezdéssel tervezett építkezés nemcsak ezért, hanem az építőipari kapacitáshiány miatt is csúszhat.

A Miniszterelnökség budai Várba költözése

Elhangzott egy kérdés arról, hogy hol tart a kormány budai Várba költözése, január 1-jén ott kezdheti-e a munkát Orbán Viktor. Erre Gulyás Gergely azt válaszolta: "a miniszterelnök kolostorba vonul". Úgy gondolja, hogy nem lesz akadálya annak, hogy január 1-jére új helyére költözzön Orbán Viktor hivatala.

A minisztériumok Várba költöztetésének terve 2015 vége óta ismert. A budai Várba költözik a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Belügyminisztérium. Az építkezés azonban egyelőre csak a Karmelita-kolostor esetében áll úgy, hogy január 1-jével már az új munkahelyre mehessenek dolgozni a Miniszterelnökség munkatársai.

A költözést az indokolja a kormány szerint, hogy a végrehajtó és a törvényhozó ágnak szét kell válnia a fizikai térben is.

További témák

  • A magyar kormány kifejezte szolidaritását a strasbourgi támadás után - ezzel kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, megemlítve, hogy Orbán levelet is írt Emmanuel Macron elnöknek. A fővárosban és a nagyobb városokban megerősítették a rendőri jelenlétet.
  • A tervek szerint a NAT 2020 szeptemberében léphet hatályba.
  • A kormány szomorúan fogadta az EP azon döntését, ami a migránsvízum kiadásáról döntött. Álláspontjuk szerint ez azt jelenti, hogy az EP megpróbálja megkönnyíteni a menekültek bevándorlását.
  • A karácsonyi vásárok mindenhol megerősített védelmet kaptak. A belügyminiszter dönt arról, hogy hol indokolt a TEK-es harckocsik megjelenése.
  • Szóba hozta a jövő évi nyugdíjemelést is, és ha az infláció nagyobb lesz, mint amennyivel a nyugdíjakat emelik (2,7 százalék), akkor nyugdíjkorrekció lesz.
  • Az állam a nyugdíjmegtakarítási piacra államkötvények kiadásán keresztül lépne be, az új pénzügyi terméket jövőre be is vezetnék. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány gazdasági kabinetében tárgyaltak róla, de kormánydöntés nincs az ügyben.
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×