eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Lánczi Tamás, az alapítvány vezető elemzője a Századvég Alapítvány Merre tart Európa? - A Project 28 kutatás eredményei című konferenciáján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2016. július 19-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Lánczi Tamás: patthelyzet állhat be a kontinensen

Ma az Európai Unióban a szuperállam víziója és a nemzetek Európája koncepció áll szemben egymással – mondta a Századvég Alapítvány vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában. Belpolitikailag jól jött a Fidesznek a Néppárttal való konfliktus, ugyanis ez összekovácsolta a kormányzópárt táborát – vélekedett Lánczi Tamás.

Az egész európai politikában egy új fejezet nyitott meg a Sargentini-jelentés – mondta el Lánczi Tamás. Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a korábbi feszültségek felszínre törtek és ez átalakítja a jelenlegi politikai törésvonalakat. „Az egyik sarokban vannak a föderalisták, a másikban a nemzetállam képviselői” – fogalmazott, hozzátéve: ez teljesen új helyzetet hoz létre, hiszen háttérbe szorulnak az eddig ideológiai alapon fennálló különbségek.

Lánczi Tamás hangsúlyozta: a "Nemzetek Európája" mozgalom vezetője Orbán Viktor. Az elemző szerint a magyar miniszterelnök ellenségképpé vált, aki mögé Angela Merkelék megpróbálják besorolni a szupranacionalista erőket.

A szakértő úgy látja:

ez a vita ugyanakkor egy hosszabb távú politikai csatát indít el, ami nem ér véget a májusi európai parlamenti választással.

„Arra számítok, hogy inkább egyfajta patthelyzet fog beállni a kontinensen” – hangsúlyozta, hozzátéve: egyes államok ellenezni, mások támogatni fogják a nemzetek feletti Európát. Lánczi Tamás kiemelte: Berlinben azt gondolják, ha az Amerikai Egyesült Államok sarokba szorítja a kontinenst,

fel kell építeni Németország központtal egy európai szuperállamot.

Német fenyegetés

A Néppárttal kialakult konfliktust a szuverenitás és bevándorlás vitára fordítja le a Fidesz, amit értenek az emberek – mondta el Lánczi Tamás. A szakértő a Fidesz-tábornak a nemzeti önérzet egy olyan kérdés, ami mindent felülír. A kormány számára jól menedzselhető a konfliktus – vélekedett. Egyelőre a németek is óvatosak a fenyegetőzéssel, hiszen gazdasági kapacitásuk jelentős része van Magyarországon.

A szakértő úgy látja: ha a Fideszt kizárják a Néppártból, rövidtávon ugyan presztízsveszteséget jelent, viszont szerinte ez csak egy májusig tartó probléma. Szerinte a föderalisták új pártcsaládot kívánnak alapítani, ebbe pedig a Fidesz valóban akadályozó tényező lenne.

Lánczi Tamás hangsúlyozta:

több pártot tud a Fidesz maga mellé állítani a nemzetállami elgondolás mentén,

amelyek nem hajlandók a nyugat-európai, úgynevezett politikai korrektség nyelvét használni, és érzik, hogy a német túlerősödés a kárukra lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

A kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon, ezt a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×