eur:
394.93
usd:
366.14
bux:
71505.97
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
München, 2011. október 27.A világ legkisebb ébresztőóráit gyártó Carlton egyik alkalmazottja minivekkerekkel takarja el szemét a dél-németországi Münchenben 2011. október 27-én, hogy az óraátállítás napjának közeledésére figyelmeztessen. Európa országai a hónap utolsó vasárnapjára, az október 30-ra virradó éjszaka térnek vissza a téli időszámításhoz. (MTI/EPA/Andreas Gebert)
Nyitókép: Andreas Gebert

Vasárnap óraátállítás, kezdődik a nyári időszámítás!

Az utóbbi időben sem változott az óraátállítással megtakarított pénz és villamosenergia mennyisége, így továbbra is évente akár 5 milliárd forintot spórolhat meg ezzel az eljárással Magyarország – közölte Berczelly Réka, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) szóvivője. Az órákat most vasárnap hajnali kettőkor három órára kell előre állítani.

A nyári időszámítás kezdetétől október utolsó vasárnapjáig tart a megtakarítási időszak, vagyis ilyenkor villamos energiát spórolunk. Egy átlagos ember ébrenléti ideje általában reggel hét és este tíz óra közé esik - ez minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál hatékonyabb a spórolás" – mondta Berczelly Réka, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) szóvivője.

  • Naponta kb. 1,5-3 százalékos villamosenergia-megtakarítás, fogyasztáscsökkenés tapasztalható.
  • Ez éves szinten 100-120 ezer megawattóra áram megtakarítását jelenti, ami 30-40 ezer háztartás éves energiafogyasztásának felel meg,
  • és 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját.

Idén februárban az Európai Parlament képviselői az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték. A testület a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatást mérlegeli.

Káros hatások

A megtakarítás mellett ugyanis vannak "káros" hatásai is az óraátállításnak.

Az óra előreállítása miatt a szervezet bioritmusa felborul, és a kortizol hormon termelése is megváltozik. Ennek következtében jóval fáradékonyabbak leszünk, nehezebben tudunk átállni, ez főleg a hétfő-keddi napot érinti. Csökken a reakciókészségünk, ingerlékenyebbek lehetünk a megszokottnál.

Ez a probléma még jobban érinti

az időseket, a depresszióval küzdőket, a krónikus betegségben szenvedőket és a kisgyermekeket.

Az iskolások például sokkal nyűgösebbek lehetnek az első két napban, hiszen kialvatlanok lesznek – mondta az InfoRádiónak Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

A legelső óraátállítás és a hatása

  • Az első világháború idején 1916-ban vezették be először az óraátállítást, így spórolta a német állam a mesterséges világítással járó költségeken és a gázfogyasztáson.
  • Magyarországon a háborús idők után először 1954 és 1957 között a munkanap meghosszabítására, a kapacitási nehézségek enyhítésére vezette be a Rákosi-rendszer a nyári időszámítást, majd 1980-ban vették elő újra villamosenergia-megtakarítás céljából.

Fónagy Zoltán történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történelem tudományi Intézetének munkatársa felhívta a figyelmet, hogy az órához való igazodás csak a 20-21. századi ember számára törvényszerűség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×